Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Молдови висловив недовіру урядові


Прем’єр Молдови Валеріу Стрелець у парламенті, 29 жовтня 2015 року
Прем’єр Молдови Валеріу Стрелець у парламенті, 29 жовтня 2015 року

Парламент Молдови проголосував за відставку уряду прем’єра Валеріу Стрельця. Вотум недовіри уряду підтримали 65 депутатів зі 101.

Таке рішення стало можливим після того, як лідер Демократичної партії Молдови, яка входить до парламентської коаліції, Маріан Лупу заявив, що приєднається до опозиційних Соціалістичної і Комуністичної партій у голосуванні за відставку уряду.

Стрелець, який був призначений на посаду 30 липня, перед голосуванням заявив, що не подаватиме у відставку. За його словами, відставка означала б визнання звинувачень у корупції і привела б до відкладення важливих переговорів із Міжнародним валютним фондом.

Перед голосуванням Лупу заявив, що не створюватиме нової правлячої більшості з проросійськими соціалістами чи комуністами, а натомість спробує «перезапустити» чинну коаліцію і зберегти проєвропейський курс країни.

Ліві проросійські сили намагаються скинути нинішній уряд проєвропейської коаліції, Альянсу за європейську інтеграцію, на чолі з прем’єр-міністром Валеріу Стрельцем, користуючись політичною кризою в Молдові.

У Кишиневі останніми тижнями мітингують демонстранти, підбурювані цими силами, в першу чергу позапарламентською проросійською «Нашою партією».

Вони невдоволені тим, як влада розбирається з минулорічним скандалом із виведенням із трьох банків країни суми у близько мільярда євро, а також корупційними скандалами в самій коаліції – зокрема, можливою причетністю до виведення коштів колишнього прем’єр-міністра, а нині депутата з лав проєвропейської коаліції Влада Філата. Він нині позбавлений депутатської недоторканності й перебуває під арештом.

Демонстранти вимагають відставки президента, розпуску парламенту і дострокових виборів, а також усунення з посад керівників низки правоохоронних і антикорупційних відомств Молдови.

XS
SM
MD
LG