Доступність посилання

ТОП новини

Вибух гранати на подвір’ї мера Львова кваліфікують як теракт


Андрій Садовий
Андрій Садовий

Правоохоронці перевіряють кілька версій вчинення злочину щодо міського голови Львова

Львів – Вибух гранати на подвір’ї міського голови Львова правоохоронці кваліфікували як теракт. Гранату 29 жовтня близько 23-ї години кинув 29- річний львів’янин, який воював на Донбасі у лавах «Айдару». Ніхто з рідних мера не постраждав . Правоохоронці затримали нападника. У суботу Галицький суд Львова винесе рішення про обрання запобіжного заходу для затриманого.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сьогодні правоохоронці вивчають кілька версій, що саме спонукало 29-річного учасника АТО кинути гранату на подвір’я міського голови Львова. Під час допиту затриманий пояснює, що він помстився владі, яка нічого не змінює у країні, що це його протест проти несправедливості, проти корупції. Однак міліція не виключає і те, що хтось міг підбурити чоловіка вчинити злочин, щоб дестабілізувати ситуацію у місті, щоб принизити статус бійців. Адже на початку жовтня невідомий кинув гранату на територію Генерального консульства Польщі у Львові.

«Ми проводимо допит, слідчі дії, як тільки матимемо конкретні висновки, то повідомимо громадськість», – каже начальник Головного управління міліції у Львівській області Дмитро Загарія.

За фактом злочину правоохоронці порушили кримінальне провадження за статтею 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Затриманий може бути позбавлений волі від 5 до 10 років.

Камери відеоспостереження біля будинку міського голови зафіксували, як чоловік йде, кидає гранату і втікає. Львів’янин служив у лавах «Айдару», куди пішов добровольцем. За інформацією народного депутата від «Самопомочі» Семена Семенченка, Міноборони йому повідомило, що боєць самовільно пішов зі служби і його буцімто розшукували.

Тим часом сусіди характеризують затриманого якнайкраще, наголошують, що він поводився спокійно.

Міський голова нарікає на державу і владу

Міський голова Львова Андрій Садовий не має власної версії, каже, що його намагаються залякати чи дискредитувати. Мер розповів, що у будинку були діти, дружина і теща. Сини дуже налякались і плакали.

«Я у цей момент був із дружиною на кухні, і у той час вибух, гасне світло і плачуть діти. Мені передзвонили, щоб ми не виходили з будинку, я, правда, пішов вниз і мені сказали хлопці, що вибухнула граната. Я побачив на землі хлопця, якого затримали. Все було, як одна мить. Я не знаю, яка багатоходова комбінація тут може бути задіяна, я не знаю, в якому психологічному стані був цей хлопець. Не затримати його було не реально, бо стояли два патрулі. Не хочу висувати персоніфіковані версії. Йде слідство. Я маю велику повагу до всіх хлопців які ризикують життям, я думаю, що тут треба говорити про якісь психологічні зриви»», – каже міський голова Львова.

Міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною та дітьми під час голосування на одній з виборчих дільниць у Львові. 25 жовтня 2015 року
Міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною та дітьми під час голосування на одній з виборчих дільниць у Львові. 25 жовтня 2015 року

Андрій Садовий критикує і президента, і міліцію за бездіяльність. Він розповів, що минулого тижня сказав слідчому, що, можливо, робитимуть різні речі, щоб його дискредитувати перед виборами і назвав прізвища людей. За його словами, він також телефонував до президента, повідомивши, що можуть бути різні проблеми з питань безпеки у місті.

Львів’яни реагують по-різному

Це вже втретє здійснено напад на будинок міського голови. Торік у липні невідомий обстріляв його особняк із гранатомета, а у грудні знову був вчинений обстріл. Досі злочини не розкриті. Хоча Андрій Садовий говорить, що повідомив правоохоронців, хто саме йому погрожував тоді. Правоохоронці кажуть, що цей факт перевірили. У перших двох випадках у будинку мера не було нікого, родина відпочивала у Карпатах.

Реакція львів’ян на інформацію про вибух на подвір’ї міського голови дуже різна. Одні говорять про те, що з Донбасу бійці повертаються контужені, у важкому психологічному стані, не контролюють себе, не відчувають підтримку, для них не створені реабілітаційні центри, бійці почуваються покинутими, переживають стрес. І таких людей, які повертатимуться щоразу, ставатиме більше. Хоча на сьогодні не відомо, який психологічний стан був у нападника. За неофіційною інформацією, у нього вдома під час обшуку знайшли ще бойові гранати, а також наркотичні речовини, але правоохоронці не коментують цього.

Водночас багато львів’ян не вірить у те, що хтось замовив замах на мера, бо для них є дивним той факт, що Андрій Садовий ходить містом без охорони, його часто можна зустріти у місті, він фотографується з людьми, спілкується, їздить на велосипеді містом. Біля його будинку постійно чергують працівники Державної служби охорони, згідно з рішенням суду.

Не бракує у соціальних мережах і кпинів на адресу міського голови. Така неоднозначна реакція пов’язана передусім із виборами, адже відбудеться 2-й тур виборів на посаду міського голови. Львів’яни обиратимуть між Андрієм Садовим і свободівцем Русланом Кошулинським. Дехто з місцевих політологів припускає, що ситуація із вибухом може спрацювати на користь чинного голови.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG