Доступність посилання

ТОП новини

Росія володіє рубильником, яким може відімкнути енергосистему України – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В уряді запевняють: імпорт російської електроенергії не є критичним

Київ – Росія володіє рубильником, яким будь-якої миті може відімкнути енергосистему України. Таким чином експерти прокоментували Радіо Свобода відновлення імпорту електроенергії з Росії, яке відбулося цього місяця. Фахівці прогнозують збільшення такого імпорту наступної зими. Україна, значно зменшуючи залежність від сусіда-агресора щодо газу, стосовно електроенергії та вугілля становище наразі не поліпшила. Зі свого боку, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України запевняють: залежність не є критичною і зиму вдасться прожити в теплі та зі світлом.

ЗАВАНТАЖИТИ

Україна в листопаді нинішнього року відновила імпорт електроенергії з Росії, повідомила Національна енергетична компанія «Укренерго». Величина цього імпорту на максимум навантаження становила 278 мегаватів, повідомили у компанії.

Вадим Улида
Вадим Улида

По газу залежність значно зменшилася. А от в електроенергетиці, на жаль, становище не змінилося – вугілля та електроенергія залежать від дій Росії
Вадим Улида

Україна то купує електроенергію у Росії, то перериває цей процес. Наприклад, у червні-липні нинішнього року така закупівля не здійснювалася. Тобто, ситуація нагадує закупівлю російського газу. Але, якщо від поставок блакитного палива залежність зменшується (наступного року надійде 10 мільярдів кубометрів, а в попередні роки «Газпром» постачав Києву по 40 мільярдів кубів), з електроенергією та вугіллям становище інше. Одну половину своєї електроенергії Україна виробляє на АЕС, а другу на гідроелектростанціях, а також на теплових електростанціях (спалюванням газу і вугілля). Однак половина українських ТЕС (7 із 14-ти) працює на антрацитовій групі вугілля, яка зараз на окупованих територіях Донбасу, констатував у коментарі Радіо Свобода екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Улида. Тобто, за його словами, Києву бракує зараз відповідного ресурсу. І є два шляхи: або купувати потрібне вугілля у сепаратистів чи Росії, або імпортувати вугілля із Південної Африки чи Австралії. Там трошки дорожче, проте немає залежності, а з Росією – трошки дешевше, однак із залежністю.

«По газу залежність значно зменшилася. Зараз імпорт газу з Росії становить значно менше, ніж із Європи. Хоча ще два роки тому все було інакше. А от в електроенергетиці, на жаль, становище не змінилося – вугілля та електроенергія залежать від дій Росії», – зазначив Вадим Улида.

«Цієї зими закупівля російської електроенергії може зрости на чверть»

Вадим Улида прогнозує, що цієї зими закупівля російської електроенергії може зрости на чверть, порівняно з нинішніми обсягами. Водночас експерт наполягає – якщо не зменшувати вугільну та електроенергетичну залежність від Росії, ця держава залишатиме за собою рубильник. Якщо баланс енергосистеми вираховувати з урахуванням обов’язкової присутності російської електроенергії, то вона може зникнути будь-коли.

«Це значить, що наша енергосистема є незбалансованою. Бо, сподіваючись на цей ризикований імпорт, може просто розвалитися. Тобто, цей імпорт можна використовувати лише тимчасово, щоб накопичити своє вугілля. Або такий імпорт не має бути критичним. А якщо ми говоримо про імпорт на пікові години, то це найкритичніші години, коли енергосистема працює на пікову потужність», – сказав екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин запевнив днями, що Україна накопичила вже достатньо вугілля на зиму.

Говорити про те, що вугілля недостатньо, напевно, необ’єктивно. У минулому році в цей же час було приблизно на мільйон тонн менше запасів
Володимир Демчишин

«Запасів вугілля на даний момент на складах генерації є понад 2,6 мільйона тонн. Говорити про те, що вугілля недостатньо, напевно, необ’єктивно. У минулому році в цей же час було приблизно на мільйон тонн менше запасів», – констатував міністр.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг наприкінці липня встановила для держкомпанії «Енергоринок», оператора оптового ринку електроенергії України, ціну закупівлі електроенергії у серпні від держкомпанії «Укрінтеренерго», що здійснює її імпорт з Росії, в розмірі 900 гривень за мегават-годину. Це на 6,5% вище за травневу ціну. Володимир Демчишин зазначав, що Україна планує продовжити контракт на імпорт електроенергії з Росії, а дія чинної угоди про це спливає наприкінці нинішнього року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG