Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто б не сунувся до Корбана, якби не дозвіл згори – журналіст


Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

Силовики заявляють, що через конвертаційний центр, пов’язаний із Корбаном, щодня проходило 15-20 мільйонів гривень

Керівники СБУ та Генеральної прокуратури розкрили нові подробиці у справі затримання лідера політичної партії «Укроп» Геннадія Корбана. Зокрема, голова СБУ Василь Грицак заявив про звʼязок між «Фондом оборони країни», до якого причетний політик, та організованим злочинним угрупуванням. За словами силовиків, ОЗУ спеціалізувалось на викраденні людей та легалізації коштів, отриманих протиправним шляхом. У свою чергу, сам Корбан та його соратники говорять, що затримання й обвинувачення у криміналі, які озвучують силовики, мають політичний підтекст і пов’язані з конфліктом партії та президента.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Аби переконати журналістів у провині Геннадія Корбана, керівники ГПУ та СБУ під час прес-конференції продемонстрували окремий фільм. За словами Василя Грицака, готували його власноруч силовики. В кількахвилинному ролику зібрані відеоматеріали кількох телеканалів, на яких начебто зафіксовано злочини, вчинені організованим злочинним угрупуванням під керівництвом Геннадія Корбана. Щоправда, у відеозвіті ГПУ він чомусь відсутній. Також Грицак заявив про погрози у зв’язку з розслідуванням діяльності ОЗУ, завуалювавши їх під словом «привіти», які надходили на адресу співробітників СБУ та йому особисто.

Голова СБУ Василь Грицак (ліворуч) та генеральний прокурор Віктор Шокін під час прес-конференції у Києві. 2 листопада 2015 року
Голова СБУ Василь Грицак (ліворуч) та генеральний прокурор Віктор Шокін під час прес-конференції у Києві. 2 листопада 2015 року

Організоване злочинне угруповання, до складу якого, за версією, входив Геннадій Корбан, «спеціалізувалось на викраденні людей». Зокрема, йдеться про «свободівця» та колишнього голову Державного агентства земельних ресурсів Сергія Рудика та чиновника Дніпропетровської міської ради Олександра Величка. Цим нібито займались озброєні люди, підконтрольні помічнику народного депутата Бориса Філатова Олександрові Кошляку. Чернігівський суд вже обрав для Кошляка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою впродовж двох місяців.

Відео затримання Корбана співробітниками СБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


Також керівник СБУ повідомив, що ОЗУ на чолі з Корбаном займалося легалізацією коштів, отриманих незаконним шляхом. Через пов’язаний із угрупуванням конвертаційний центр, за даними СБУ, щодня проходили 15-20 мільйонів гривень. Більше того, кошти нібито «відмивали» для фінансування передвиборної кампанії Корбана в Києві.

40 мільйонів були витрачені не за призначенням – Грицак

Василь Грицак висловив переконання, що більшість волонтерів, які співпрацювали з «Фондом допомоги країні», не знали про непублічну сторону діяльності структури. Водночас голова СБУ заявив, що 40 мільйонів гривень, зібраних фондом, були витрачені не за призначенням.

«Фонд оборони країни» зробив немало доброго, я не хочу ніяким чином кинути тінь на нормальних волонтерів, які віддавали останнє, несли з дому, ризикували життям. Але я переконаний, що більшість з них навіть не знали про цю другу сторону медалі – для чого був потрібен цей фонд лідерам ОЗУ», – повідомив Грицак.

Виникли запитання до Геннадія Корбана і у представників ДФС. Так, перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан повідомив, що впродовж обшуків, які проводились під час операції в Дніпропетровську, вилучили документи шести благодійних фондів, серед яких – і «Фонд оборони країни». Сума коштів, які проходили через ці структури, і які є сумнівними на думку представника ДФС, – 200 мільйонів гривень.

Ми розглядаємо це як тиск на політичну партію «Укроп» – Сіманський

Впродовж своїх виступів перед журналістами силовики кілька разів наголосили, що розслідування діяльності ОЗУ і затримання Геннадія Корбана не слід пов’язувати з політикою, однак запевнення Грицака та Шокіна не вплинули на членів партії «Укроп». Член політради об’єднання Дмитро Сіманський у коментарі Радіо Свобода заявив, що втручання силовиків є наслідком протистояння з «старою політичною системою».

«Ми розглядаємо це як тиск на політичну партію «Укроп». Як своєрідне визнання успіху партії «Укроп» на виборах, що відбулися. Наші вісім відсотків, які ми набрали в цілому по країні за менш ніж три місяці активної політичної діяльності, дуже комусь муляють. Зокрема тим, хто в новій владі хоче повернути владу стару, фактично йдучи на союз з «Опоблоком», – заявив Сіманський.

Леонід Швець
Леонід Швець

У тому, що справа має політичний підтекст, переконаний і оглядач Леонід Швець. На його думку, цю складову не можна виключати, оскільки місцеві вибори ще не закінчились. Зокрема, журналіст вказує на другий тур мерських виборів у Дніпропетровську, які мають відбутись 15 листопада. Один із кандидатів – член політради партії «Укроп» Борис Філатов. І затримання Корбана, на думку Швеця, кидає тінь на репутацію всього об’єднання. Окрім цього, оглядач наголошує на ще одній обставині – давньому конфлікті між Петром Порошенком та Ігорем Коломойським.

«Ми знаємо про дуже непрості відносини пана Порошенка з паном Коломойським, а Коломойського – з державою Україна, якій він заборгував багато податків. Тобто ось так ведеться політична боротьба, щоб там не казали. Більше того, ми ж розуміємо, що ніхто б в прокуратурі і Службі безпеки не сунувся до Корбана, якби вони не отримали на це дозвіл з самого верху», – вважає Швець.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

За словами генерального прокурора України Віктора Шокіна, впродовж операції, яку силовики проводили в Дніпропетровську, не всіх підозрюваних вдалось затримати. Частині фігурантів, повідомив Шокін, вдалось втекти.


На цю ж тему:

02.11.2015
Чи триматимуть Корбана під вартою?

Чернігівський суд обирає запобіжний захід для лідера «Укропу» далі
02.11.2015
«Опозиційному блоку» принесли повістки. Щоб був «не лише Корбан»?

«Після того, як Новинський ввічливо сказав, що згоден на будь-які дії, виникло ще більше підозр, що це – театральна гра» – Небоженко далі
02.11.2015
У випадку з Корбаном човен розхитала Банкова – Левус

«Хотілося б побачити, щоб правосуддя наздогнало тих, хто привів у наш дім війну» далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG