Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиційна яма на Поштовій площі (розслідування)


Вбудова торгового центру у транспортну розв’язку на Подолі в Києві відбувається без землевідведення і загрожує зруйнувати унікальну археологічну знахідку

Урочисто відкрита, але ще не доведена до ладу Поштова площа стала одним із показових місць під час передвиборчої кампанії мера Києва Віталія Кличка, яку він наводив як приклад «реальної справи, що змінює столицю». Однак, схоже, добудова транспортної розв’язки стане швидше прикладом бездумного та недолугого руйнування історичних артефактів міста на догоду комерційним інтересам бізнесу, який має стосунок до минулої влади.

Археолог Михайло Сагайдак показує фотографії з розкопок майдану Незалежності, коли територію готували для торговельного центру «Глобус». І, попри обіцянки влади все зберегти, зрештою підземелля просто залили бетоном. Тепер археолог досліджує сенсаційні знахідки – цілу вулицю часів Київської Русі – вже на Поштовій площі в Києві. Якраз там, де готуються будувати торговельний центр.

Однак щодо обіцянок влади все зберегти, Сагайдак свого скептицизму не приховує – це потребує великих витрат, новітніх технологій та, перш за все, бажання влади: «Можливо, і тут вдасться вирулити. Прохавали ж, вибачте, Майдан. Так а чому тут не «прохавають»?»

Древню вулицю на Поштовій площі абсолютно випадково розкопали навесні цього року. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею з виготовлення жіночих прикрас зі скла, оскільки в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматочки жіночого браслета.

У часи Київської Русі – середньовічної держави, яка існувала на території теперішнього Києва, – Поділ був кварталом ремісників. Історична унікальність знахідки вулиці на Подолі полягала ще й у тому, що його площа за давніх часів виявилася значно більшою, ніж раніше вважалося.

Тепер може статися так, що навіть дослідити цю пам’ятку археологи не зможуть – через те, що інвестор, наближений до президента-втікача Віктора Януковича, відповідно до проекту, просто має залити цю ділянку бетоном.

Проект реконструкції Поштової площі було затверджено ще у 2012 році. Автор проекту ДП «Київдормістпроект», замовник – дирекція будівництва шляхо-транспортних споруд Києва. Основна мета – благородна: збільшення пропускної здатності. Розв’язку відкрили рік тому. Але це ще не все: у 2016-му під пішохідною плитою запрацює торговельний центр.

«Повне відкриття Поштової площі ми очікуємо, що це буде на день міста Києва наступного року», – анонсував міський голова Віталій Кличко 17 жовтня.

Право будувати торговельні приміщення було надано у 2013-му ТОВ «Хенсфорд Україна» – фірмі, зареєстрованій за кілька місяців до оголошення конкурсу, а сам проект при цьому був змінений.

На тому етапі журналісти зафіксували поширене явище: представники тодішньої влади Януковича надавали право будувати спорідненим бізнесовим структурам. Не став винятком і цей випадок.

Фірма «Хенсфорд Україна» виявилася наближеною до завгоспа Януковича Андрія Кравця – людини, наближеної до Сергія Льовочкіна, колишнього голови Адміністрації президента Віктора Януковича.

«Засновником «Хенсфорд Україна» є британська фірма «Хенсфорд Імпекс ЛЛП», і от уже від цієї фірми свого часу я прийшов до компанії «Київ-Арт» і до дружини колишнього очільника Державного управління справами Андрія Кравця Марини Пелих», – розповідає журналіст проекту «Слідство.Інфо» Максим Опанасенко, який розслідував зв’язки цієї фірми в рамках проекту YanukovychLeaks.

Ось як виглядає ця схема. Засновником ТОВ «Хенсфорд Україна» є компанія «Хенсфорд Імпекс ЛЛП», яка водночас є засновником і ТОВ «Віас Груп». «Віас Груп» зареєстроване у Броварах, за однією адресою з ТОВ «Дім Лісника», яке володіло резиденцією Януковича у Сухолуччі. Тут же була фірма «Енерго Сім», керівник якої – Марина Пелих, дружина завгоспа Януковича Андрія Кравця.

Мер Кличко у коментарі для програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного каналу, зазначив, що не знає, хто стоїть за «Хенсфордом», але деякі елементи поведінки мера ставлять під сумнів це твердження. Мер намагається усіляко уникнути розголошення деталей угод між містом та «Хенсфорд Україна». Мерія відмовляється надавати копії документів навіть народним депутатам у відповідь на офіційне звернення.

«Відмова базувалася на тому, що в угоді закладений пункт, що тільки за згодою сторін ця угода інвестиційна може бути оприлюднена або передана якійсь іншій особі», – розповідає народний депутат Наталія Новак, яка представляє «Блок Петра Порошенка», до якого влилася і партія самого Кличка.

Та попри намагання влади приховати деталі угоди від киян, журналісти програми «Схеми» разом із експертами дістали документи, які стосуються будівництва.

У цих документах найбільша проблема полягає в тому, що цьому інвестору ніхто не надавав землі під заплановані 10 тисяч квадратних метрів торгових площ. Сталося це через те, що на початку будівництва концепція проекту передбачала просто реконструкцію транспортної розв’язки. Уже на пізнішому етапі будівництва додали «нове будівництво об’єкта багатофункціонального призначення».

І якщо розв’язка – це інженерна споруда, і відведення землі, згідно зі статтею 34 закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», не потрібне, то для комерційного об’єкта без цього ніяк.

«Цинізм полягає в тому, що Земельний кодекс чітко говорить: жоден об’єкт, навіть кіоск, не може стояти без документів права користування земельною ділянкою», – відзначає архітектор та громадський діяч Віктор Глеба.

У тому, що ділянок не надавали під будівництво торгового центру, легко переконатися, відкривши публічну кадастрову карту України. На Поштовій площі є тільки одна відведена ділянка, на якій стоїть церква. Решта кварталу не надана нікому. Але мер Києва Віталій Кличко щиро здивувався цим висновкам: «Я вперше чую, що у нього немає там землі. Не можу коментувати. Тобто не володію інформацією, щоб вам прокоментувати – є у нього земля чи немає».

Перевіримо ще раз, уже через електронну систему «Містобудівний моніторинг». Він показує, що ділянка нікому не надана, а є лише наміри щодо викупу ділянки торговельного центру.

А отже, якщо інвестор за два роки не взяв в оренду і не викупив територію, то міський бюджет за землю не отримав ні копійки. За оцінкою одного з незалежних ріелторів міста, оренда такої ділянки землі на комерційному ринку може коштувати близько 200 тисяч гривень на місяць.

Хто ж позбавив Київ можливості отримати справедливу плату за землю? По-перше, головний архітектор Києва Сергій Целовальник, який видав містобудівні умови без оформлення права користування. По-друге, екс-заступник міністра регіонального розвитку часів Януковича Дмитро Ісаєнко, який своїм листом «благословив» нове будівництво. Жоден із них не надав коментарів для цього розслідування.

До того ж, спеціалізоване агентство, яке здійснює нагляд за новим будівництвом та перевіряє наявність усіх документів та відповідність їх законодавству, «Укрдержбудекспертиза», не помітило проблем і видало позитивний звіт. Заступник директора ДП «Укрдержбудекспертиза» Володимир Ампілогов прокоментував це так: «Коли нам дають документи, там, за містобудівними умовами все є, і без цього ми навіть не приймаємо на розгляд ті об’єкти». На зауваження, що кадастрова карта показує, що земля не надана, Ампілогов відповів: «Розумієте, зараз кожен прикриває себе…»

Віктор Глеба
Віктор Глеба

«Скажіть, будь ласка, як за документами на реконструкцію можна звести нове будівництво? От у вас є документи на реконструкцію гаража, після реконструкції гаража у вас з’являється і гараж, і ресторан?!» – обурюється Віктор Глеба.

Як це пояснює керівництво «Хенсфорд Україна», з’ясувати не вдалося. За два роки інвестор не розжився навіть офісом. А директор фірми Марина Ткаченко, відома лише завдяки фото в інтернеті, на дзвінки не відповідає.

Отже, за сукупністю фактів виглядає, що маємо справу із корупцією та змовою чиновників та бізнесменів і намаганням посадовців приховати правду, від чого страждає, перш за все, міська громада столиці.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG