Доступність посилання

ТОП новини

Американські інвестори хвалять чорноземи України і критикують бюрократію


Вкладати гроші здебільшого наважуються лише ті компанії, які вже давно працюють в Україні – експерт

Україна посіла 83-тє місце з-поміж усіх країн світу за легкістю ведення бізнесу, свідчить рейтинг Doing Business 2016, який оприлюднив у середу Світовий банк. Підвищення у рейтингу Україні забезпечило суттєве покращення індикатора «реєстрація підприємств». Американські компанії, які вже працюють в Україні, відзначають деякий прогрес у дерегуляції та спрощенні ведення бізнесу. Проте кажуть: зміни йдуть повільніше, ніж могли.

Кожна зернина кукурудзи або соняшника лягає на потрібну глибину і відстань. Так працюють сівалки американської компанії Great Plains Manufacturing. Точність посіву, а ще розрахований науковцями спосіб спеціального розпушення землі дає збільшення врожаю до 20%.

Своє обладнання один з найбільших в Америці виробників сільгосптехніки продає в Україні вже 15 років.

«Ми досягли на українському ринку серйозних успіхів останніми роками і вирішили, що нам треба тут розширятися. Ми відкриваємо представництво, навчальний центр. Нам треба бути ближче до тих, хто використовує нашу техніку», – каже Том Браян, директор з експорту Great Plains Manufacturing.

Інвестиція порівняно невелика – півтора мільйона доларів. Поки що вкладати гроші здебільшого наважуються лише ті компанії, які вже давно працюють в Україні, каже Морґан Вільямс з Американсько-української ділової ради. Вони вже вивчили так звані «особливості» ведення бізнесу по-українськи.

Але струмочки інвестицій в аграрний сектор досі не перетворилися на потік. Великі світові гравці готові інвестувати в сільське господарство. Вони бачать перші результати реформ. Проте все ще вичікують спрощення бюрократичних процедур, які є полем для корупції.

«Зараз дуже великий інтерес до розширення експортних потужностей зернових терміналів на Чорному морі. Багато інвесторів заявили про свої плани. Ми знаємо про наміри вкласти в такі проекти декілька мільярдів доларів. Але все ще дуже багато бюрократичних перешкод на шляху бізнесменів від моменту, коли вони оголошують про інвестиції, і стартом проекту. Ми хотіли б від уряду швидших дій, щоб максимально скоротити час від стадії оголошення про наміри до фактичного початку роботи», – пояснює Морґан Вільямс.

Американці з Great Plains Manufacturing вірять, що нестабільність в країні закінчиться і вкладені гроші повернуться.

«Нині, дійсно, перед Україною серйозні виклики. І ми докладаємо значних зусиль, щоб закріпитися на цьому ринку. Я був у багатьох країнах світу, але ніде не бачив чорноземів такої високої якості. Тому потенціал для зростання – просто необмежений. Як тільки політичні й економічні негаразди залишаться позаду, Україна може стати лідером з постачання продовольства на світові ринки», – заявив Морґан Вільямс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG