Доступність посилання

ТОП новини

Одеса отримала мера, якого не визнав Саакашвілі – Боровик подав в суд через фальсифікації


Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі і його радник Олександр Боровик
Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі і його радник Олександр Боровик

За словами Олександра Боровика, який посів друге місце, опонент сфальсифікував вибори, щоб не йти у другий тур

Одесит Геннадій Труханов став другим після харків’янина Геннадія Кернеса мером великого українського міста, який переміг в першому турі. Але його опонент Олександр Боровик вважає, що екс-регіонал отримав необхідні відсотки лише завдяки фальсифікаціям. Претензії Боровика підтримав голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Крапку в справі має поставити суд.

Територіальна виборча комісія визначила переможця на виборах міського голова Одеси – ним став чинний мер Геннадій Труханов. Згідно із протоколами міської Територіальної виборчої комісії він отримав близько 52% голосів виборців. Труханов висловив готовність, у разі потреби, перерахувати голоси на окремих виборчих дільницях.

Мій опонент просто закидає лозунги. Я думаю, що вони хочуть перераховувати, поки він не переможе
Геннадій Труханов

«Ми готові надати усі можливості, щоб провести перерахунок, я сам буду поряд стояти на спірних дільницях. Але є певна процедура, а я думаю, що мій опонент просто закидає лозунги. Я думаю, що вони хочуть перераховувати, поки він не переможе», – заявив він.

Із результатами виборів не погодився конкурент Труханова – Олександр Боровик. За даними міської виборчої комісії, він набрав вдвічі менше, близько 25%, та посів друге місце. Як Боровик розповів Радіо Свобода, він позивався до суду проти однієї з територіальних виборчих комісій Одеси та кількох дільничних виборчих комісій.

«Ми по суті хочемо анулювати результати в Суворовському районі, і має бути перерахунок по всьому місту. Труханову було дуже важливо не вийти у другий тур. Для цього йому було потрібно сфальсифікувати близько 5 тисяч голосів. Отже треба було підробити не більше 3-4 голосів на кожній дільниці», – зазначив Боровик.

За його словами, фальсифікація була можлива, зокрема і завдяки великій кількості технічних кандидатів.

Кандидат також наголосив, що документи, які є у його команди, доводять підробку протоколів із щонайменше кількома сотнями голосів одеситів.

Саакашвілі нового мера не визнав

Боротися із фальсифікаторами міських виборів закликає також голова одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Екс-президент Грузії запропонував громадянам разом позбавитися корупціонерів та взяв участь у створенні комітету дій проти крадіїв та шахраїв. Вважати Труханова міським головою Одеси Саакашвілі відмовився. «Для мене він не мер, а кандидат», – заявив голова одеської облдержадміністрації та пообіцяв добиватися проведення другого туру.

Вважає вибори повністю сфальсифікованими ще один кандидат Едуард Гурвіц. Цього року він посів третє місце, отримавши близько 9 %.
Двічі, з 1994 до 1998року і з 2005 до 2010-го, Гурвіц вже обіймав посаду міського голови Одеси. У 1998 році він також балотувався, отримав більшість голосів, але суд скасував результати голосування. Лише в 2005 році Гурвіц, також через суд, повернувся в своє крісло. В 2010 він програв вибори Олексію Костусєву, а в 2014-му – Геннадію Труханову.

«Фальсифікація розпочиналася ще із створення комісій, це системна фальсифікація, над якою працювали не один рік. Повністю сфальсифіковані вибори не можуть бути визнані дійсними в демократичній країні, якою Україна хоча б формально хоче бути», –заявив Гурвіц.

Суд залишив Труханову посвідчення міського голови

Паралельний підрахунок голосів на цих виборах вели громадянська мережа «Опора» та Комітет виборців України. За їхніми даними, Труханов також переміг у першому турі виборів. Голова одеського осередку комітету виборців Анатолій Бойко говорить, що якщо фальсифікації і були, то для паралельного підрахунку їхні спостерігачі також мали сфальсифіковані протоколи.

«Закон не дозволяє в такому випадку визнати вибори недійсними, щонайменш суд не може цього зробити. Але є можливість визнати недійсними вибори по окремих дільницях, отже може змінитися баланс, Труханов матиме менше 50% і відповідно буде другий тур», – заявив Бойко.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, окружний адміністративний суд відмовився відібрати в Труханова посвідчення мера, але залишив Боровику можливість оскаржити це рішення до 1 листопада. Паралельно в суді розглядатимуть порушення процедури підрахунку голосів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

XS
SM
MD
LG