Доступність посилання

ТОП новини

Коли гримлять гармати, музи не повинні мовчати – керівник «Святої Ватри»


Концерт «Святої Ватри» під час фестивалю в Естонії
Концерт «Святої Ватри» під час фестивалю в Естонії

«Митець може надавати фінансову чи матеріальну допомогу, але головне його завдання – підтримувати людей своєю творчістю»

Керівник естонсько-українського гурту «Свята Ватра» Руслан Трочинський вважає, що митець не повинен стояти осторонь, коли вирішується доля рідної землі. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів про виступи фолк-рокового гурту «Свята Ватра» з благодійними концертами на сході Україні перед військовослужбовцями української армії і мирними жителями. Наразі, за його словами, головне послання гурту – це музика, пісня, яка надихає людей, допомагає пережити важкі періоди життя.

Майдан та трагічні події на сході України внесли зміни у життя багатьох українців діаспори. Вони відчули, що співвітчизникам потрібна не тільки матеріальна і фінансова допомога, але й духовна підтримка – через слово, музику, пісню.

Керівник гурту «Свята Ватра» Руслан Трочинський каже, що раніше виконував пісні, які співала йому бабця, пісні про кохання та фольклорні мелодії, але після подій на Майдані веселих пісень він вже не міг писати.

«Тоді були написані пісні про історію України, про її незалежність. Перша пісня була написана саме 19 лютого, коли снайпери вбили невинних людей, які вийшли захищати незалежність. Їх потім назвали «Небесною сотнею». Я присвятив загиблим героям Майдану пісню «Вогонь запеклих не пече», – розповів музикант.

Руслан Трочинський з доньками виступає перед естонськими глядачами
Руслан Трочинський з доньками виступає перед естонськими глядачами

«Спілкування через музику потрібно людям»

Потім були поїздки гурту на схід України, зокрема до звільненого Слов’янська. Виступали не тільки перед військовослужбовцями, «Свята Ватра» концертувала в музичних школах, перед пересічними жителями Донеччини. Під час поїздки на схід України музиканти переконалися, що їхня допомога і спілкування через музику дуже потрібні людям.

Ми привезли для воїнів тепловізори, аптечки, для дітей теплі речі
Руслан Трочинський

Для здійснення туру по Україні Канцелярія президента Естонії виділила естонсько-українському гурту «Свята Ватра» стипендію.

«Таким чином ми передали мессидж про те, як Естонія підтримує Україну. Ми привезли картини, які малювали естонські діти. Також ми привезли для воїнів тепловізори, аптечки, для дітей теплі речі, естонські народні інструменти та ноти, за якими вони тепер вивчають естонські народні пісні», розповів музикант.

«На схід України повинні приїжджати українські митці»

Руслан Трочинський каже, що тоді вперше виступив у місті Білицьке на Донеччині, де він народився і, де живе його батько. Після цього туру він написав пісню «Прости. Люби. Живи», яку присвятив жителям східних регіонів, що хочуть жити у мирній і вільній Україні.

Не треба звинувачувати пересічних жителів, а треба все зробити для того, щоб ця війна закінчилася, щоб нарешті діти почали ходити до школи, вивчати українську мову
Руслан Трочинський

«Про те, що там відбувається, страшно розповідати. Страшно розмовляти з татом. Усвідомлюєш, що ця війна безглузда. Не треба звинувачувати пересічних жителів, а треба все зробити для того, щоб ця війна закінчилася, щоб нарешті діти почали ходити до школи, вивчати українську мову. Щоб на схід України приїжджали з виступами українські митці, а не як було останні 23 роки Незалежності, коли туди приїздили російські митці, а українські їхали за кордон. Треба зараз їм допомагати і роль мистецтва в цьому є важливою», – вважає музикант.

Митець може надавати фінансову чи матеріальну допомогу, але головне його завдання – підтримувати людей своєю творчістю, вважає він. Коли гримлять гармати, музи не повинні мовчати, наголошує Руслан Трочинський.

Від нас, митців, так само залежить, чи будуть люди далі хотіти стріляти один в одного
Руслан Трочинський

«Від нас, митців, так само залежить, чи будуть люди далі хотіти стріляти один в одного, чи все ж таки щось зрозуміють і почнуть розмовляти і робити щось спільно. Патріотична пісня може, як спонукати до того, щоб людина взяла зброю в руки, захищаючи свою батьківщину, так само пісня може дійти до розуміння тих людей, які перебувають під впливом пропаганди і відкрити їм очі», – зазначає керівник «Святої Варти»

Орден за особливі заслуги з рук президента Естонії

«Свята Ватра» активно співпрацює з різними естонськими благодійними організаціями, які надають допомогу Україні, зокрема з «Vaba Ukraina» («Вільна Україна»), українськими організаціями Естонії, здійснює і допомагає у проведенні благодійних концертів, мета яких збір коштів для потреб українських військових.

Зокрема у жовтні минулого року в Таллінні відбувся грандіозний благодійний концерт за участю українсько-естонського гурту «Свята Ватра» на інших естонських виконавців, на якому було зібрано майже 200 тисяч євро для допомоги бійцям АТО.

Президент Естонії Томас Хендрик Ілвес та Руслан Трочинський під час фольклорного фестивалю влітку Viljandi Folk music Fest. Під час виконання пісні «Вогонь запеклих не пече» Ілвес зняв капелюха
Президент Естонії Томас Хендрик Ілвес та Руслан Трочинський під час фольклорного фестивалю влітку Viljandi Folk music Fest. Під час виконання пісні «Вогонь запеклих не пече» Ілвес зняв капелюха

Руслан Трочинський українець, понад десять років живе в місті Вільянди в Естонії, де створив естонсько-український гурт «Свята Ватра». За особливі заслуги нагороджений Орденом Білої Зірки V класу, який отримав із рук президента Естонії Тоомаса Хендріка Ільвеса.

Гурт в цьому році відзначає свій 10-річний ювілей. З цієї нагоди «Свята Ватра» випустила новий альбом «Свобода», презентація якого відбулася в різних містах Естонії, а також в Україні, Фінляндії, Канаді та Угорщині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG