Доступність посилання

ТОП новини

У Шокіна потрібно забрати право обирати антикорупційного прокурора – Каленюк


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Чому президент не чує свій народ, своїх виборців? Чому він так вхопився за збереження свого контролю над правоохоронними органами?»

Київ – Виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк поки що не береться прогнозувати, чи з’явиться до кінця листопада в Україні антикорупційний прокурор. В ефірі Радіо Свобода вона нагадала, що кандидатуру на цю посаду має обрати конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та семеро осіб, делегованих Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії. За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, четвірка, призначена від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Якими можуть бути запобіжники, щоб усе-таки новопризначений антикорупційний прокурор був самостійною фігурою і не потрапив під чийсь вплив?

Тобто той самий генеральний прокурор Шокін, якщо його не звільнять, буде обирати антикорупційного прокурора. Чи може він призначити незалежну, професійну людину?
Дар’я Каленюк

– Ми апелюємо зараз тільки до президента. Якщо ця «четвірка Шокіна» не буде замінена, то свою справу має зробити більшість членів комісії від парламенту, яка, сподіваюся, не дозволить собі грати в унісон і голосувати разом з одіозною, дискредитованою четвіркою, призначеною генеральним прокурором. Хочу наголосити, що за законом конкурсна комісія має номінувати мінімум двох кандидатів на посаду, з яких остаточно затверджуватиме антикорупційного прокурора генеральний прокурор. Тобто той самий генеральний прокурор Шокін, якщо його не звільнять( а виглядає так, що президент його не хоче звільняти), буде обирати антикорупційного прокурора. Чи може він призначити незалежну, професійну людину? Я не можу зрозуміти, що сталося з президентом, чому він не чує ключових міжнародних партнерів України, заяви посла США Пайєтта, посла ЄС (Томбінського – ред.). Чому президент не чує свій народ, своїх виборців, чому він так ухопився за збереження свого контролю над правоохоронними органами? Цього я не можу зрозуміти.

– А, можливо, постає питання: хто замість Шокіна?

Дар’я Каленюк
Дар’я Каленюк

– Невже в країні з населенням 45 мільйонів немає людини, яка може очолити Генеральну прокуратуру? Нам посол ЄС і посол США постійно в своїх коментарях стосовно Генеральної прокуратури називають мінімум два прізвища серед працівників прокуратури України, які гарно працюють. Невже президент не бачить такі прізвища? Або альтернативу?

– Що робити, якщо президент не відреагує і парламент не набере 150 голосів, щоб ініціювати відставку Шокіна?

– Потрібно забрати в генерального прокурора навіть мінімальне право обирати остаточну кандидатуру на посаду антикорупційного прокурора. Був на минулому тижні зареєстрований законопроект дуже простий, який вносить буквально три маленькі зміни в закон про прокуратуру. І одна з них говорить, що конкурсна комісія подає одну кандидатур генеральному прокурору, а той її зобов’язаний затвердити. Тобто якщо цей закон буде терміново проголосований, то це можливий запобіжник того, щоб не була обрана ручна людина на цю посаду. Гарантій ніхто не дає, але під шаленим тиском МВФ і ЄС президент відмовляється виконувати очікування і вимоги наших фінансових і дипломатичних партнерів.

– Наскільки в подальшому будуть розмежовані функції антикорупційного прокурора і генерального прокурора? Чи не можливі потім між ними конфлікти?

– Все ще формально антикорупційний прокурор буде заступником генерального прокурора. Там є деякі гарантії його незалежності, але до квітня, коли буде створена кваліфікаційна дисциплінарна комісія прокурорів, генеральний прокурор матиме можливість звільнити антикорупційного прокурора, якщо той, приміром, запізниться на роботу на 15 хвилин. Тобто навіть за дисциплінарний проступок. І це також є небезпечна норма. Але все-таки, це не просто буде заступник генпрокурора. Це буде людина з додатковими гарантіями захисту, генпрокурор не матиме права давати йому вказівок, і він самостійно визначатиме всі свої процесуальні кроки стосовно розслідувань Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

– Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру називають ключовим елементом у системі протидії корупції, проте це не єдиний орган. Ще є Національне антикорупційне бюро, Національне агентство із запобігання корупції. Як Ви загалом оцінюєте перебіг антикорупційної реформи в Україні?

Ми не бачимо результатів у вигляді справ, переданих до суду, і підтверджених обвинувачень стосовно високопосадовців
Дар’я Каленюк

– Ми не бачимо результатів у вигляді справ, переданих до суду, і підтверджених обвинувачень стосовно високопосадовців. Ми не бачимо засуджень. Ми бачимо показові арешти, які відбуваються з дуже сумнівними процесуальними процедурами, тобто з порушеннями норм закону, які не призведуть,очевидно, до ув’язнень, але суспільство просто голодне на судові процеси, де буде доведена вина корупціонерів, які будуть засуджені, а статки яких будуть конфісковані. Ні Шокін, ні Ярема, ні Махніцький (попередні генеральні прокурори – ред.) не показали такий результат, хоча Ярема і Шокін мали достатньо на це часу. Чи багато в нас органів? Я хочу сказати, що НАБУ і антикорупційна прокуратура – це дві частини одного цілого. НАБУ як окремий орган без прокурора не запрацює. Там уже є 60 детективів від вересня, але вони не працюють стосовно кримінальних проваджень, вони не розслідують – вони чекають на своїх процесуальних керівників, на антикорупційних прокурорів.

– Ми знаємо, що перебігом антикорупційної реформи пов’язані і перспективи безвізового режиму з ЄС, тобто крім обіцянок треба переходити до реальних справ?

На кону не тільки безвізовий режим, а взагалі євроінтеграція України. На кону ще й 3 мільярди 200 мільйонів доларів кредиту від МВФ, який уряд очікує отримати в наступні три місяці
Дар’я Каленюк

– Звичайно. Саме тому ЄС так ретельно пильнує стосовно цієї заангажованої, заплямованої четвірки генпрокурора. Для ЄС важливі гарантії незалежності і процедура незалежного відбору антикорупційного прокурора. Але на кону не тільки безвізовий режим, а взагалі євроінтеграція України. Тому що безвізовий режим – це перший серйозний крок. Якщо ми це пройдемо, то далі маємо велику перспективу євроінтеграції, значить, ми виконали мінімальні стандарти ЄС. На кону ще й 3 мільярди 200 мільйонів доларів кредиту від МВФ, який уряд очікує отримати в наступні три місяці. Оціночна місія МВФ перебувала декілька тижнів, але вона не закінчила свою роботу, вона не побачила, що виконуються ключові норми. Представники МВФ, навпаки, побачили, що їхні вимоги і домовленості з урядом були змінені в односторонньому порядку Україною. Наприклад, був змінений у липні закон, який саме і дозволяє генеральному прокурору призначити когось з двох або з трьох номінантів на посаду антикорупційного прокурора. І вони зараз шоковані, так само, як шоковані цим в Європейському Союзі.

На цю ж тему:

03.11.2015
Антикорупційна прокуратура: «каральний меч» чи «ручні мавпочки»?

Transparency International Україна звинувачує генпрокурора Віктора Шокіна у саботажі боротьби з корупцією далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG