Доступність посилання

ТОП новини

Тактична медицина має стати обов’язковим курсом в Україні, як в країнах НАТО – експерт


Священики Української православної церкви Київського патріархату проходять курс тактичної медицини, Київ, 1 жовтня 2015 року
Священики Української православної церкви Київського патріархату проходять курс тактичної медицини, Київ, 1 жовтня 2015 року

«Коли ми передали перші аптечки, то хлопці нам казали, що не знають, що з ними робити. Ми зрозуміли, що їх треба навчити, тому запросили іноземних інструкторів»

Київ – Близько двох тисяч бійців Україна втратила за час військових дій на Донбасі. Втрати могли б бути меншими, якби бійці вміли надавати першу медичну допомогу собі і побратимам, вважають лікарі. Але у перші дні військової агресії Росії в українських військовослужбовців, добровольців, спецпризначенців не було ні належних медикаментів, ні необхідних навичок. Тоді в Україні та й у всьому світі сформувались перші медичні волонтерські групи і загони, завданням яких було врятувати життя бійців.

Кровоспинні і протишокові препарати, перев’язочні матеріали, антисептики – мінімум, який має входити до індивідуальної аптечки бійця. Але, як стверджує медик-волонтер з міжнародного волонтерського проекту «Захист патріотів» Олександр Лінчевський, на передовій потрібна не лише аптечка, а й вміння користуватись медикаментами, крім того, навички з надання першої медичної допомоги під час бою.

«Наявність у наших аптечках найсучасніших засобів з надання першої медичної допомоги на полі бою не означає автоматично правильного їх використання. На курсах з тактичної медицини ми не лише знайомимо особовий склад підрозділів зі складом аптечки, ми відпрацьовуємо правильні навички їх використання», – зазначив Лінчевський.

«Захист патріотів» з весни 2014 року проводить курси тактичної медицини (тобто первинної медичної допомоги на полі бою) для бійців різних військових формувань, підрозділів МВС, СБУ і прикордонної служби.

Засновник організації Марко Супрун і його дружина Уляна Супрун (директор гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців) підрахували, що за цей період спецкурс пройшли понад 25 тисяч бійців різних військових формувань.

Навчено приблизно 24 тисячі бійців Збройних сил України, 2,5 тисячі курсантів вищих військових навчальних закладів
Уляна Супрун

«Навчено приблизно 24 тисячі бійців Збройних сил України, 2,5 тисячі курсантів вищих військових навчальних закладів (академій). Курс переважно триває два повних дні», – розповіла Уляна Супрун Радіо Свобода.

За її словами, короткий курс на одного бійця коштує близько 25 доларів США і фактично усі гроші, необхідні для проведення тренінгів, зібрали волонтери з різних куточків світу.

За словами Супрун, на сьогодні короткий курс з тактичної медицини обов’язковий для Національної гвардії і спеціальних підрозділів СБУ, Міністерство оборони України розробило і здійснює свій власний курс з первинної медичної допомоги для військовослужбовців.

«Коли ми передали перші аптечки, то хлопці нам казали, що не знають, що з тими аптечками робити. Ми зрозуміли, що їх треба навчити, тому запросили іноземних інструкторів і наших друзів, які були медиками на Майдані, щоб вони теж брали участь у навчанні», – каже Супрун.

На навчаннях були батальйон «Донбас», Національна гвардія, були співробітники СБУ і Збройних сил України. «Захист патріотів» зробив перше навчання відкритим, але паралельно відбулось і закрите навчання для бійців спецпідрозділу Центру спеціальних операцій СБУ.

«Як я знаю, багато хто з наших «учнів» з Нацгвардії, з «Донбасу» досі служать», – каже Уляна Супрун.

Курс тактичної медицини має стати частиною навчального процесу для військових – експерти

Андрій Порохницький – лікар, який рятував життя бійців на передовій. Він вважає, що Україна має використати досвід НАТО, щоб курс з тактичної медицини був обов’язковими у процесі підготовки українських силовиків. Адже так звана «медицина порятунку» має кілька різних напрямків. Так, методи і медикаменти, задіяні для порятунку життя бійця на полі бою, різняться від методики, яку використовують при пожежах чи повенях, розповів лікар. На його думку, підготовка тренерів для проведення курсів, стандартизація курсів за стандартами НАТО має бути справою держави.

Боєць на Заході, який не пройшов курс надання медичної допомоги, навряд чи піде на бойове завдання
Андрій Порохницький

«Ці курси є обов’язковими на Заході, в арміях НАТО. Боєць на Заході, який не пройшов курс надання медичної допомоги, навряд чи піде на бойове завдання. Створити умови для того, щоб це у нас викладалось – я для цього не бачу перешкод», – каже Порохницький у розмові з Радіо Свобода.

Марко Супрун констатував, що за більш як рік військових дій на території України змінити систему оборони і захисту (чи то життя окремої людини, чи то цілої держави) не вдалось. Тож і систему тактичної медицини чиновники впроваджують повільно, і військові лікарі не завжди знають те, чого мали б навчитись, зазначив Супрун в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Тренінг вартує життя», – так бійці тепер кажуть
Марко Супрун

«Якщо говоримо на національному рівні стосовно того, як зреагували ті, хто мав би реагувати на виклики апріорі, за умов відкритої війни з Росією – то «міністерські» хлопці не були готові. І тому «альфійці» (спецпідрозділ СБУ – ред.) звернулись до нас, бо вони одними з перших зазнали втрат. «Тренінг вартує життя», – так бійці тепер кажуть. І я дивився на хлопців з «Донбасу», зі Збройних сил, як вони тренувалися з нами – ніби все нормально. А західні колеги кажуть: «Як то може бути?! Така потужна держава, стільки людей, стільки ресурсів, але тут виявилось, що ніхто не готовий», – розповів волонтер.

Не менш важливо, на думку медиків, – розгорнути систему польових шпиталів якнайближче до поля бою, щоб не витрачати часу на дорогу. За підтримки волонтерів і міжнародних організацій у звільнених містах Донбасу працюють польові медичні пункти і цілі шпиталі, де медики надають допомогу і військовим, і цивільному населенню. Про це ж в ефірі Радіо Свобода розповіла народний депутат, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

Так, на сході, поблизу бойових дій, військові госпіталі розташовані в цивільних лікарнях, і тамтешні лікарі отримують досвід порятунку поранених «з коліс» від військових медиків. Військові медики також обстежують місцеве населення, каже Богомолець.

Військові шпиталі зараз розташовані на території цивільних лікарень. Військові лікарі підсилюють цивільні лікарні і надають допомогу також цивільному населенню
Ольга Богомолець

«Військові шпиталі зараз розташовані на території цивільних лікарень. І військові лікарі у свою чергу підсилюють цивільні лікарні і надають допомогу також цивільному населенню. Я знаю, що в одному з таких міст черги стоять до лікарень, бо там приймають львівські лікарі, до них надзвичайно гарне ставлення, там стоїть 66-й госпіталь і люди хочуть до військових медиків потрапити, а не до своїх цивільних лікарів», – пояснила Богомолець.

За її словами, реформа військової медицини, поліпшення рівня первинної медичної допомоги в екстремальних умовах – це складова реформування системи охорони здоров’я та сектору оборони держави. І, не зважаючи на певні проблеми, реформи розпочато, їх повільно, але реалізують українці.

А допоки політики і чиновники реформують медичну систему «згори», українські волонтери разом з європейськими побратимами проводять тренування і курси першої медичної допомоги для військових. А у Києві волонтери незабаром проводитимуть навчання з тактичної медицини для усіх охочих.

На цю ж тему:

40 секунд, щоб урятувати людину (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Янголи в білих халатах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:37 0:00

Як зупинити кров? Як витягти з поля бою? Як зцілити тіло й душу пораненого?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:01 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG