Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії проти Саакашвілі порушили справу за спробу державного перевороту


Михеїл Саакашвілі
Михеїл Саакашвілі

У Грузії проти екс-президента цієї країни, голови Одеської облдержадміністрації України Михеїла Саакашвілі порушили ще одну кримінальну справу – за фактом спроби державного перевороту. У п’ятницю, 30 жовтня, заступник начальника Служби державної безпеки Грузії Леван Ізорія повідомив, що це відбулося ще 24 жовтня.

Служба державної безпеки Грузії у п’ятницю, 30 жовтня, також звернулася до спецслужб України із запитом щодо «ворожих антигрузинських дій» голови Одеської ОДА.

Напередодні на інтернет-ресурсі «Українська революція» опублікували аудіозапис розмови Саакашвілі з гендиректором опозиційного телеканалу «Руставі-2» Нікою Гварамією, а також колишнім секретарем Ради національної безпеки Грузії Гігою Бокерією. Під час цієї розмови екс-президент Грузії закликає співрозмовників розпочати підготовку до силового опору владі у випадку, якщо суд ухвалить рішення не на користь нинішніх власників «Руставі-2». Саакашвілі пропонує побудувати навколо будівлі телекомпанії залізні барикади, запастися водою на випадок тривалої облоги, запросити спеціально навчених бойовиків і дати бій поліції «навіть якщо справа дійде до стрілянини». А потім, почати здійснення «революційного сценарію» у країні.

Михеїл Саакашвілі не заперечує факт розмови і вказує на «російський слід» поширених в інтернеті записів. За його словами, телефонні розмови «записують і поступово обробляють путінські спецслужби і саме у цій формі потім вони поширюються російськими сайтами». Він наголосив, що «це явно носить характер чергової спецоперації».

«Мене хвилює інше – забирають країну, деякі «ліберали» готові мені на зло відмовитися від усього. Так сталося у 2012 році, на цьому шляху вони стоять і сьогодні. Упевнений, що попри шантаж і погрози, грузинський народ захистить свободу не тільки телебачення, але і незалежність країни, оскільки сьогодні це одне і те ж. Я ще в 2012 році точно пророкував, що Іванішвілі (нинішній президент Грузії – ред.) обов’язково візьметься за «Руставі-2». Якщо зараз не об’єднатися і не захистити свободу слова, то можна попрощатися навіть з ідеєю вільних виборів», – заявив Саакашвілі у відеозверненні.

Між тим, Міністерство юстиції Грузії починає процедуру позбавлення грузинського громадянства Саакашвілі, який став громадянином України. За словами голови грузинського Мін’юсту Теї Цулукіані, офіційне повідомлення про те, що Саакашвілі отримав громадянство України, грузинська сторона отримала 23 жовтня.

«На підставі цієї ноти, яка є офіційним державним документом України, відповідно до грузинського законодавства та дотриманням взятих Грузією на себе міжнародних зобов’язань, сьогодні ми починаємо справу про припинення громадянства Михайла Саакашвілі», – заявила Цулукіані у п’ятницю, 30 жовтня.

Тим часом судовий процес у справі «Руставі 2», який проходитиме у Тбіліському міському суді, знову перенесли, призначивши його на понеділок, 2 листопада у зв’язку з клопотанням адвокатів телекомпанії.

Із позовом до суду звернувся один з колишніх власників «Руставі-2», бізнесмена Кібара Халваші. Він вимагає повернути йому телеканал, яким, у даний момент, володіють брати Георгій і Леван Караманішвілі, що вважаються близькими друзями екс-президента Грузії Саакашвілі.

Проти Михеїла Саакашвілі у Грузії порушили низку кримінальних справ.

XS
SM
MD
LG