Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистану доведеться узгоджувати з Росією продаж газу Україні – експерт


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Туркменистану Гурбанґули Бердимухамедов під час зустрічі у Ашгабаті. 29 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Туркменистану Гурбанґули Бердимухамедов під час зустрічі у Ашгабаті. 29 жовтня 2015 року

«Більш реальна співпраця Ашгабата і Києва – у розвідці родовищ, бурінні свердловин, у машинобудуванні»

Постачання туркменського газу Україні є малореальним. Це констатують експерти, коментуючи підсумки візиту до Ашгабата президента Петра Порошенка. Туркменистан зацікавлений продавати блакитне паливо Україні, але труба іде через територію Росії. Тому Київ може співпрацювати із Ашгабатом у прокладанні газогонів, розвідці родовищ, бурінні свердловин, у машинобудуванні. А стосовно газу Україна продовжує залежати від Росії. Хоча ця залежність продовжує суттєво зменшуватися.

Туркменистан готовий збільшити поставки в Україну продукції паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та здійснити спільні проекти у ПЕК. Це заявив президент Туркменистану Гурбанґули Бердимухамедов після переговорів в Ашгабаті з українським колегою.

Петро Порошенко здійснив офіційний візит до цієї держави, яка входить до п’ятірки чільних країн світу за запасами природного газу. Президент України заявив за підсумками зустрічей із Гурбанґули Бердимухамедовом, що його візит відкрив нові можливості у двосторонній співпраці.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Я дуже задоволений візитом. Я думаю, що це на сьогоднішній день відкриває нові, дуже важливі можливості для нашої співпраці. Коли нам Російська Федерація закриває ринки, ми маємо працювати на те, щоб українські виробники і український експорт був присутній на своїх традиційних ринках, де його добре знають, де він добре себе зарекомендував», – наголосив український лідер.

Щоправда, про подробиці можливої співпраці саме у газовій сфері Петро Порошенко в Ашгабаті не говорив.

Труба із туркменським газом іде через Росію

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Із 2006 року туркменський газ не йде в Україну. Труба для поставки туркменського блакитного палива пролягає через територію Росії. І саме це, на думку експерта із енергетичних питань Юрія Корольчука, є практично нездоланною перешкодою на шляху в Україну. Не технічною і не економічною перешкодою, а політичною. Навіть, якщо Ашгабат домовиться з Києвом про постачання, Туркменистану доведеться отримувати добро на такий газовий контракт у Москви. Тому його реалізація малореальна, зауважив експерт у коментарі Радіо Свобода.

«На жаль, це малореально, бо газопровід іде через територію Росії і треба домовлятися з Росією. Якщо уявити на хвилинку, що російсько-українського конфлікту не було б, то можна було б говорити про відновлення поставок туркменського газу. Принаймні, в тих обсягах, які є у Туркменистану. А там процес уже впирається в Китай (співпраця Туркменистану з цією державою – ред)», – сказав фахівець.

Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

Туркменистан переорієнтовує зараз свої газові поставки на Китай, але водночас намагається їх диверсифікувати. Розглядають два нових газогони, які можуть прокласти від цієї держави через Афганістан та Іран в Індію. І саме тут Україна має шанс долучитися з користю для себе. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, який входив до української делегації під час візиту президента Порошенка. Як зауважив Геннадій Зубко, для України важлива участь у будівництві Туркменистаном нових газогонів. Йдеться про українські компресори, турбіни, а також про фахівців.

Більш цікава перспектива – це все-таки машинобудування, співпраця у нафтогазовій сфері, у розвідці родовищ, у бурінні свердловин
Юрій Корольчук

Реальність саме такої форми двостороннього співробітництва відзначає і Юрій Корольчук.

«Більш цікава перспектива і на даний момент це найбільш реалістичний і приземлений варіант – це все-таки машинобудування, співпраця у нафтогазовій сфері, у розвідці родовищ, у бурінні свердловин. Відповідно, туди можна постачати обладнання, яке виробляється в Україні», – констатував експерт.

Газова залежність від Росії суттєво скорочується

Поки що Україна все ще залежить від поставок газу із Росії. Але наступного року ця залежність суттєво скоротиться: 2016-го надійде 10 мільярдів кубометрів, це значно менше, ніж «Газпром» постачав у попередні роки (тоді Київ купував по 40 мільярдів кубів). А торік Україна придбала у Росії майже вполовину менше блакитного палива, ніж позаторік.

З минулого липня по жовтень Київ не купував російський газ через суперечки щодо ціни. За посередництва Єврокомісії сторони домовилися відновити постачання. Російський газ наступного року може подешевшати для України до 146 доларів за тисячу кубів. Ціна російського блакитного палива на четвертий квартал нинішнього року становить 252 долари.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG