Доступність посилання

ТОП новини

Що шукає Кремль в українській бібліотеці у Москві?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Директора бібліотеки Наталію Шаріну звинувачують у «розпалюванні національної ненависті і ворожнечі, приниженні людської гідності»

Представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін у четвер заявив, що його відомство буде просити суд про арешт затриманої напередодні в Москві директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної. За словами Маркіна, щодо Шаріної порушено справу за статтею «Розпалювання національної ненависті і ворожнечі, приниження людської гідності».

Від середи не вщухають пристрасті навколо Бібліотеки української літератури в Москві. Наприкінці дня 28 жовтня надходили суперечливі повідомлення. Але зараз вже відомо, що директор бібліотеки Наталя Шаріна перебуває під вартою. Це Радіо Свобода підтвердив завідувач відділенням культурознавства, культурно-масових та медійних програм Бібліотеки української літератури в Москві Віталій Крикуненко.

У Москві затримали директора української бібліотеки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


«Вчора (28 жовтня – ред.) після цілоденного слідчого процесу в самій бібліотеці – з 9-ї ранку до 9-ї вечора – її відвезли до відділення Таганське і там допитували до 3-ї ночі. В неї піднявся шалений тиск», – зазначив Крикуненко.

Наталя Шаріна, директор бібліотеки
Наталя Шаріна, директор бібліотеки

Непереконливі звинувачення

За справою, порушеною проти Наталі Шаріної і Бібліотеки української літератури уважно стежать російські правозахисники.

Голова президентської ради з прав людини в Росії Михайло Федотов, оцінюючи ситуацію, зазначив, що «так недовго й до арештів фахівців з інших сфер діяльності».

Для члена президентської правозахисної ради Росії головного редактора газети «МК» Павла Гусєва звинувачення виглядають непереконливо.

Це досить вигадана ситуація з цією бібліотекою
Павло Гусєв

«Мені здається, що це досить вигадана ситуація з цією бібліотекою. Тим більше, наскільки я знаю, ця бібліотека була створена за рішенням уряду Москви, і вона була підтримана і існувала, й існує. І на сьогоднішній день говорити про якусь екстремістську діяльність – це досить непереконливо. На мій погляд, сьогодні названі якісь видання більше стали привертати увагу, а через інтернет їх сьогодні можна швидше знайти. Для чого це робити – абсолютно незрозуміло. Взагалі, скандал на голому місці», – сказав Гусєв.

Крапку ставити зарано

Обшуки в бібліотеці були ініційовані муніципальним депутатом від округу Якіманка Дмитром Захаровим. Цей депутат відомий не тільки українофобськими настроями, але й гомофобією. Два тижні тому він попросив перевірити російський серіал «Інтерни» на пропаганду гомосексуалізму.

29 жовтня Бібліотека української літератури продовжила роботу в штатному порядку. Але в справі ще зарано ставити крапку – 30 жовтня кількох співробітників бібліотеки викликають на допит. Цього ж дня має відбутися суд, який обиратиме запобіжний захід щодо Наталії Шаріної на час слідства.

Вже відомо, що захищати Шаріну буде адвокат Іван Павлов, той самий, який був захисником багатодітної матері Світлани Давидової – її звинувачували у Росії в державній зраді на користь України.


На цю ж тему:

29.10.2015
Режим Путіна посилив боротьбу з українцями в Росії

Затримано директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну. Її звинувачують у «розпалюванні національної ненависті і ворожнечі» далі

28.10.2015
Обшуки в українській бібліотеці в Москві: журнал «Барвінок» як екстремістська література

«Вилучено з читальної зали дитячий журнал «Барвінок» – начебто там знайшли зображення прапора «Правого сектору». І книжки Дмитра Павличка – 7 видань» далі

28.10.2015
Обшуки в українській бібліотеці у Москві є проявом російського шовінізму – МЗС

далі

28.10.2015
У Росії українців зобов’язали з’явитися у міграційну службу

Упродовж листопада вони мусять звернутися у службу для визначення правового статусу далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG