Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за «справою Корбана»?


У Дніпропетровську проводився обшук в офісі Фонду оборони країни, пов'язаного з партією «Укроп», 31 жовтня 2015 року
У Дніпропетровську проводився обшук в офісі Фонду оборони країни, пов'язаного з партією «Укроп», 31 жовтня 2015 року

Не можна сказати, що ця справа суто політична, так само не можна сказати, що в ній є лише кримінал – експерт

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську співробітники Фонду оборони країни й активісти партії «Укроп» оговтуються після затримання одного зі своїх лідерів Геннадія Корбана та обшуків у активістів. Волонтерська робота фонду потроху відновлюється, заявили Радіо Свобода в цій структурі. Між тим у партії «Укроп» зазначають, що юристи вже провадять роботу, аби довести порушення з боку правоохоронців під час суботніх подій, а також заявляють, що оголосили «мобілізацію партії» і навіть можуть «піти на Київ». Що стоїть за «справою Корбана», чим загрожує партії «Укроп» виведення з гри його керівника напередодні другого туру виборів?

Повідомлення про арешт керівника партії «Укроп» Геннадія Корбана й обшуки в помешканнях близьких до нього людей у суботу було великою несподіванкою. Партійці, волонтери, демобілізовані бійці, які співпрацювали з Фондом оборони країни, де Геннадій Корбан обіймає посаду члена наглядової ради, почали збиратись біля офісу фонду, де вже тривав обшук. Всередину нікого не пропускали, обабіч – перебували броньовані машини з донецькими номерами й озброєні люди в камуфляжі з нашивками «СБУ».

«Ми всі в очікуванні подальших викликів, можливо, якихось обмежувальних заходів»

Заступник голови фонду Олексій Ангурець каже: коли він приїхав до офісу, двері вже були зламані. Кілька годин обшуку – і правоохоронці винесли з будівлі кілька комп’ютерів й мішків з документацією. Обшук, зазначає Ангурець, проводили за ухвалою суду Чернігова, де нібито порушені кримінальні провадження за фактами фінансових махінацій у дніпропетровському фонді. За словами заступника голови фонду, він не підозрює, про які зловживання може йти мова, справою вже займаються адвокати. А співробітники фонду наводять лад у приміщеннях і відновлюють волонтерську роботу.

«Документація була забрана без детального перепису – просто папки забирали і все. Забрали також оргтехніку з другого поверху, на якій велось діловодство, яка була задіяна в роботі. Слідчий мені підтвердив, що вони вилучили 10 чи 12 тисяч гривень, які були в Павла Хазана в кабінеті. Вхідні двері були зламані, була також зламана, я не розумію навіщо, система підключення до охорони. Нам довелось її відновлювати. Були збиті замки з ящиків, які зачинялись. Не можу сказати, що зовсім вандально, але не дуже-то церемонились з речами. Я так розумію, все це робилось цілеспрямовано – синхронні обшуки у мене, Павла і в офісі. Зараз ми збираємо і фіксуємо дані про всі пошкодження, відновлюємо двері, продовжуємо роботу.

«Рахунки заблоковані, але є медикаменти – продовжуємо збирати аптечки, є центр на вокзалі – продовжуємо цю роботу. Нам інкримінують якісь економічні злочини. Суддя міста Чернігів вважає, що я можу бути причетний до якогось тяжкого злочину. Ми всі в очікуванні подальших викликів, можливо, якихось обмежувальних заходів», – сказав Радіо Свобода Ангурець.

«Фонд, зокрема Корбан, перерахували сотні мільйонів гривень на армію» – Філатов

Про незаконність затримання Геннадія Корбана й політичну умотивованість останніх подій у Дніпропетровську заявив й один із лідерів партії «Укроп» Борис Філатов. Він наразі балотується на посаду міського голови Дніпропетровська і, за попередніми даними, виходить у другий тур разом з представником «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. Попри те, що у справі фігурує чернігівський суд, Філатов вважає: команду на проведення «спецоперації» давали з Києва, причому з найвищих крісел.

«На мою думку, це є продовження політичних репресій. Нібито розкрадався Фонд оборони країни. Мені абсолютно брехливі й абсолютно безумні заяви коментувати дуже складно. Звинувачують, що вони 40 мільйонів украли. Це при тому, що Фонд оборони країни, зокрема Корбан, перерахували сотні мільйонів гривень на покращення обороноздатності країни. Прозорість Фонду доведена документами, звіти викладені в інтернеті. Фонд оборони країни працював з урядом Швеції!» – заявив Філатов.

40 мільйонів гривень і ніякого політичного підґрунтя

Між тим у Генеральній прокуратурі України заявляють, що вимагатимуть запобіжного заходу для Геннадія Корбана у вигляді арешту. За даними відомства, «укропівця» підозрюють у керівництві організованим злочинним угрупованням, яке привласнило 40 мільйонів гривень з фонду для бійців АТО. У Генпрокуратурі не виключають, що справу проти керівника «Укропу» доповнять новими статтями. Там також заперечують політичне підґрунтя в діях правоохоронців.

«Я звертаю увагу, що ніякого політичного підґрунтя в наших діях немає. По-перше, спецоперація проводиться по завершенню місцевих виборів. Як ви знаєте, вони відбулися. По-друге, особи, які затримуються, затримуються аж ніяк не через їхню партійну приналежність до тієї чи іншої політичної сили. Вони затримуються виключно за наявності фактів участі в діяльності злочинної організації, а до якої партії вони належать – для нас неважливо», – заявив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

​Водночас речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що в Дніпропетровську через нібито благодійний фонд з допомоги бійцям АТО та незаконні оборудки фінансувалася приватна армія.

Реакція партій – різна

У таборі опонентів партії «Укроп» – «Опозиційному блоці» – суботні події у Дніпропетровську коментують стримано. Один із керівників «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул на своїй сторінці у Facebook заявив, що хоч Корбан є його «жорстким опонентом» в багатьох питаннях, він виступатиме за «справедливе розслідування».

В інших політичних партіях, приміром всеукраїнському об’єднанні «Батьківщина», зробили заяви з вимогою до керівників правоохоронних органів надати пояснення з парламентської трибуни.

«Арешт голови партії «Укроп», яка на місцевих виборах пройшла в декілька обласних рад, тоді, як досі не покарані ті, хто розстрілював Майдан, хто займався масштабною корупцією в часи Януковича, – виглядає як вибіркове правосуддя та політичні переслідування», – наголосили у політичній силі, очолюваній Юлією Тимошенко. Натомість у партії «Блок Петра Порошенка – «Солідарність» заявили, що затримання лідера політичної партії «Українське об'єднання патріотів – «Укроп» Геннадія Корбана не пов’язане з політикою чи виборами. Як зазначив перший заступник голови фракції «Блоку Порошенка» Ігор Кононенко, правоохоронці мають провести розслідування у справі Корбана й оголосити результати суспільству.

«Політичний канібалізм» у Дніпропетровську?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов щодо останніх подій навколо «Укропу» й Корбана зазначає: не можна сказати, що ця справа суто політична, так само не можна сказати, що в ній є лише кримінал. Він вважає: «команда Ігоря Коломойського», яка в своїй політичній боротьбі не гребувала ніякими засобами, мала бути готова до такого сценарію. Першопричина – конфлікт між «командою Коломойського» й президентською командою, вважає експерт.

«Головний чинник – це конфлікт з першою особою держави. І ми вперше побачили таку спецоперацію, про яку не було жодного витоку інформації. Я так гадаю, що це могло бути лише з санкції ззовні, від зовнішніх партнерів України. Упродовж року я кілька разів писав, що «гасконці» (члени «команди Коломойського» – ред.) заграються, але вони не чули цих порад. У виборі засобів як у політиці, так і в бізнесі, вони не гребували нічим, в тому числі кримінальними засобами. Я досить скептично ставлюсь до того, що зараз відбувається навколо фонду. Справді, фонд багато зробив для допомоги армії, і якщо там були фінансові зловживання, треба це розслідувати спокійно, без галасу, без паблісіті, без гучних обшуків. А так це несе політичний присмак. Мені здається Петро Порошенко й Ігор Коломойський перейшли Рубікон: або Порошенко ламає Коломойського та його команду, або навпаки, іншого не дано. Яка в цьому є наука? Треба домовлятись про правила гри, сідати за стіл переговорів, якщо цього не буде, то буде політичний канібалізм. Оце ми зараз побачили в Дніпропетровську», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Він також прогнозує, що «виведення з гри» головного «укропівця» Геннадія Корбана може як мобілізувати електорат партії на другий тур виборів, так і ослабити «Укроп», адже, за його словами, стати «мозком» у команді замість Корбана навряд чи хтось із партійців зможе.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG