Доступність посилання

ТОП новини

Ринки Близького Сходу і Африки – це наші ринки – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Президент повинен їздити в ці країни і привозити з собою величезні делегації. І представляти ці країни для нашого експорту – Мірошниченко

Чи дійсно імідж України у світі так сильно постраждав унаслідок війни, як можна змінити уяву іноземців про країну, яку вони раніше не знали, а тепер лише чули, що там була війна, і залишається корумпована влада і занедбана економіка? Про це говоримо з людиною, яка професійно займалася і продовжує займатися просуванням позитивного іміджу України у світі, партнером компанії CFC Consulting, співзасновником Українського кризового медіацентру Василем Мірошниченком, якого ми застали в Дубаї.

– Такі дослідження робляться, як правило, на базі опитувань. Тобто це не просто компанія собі вирішила. Я, в принципі, вважаю, що це відповідає дійсності з точки зору сприйняття, у зв’язку з тим, що для більшості людей в світі ті, хто знає щось про Україну, – а слава Богу, вони вже зараз знають, що Україна – це не Росія, це окрема держава, завдяки цій війні, яка в нас зараз триває.

Але тим не менше, у їхній уяві Україна – це країна, яка у вогні, в якій танки стріляють, бомби. Телевізор дуже сильно перебільшує сприйняття. Тому що люди дивляться новини, і вони пам’ятають події минулого року. І в них таке враження, що воєнні дії ведуться по всій території України. І тому вони бояться їхати в Україну, а тим більше, щось інвестувати туди. З цим треба працювати і треба доносити, що насправді в Україні, в Києві все прекрасно. Наша основна війна – це війна з корупцією, в першу чергу, а не з Росією.

– Власне, після того, як відійшов імідж країни, яка веде війну, залишився імідж корумпованої, забюрократизованої країни. І тут вже Україна має більше можливостей для того, щоб цей імідж якось змінити. Як можна провести кампанію, яка би допомогла змінити цей імідж, адже в країні все ж таки відбуваються зміни, децентралізація, дебюрократизація?

– Є речі, які пов’язані з комунікаціями. Я як під засновник Кризового медіацентру, інші, ми всі залучені. Саме наша організація, яка була створена у березні 2014 року, покликана допомогти Україні спілкуватися з міжнародними ЗМІ. Їй вже півтора року. Активно підсилюємо голос України в світі, надаючи можливість нашим чиновникам спілкуватися напряму з Financial Times, Wall Street Journal, Economist, і так далі, де виходять розмови, опеди (коментарі), які пишуться за допомогою нашої команди.

Тобто робота в цьому плані робиться. Вона робиться з точки зору протидії російській пропаганді, з точки зору донесення реформ в Україні, але тим не менш, є базові речі, які важливі для цього всього.

Базова річ конкретно – результати економічних реформ, які б демонстрували найважливіші питання. Це питання реформи судової системи, це питання боротьби з корупцією на всіх рівнях, зокрема, в податковій, прокуратурі, силових органах влади, в першу чергу.

Тому що це те, що формує сприйняття країни з точки зору бізнесу. Кампанії можна різні проводити. Але треба ходити спілкуватися.

Я думаю, що зараз уряд бере участь у всіх цих форумах. Нещодавно відбувся форум у Берліні, куди їздив Арсеній Яценюк і півуряду нашого. Такий форум відбувався у Вашингтоні, де ми мали можливість побувати. Такий форум потрібний у Парижі, у Лондоні. І це добре. Треба спілкуватися, казати їм про наші проблеми.

Лише комунікуючи, ми можемо доносити позитивні зміни, які відбуваються, і залучати інвесторів, підвищувати привабливість нашого експорту

Але в той самий час казати, чи ми знаємо рішення, які б зробили ситуацію краще. Лише комунікуючи, ми можемо доносити ці позитивні зміни, які відбуваються, і залучати інвесторів, підвищувати привабливість нашого експорту.

Потрібно ще і привозити людей в Київ, в Одесу, Львів, Дніпропетровськ, Харків, показувати їм Україну, потенціал у сфері ІТ, у сфері сільського господарства, фармацевтики, інновацій і тому подібне. Треба показувати їм цей людський капітал, який є, я вважаю, є найбільшою перевагою України.

– Зусилля України зараз, у першу чергу, спрямованні на західний світ. Ви перебуваєте у Дубаї, і Ви займаєтеся тим, щоби також бренд України представити на Схід. Наскільки це є перспективний ринок в цьому напрямку?

– Східний напрямок є надзвичайно перспективним. Тому що багато наших товарів, які ми продаємо, це є сировина. І на сьогоднішній день ми конкуруємо з іншими країнами. Не завжди наша сировина є найкращої якості. І це є факт, але це, тим не менш, є світ, який споживає наші продовольчі товари.

З точки зору наших продуктів, це наш ринок. Наш ринок – це Близький Схід, Африка, Латинська Америка...

Ми на сьогоднішній день маємо конкурентну перевагу в тому, що ми можемо постачати на країни Африки і Близького сходу та Азії. Це наше зерно, це сільськогосподарські товари, молочна продукція, курятина, яйця, олія, яку Україна виробляє, вона є номер один у світі за виробництвом соняшникової олії. Так що, з точки зору наших продуктів, це наш ринок. Наш ринок – це Близький Схід, Африка, Латинська Америка…

Президент повинен їздити в ці країни і привозити з собою величезні делегації. І представляти ці країни для нашого бізнесу, для нашого експорту, в першу чергу

В Європу не так-то легко зайти з нашими товарами. Тому що є стандарти, яким ми частенько не відповідаємо. А ось у Африку, Близький схід ми можемо зайти. І ми повинні працювати з цими країнами. Ми повинні відкривати ці ринки. Президент повинен їздити в ці країни і привозити з собою величезні делегації. І представляти ці країни для нашого бізнесу, для нашого експорту, в першу чергу.

На другому етапі йдуть інвестиції. Тому що на сьогоднішній день ніхто не вірить в Україну. І тому зараз треба, в першу чергу, займатися експортом, для цього треба трошки більше часу. Ще рік-два, щоб інвестори знову почали дивитися в сторону України.

– Перед футбольним чемпіонатом європейським «Євро-2012» проходила велика брендингова кампанія України, наскільки вона дається взнаки зараз? Чи її потенціал був повністю зруйнований цією війною?

– Так, війна нам дуже зашкодила. Тому що Україна зараз сприймається як країна, яка у війні. І це дуже погано. Але в той час, у 2011 році, була проведена величезна кампанія Ukraine: All about U, до якої була залучена наша компанія. Тобто це були і ролики на СNN, і кампанія на ВВС. Це були дуже важливі кампанії, тому що вони поставили Україну на світовий радар, що є така країна – Україна, і вона проводить футбольний чемпіонат, і там відбуваються якісь зміни. Це був величезний плюс для країни.

Але ж ми розуміємо, це був 2011-2012-й роки. Потім 2013 рік ми мали Майдан – надзвичайно позитивна історія, яку підтримав весь західний світ. Але тепер ми маємо війну з Росією, де нас також насправді підтримує весь західний світ.

Але є нюанси по інших країнах, які зайняли нейтральну позицію, тому що вони орієнтуються на Росію. І тому вони політично незаангажовані. Наприклад, країни BRICS, куди входить Росія, – це Бразилія, Південна Африка, Індія і Китай. Але тим не менше, з цими країнами треба працювати. Зокрема, з Південною Африкою, Бразилією, Китаєм та Індією, це величезні ринки, величезні інвестиції для нас.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG