Доступність посилання

ТОП новини

Україна не повинна сплачувати борг Росії (світова преса)


«Україна має підстави не платити агресору. Насправді, Росія має сплатити репарації Україні» – Андерс Ослунд

Відомий на Заході і в Україні економіст Андерс Ослунд закликає Київ не платити Москві три мільярди доларів, що їх Росія дала екс-президенту Віктору Януковичу два роки тому в якості кредиту. Правозахисники тиснуть на уряд Канади, аби той відмовився від поставок зброї Україні – зокрема, автоматичної зброї та броньованих машин. І російський «Газпром» стверджує, як пише видання Forbes, що Київ здійснив передоплату за поставки російського газу в Україну у листопаді, проплативши такі поставки лише за п’ять днів.

«Україна не повинна сплачувати борг Росії» – під таким заголовком опублікував свій аналіз ситуації з українським боргом Росії відомий економіст Андерс Ослунд на сайті The Atlantic Council.

Він нагадує, що 20 грудня Україна має сплатити Росії три мільярди доларів за євробонди, які президент Росії Володимир Путін випустив у грудні 2013 року. «Україна не має підстав сплачувати цей борг», – пише Ослунд.

Економіст пояснює, що у 2014 році Кремль здійснив військову агресію проти України, спочатку анексувавши Крим, а потім розв’язавши військову операцію на сході країни. Вже понад рік війська під проводом росіян разом з добровольцями та російськими солдатами здійснюють окупацію трьох відсотків найсхідніших територій України, пише Ослунд.

«Війна Москви принесла велику шкоду Україні. Росія не лише забрала територію Криму, але також і багато підприємств, товарів на складах, готівки та інших банківських активів. У Східній Україні російські війська зруйнували будинки, заводи та мости», – пише Ослунд.

Він каже, що війна коштувала Україні принаймні сім відсотків ВВП і відвернула від України іноземних інвесторів. Росія також проводила торговельну війну проти України, що мала наслідком падіння експорту на 18 відсотків. «Україна має підстави не платити такому агресору. Насправді, Росія має сплатити репарації Україні», – пише Ослунд.

«Путін вів переговори щодо цього кредиту особисто з колишнім президентом Віктором Януковичем для його порятунку. Цей кредит не мав на меті прислужитися українському народові», – додає автор.

Провідна канадська газета The Globe and Mail пише про стурбованість правозахисників канадськими поставками зброї Україні.

Видання зазначає, що консервативний уряд Канади на чолі зі Стівеном Гарпером, який залишає владу, дозволив продаж «так званої забороненої зброї» (як подає це газета) Україні, включно з автоматичною зброєю та бронетранспортерами.

Правозахисні організації, включно з канадським відділенням Міжнародної амністії, звернулися до Міністерства закордонних справ Канади і висловили стурбованість потенційними наслідками такого кроку, бо уряд Канади додав Україну до списку країн, які можуть отримувати автоматичну зброю з Канади.

Видання зазначає, що серед 39 країн, яким Канада може постачати озброєння, є й Саудівська Аравія, яка нещодавно отримала броньованих машин на 13 мільярдів доларів – хоча проти цього й виступали правозахисники.

Міністерство закордонних справ Канади веде консультації щодо пропозиції постачати зброю Україні від цього літа, коли Гарпер підписав з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком угоду про вільну торгівлю з Україною.

«Цей крок розглядався в той час як відкриття дверей для Канади в плані розширення підтримки України, яка до того отримувала лише нелетальне обладнання та медикаменти для того, аби надолужити свої втрати під час конфлікту з підтримуваними Росією заколотниками», – зазначає газета.

Правозахисники ж нині кажуть: експорт озброєнь до України має бути призупинений, доки не покращиться становище з правами людини в Україні. Вони вказують на брутальне застосування сили під час придушень антиурядових протестів восени 2013 року – що згодом, у 2014-му, призвело до усунення від влади уряду Віктора Януковича.

«Незважаючи на зміну уряду та реформу поліції за підтримки міжнародної спільноти, правозахисні групи кажуть, що все ще існує загроза порушень прав людини», – зазначає The Globe and Mail.

Журнал Forbes пише, що Україна здійснили передоплату за поставки російського газу, але на період, який охоплює лише… п’ять днів.

Видання зазначає, що компанія «Нафтогаз» виконує свою угоду з російським «Газпромом» і готується до поставок російського природнього газу – щоправда, остання оплата за газ покриває період усього лише в п’ять днів.

Forbes цитує голову «Газпрому» Олексія Міллера, який стверджує, що від початку листопада Україна знизила споживання російського газу втричі через заборгованість з боку «Нафтогазу». Газова передоплата покриває лише п’ять днів», – каже Міллер.

Видання нагадує, що Україна зупинила імпорт газпромівського газу в липні, бо обидві компанії не могли домовитись щодо передоплати за третій квартал цього року. «Газпром» раніше був найбільшим іноземним постачальником газу Україні, нагадує американське видання.

У вересні «Газпром», «Нафтогаз» та посередники від Європейської комісії дійшли згоди, що з першого жовтня «Газпром» постачатиме Україні два мільярди кубічних метрів газу на місяць на період до 31 березня. «Газпром» заявив, що поновив поставки газу Україні 12 жовтня після отримання 234 мільйонів доларів переоплати з півмільярда доларів, погоджених на жовтень місяць, зазначає часопис.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG