Доступність посилання

ТОП новини

За півроку від конфіскації майна корупціонерів бюджет отримав 9 тисяч гривень – Шабунін


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Влада має розуміти, що не можна усе контролювати – екс-прокурор США

Лише із незалежним антикорупційним прокурором Антикорупційне бюро зможе працювати належним чином, говорять експерти. Призначити його мають лише у грудні, але вже зараз є сумніви у роботі відбіркової комісії – її, як припускають, контролює президент та генеральний прокурор. Сам генпрокурор вважає подібні обвинувачення інформаційними атаками.

ЗАВАНТАЖИТИ

Боротьба із корупцією допоможе не лише окремим громадянам, а усьому бізнесу та країні загалом, вважає екс-федеральний прокурор США Богдан Вітвицький. Він звернувся до українських підприємців із закликом працювати разом із громадськими організаціями та парламентаріями – рухатися в єдиному напрямку у боротьбі з хабарництвом. Цю заяву він зробив під час зустрічі експертів із представниками українського бізнесу.

Вітвицький також зазначив, що у порівнянні з 2007-2009 роками, коли він працював в американському посольстві в Києві, ставлення суспільства і бізнесу до корупції дуже сильно змінилося.

«Є величезна зміна розуміння суспільством того, що корупція не є виключно особистою проблемою. Кілька років тому люди нарікали на корупцію, але не розуміли, що корупція шкодить усій країні, душить усю країну», – наголосив Вітвицький.

На його думку, зміни у ставленні пов’язані із Революцією гідності – громадяни визнали існування корупції справжньою проблемою, і це перший крок до оздоровлення.

В США є програма, про яку усі, мабуть, чули, – «Анонімні алкоголіки». Першим кроком для людини має стати визнання того, що він алкоголік
Богдан Вітвицький

«Можна провести аналогію з алкоголізмом чи наркоманією. В США є славна програма, про яку усі, мабуть, чули, – «Анонімні алкоголіки». Першим кроком для людини має стати визнання того, що він алкоголік і має через це проблеми», – заявив американський екс-прокурор.

Вітвицький, який також обіймав посаду помічника генерального прокурора США, відзначив, що процес боротьби з корупцією в Україні триває – зокрема, створене Національне антикорупційне бюро України, і зараз триває конкурс на посаду антикорупційного прокурора. Раніше Вітвицькому відмовили в праві на участь в конкурсі на посаду голови Антикорупційного бюро через його вік – 67 років замість граничних 65.

Влада не може все контролювати – екс-прокурор США

Проте Вітвицький нагадав, що, на думку правління українського відділення відомої моніторингової організації Transparency International, новостворену Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру вже зараз намагається взяти під контроль генеральний прокурор України Віктор Шокін. Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій 2 листопада.

Влада має розуміти, що не можна усе контролювати, заявив Вітвицький. Екс-помічник генпрокурора США також навів приклад Перу, де незалежна антикорупційна прокуратура за кілька років посадила екс-президента, екс-генпрокурора, голову Конгресу, кілька суддів і 14 генералів.

Створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури дійсно є необхідною умовою для належної роботи антикорупційного бюро, але без незалежного керівника відомства топ-корупціонерів посадити буде неможливо, вважає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

За словами Шабуніна, ще ніколи міжнародна спільнота так не тиснула на Порошенка, як зараз. Обрати кандидатів на посаду голови антикорупційної прокуратури має спецкомісія з 11 членів, чотирьох з яких делегує генпрокурор, решту – парламент.

До всіх чотирьох є серйозні питання щодо їхнього минулого
Віталій Шабунін

«До всіх чотирьох є серйозні питання щодо їхнього минулого. Комісія дає генпрокурору кандидатів, він зможе обрати – може бути 2, може бути 15. Як формувалася сімка? Це був квотний принцип фракції – 3 з 7 запропоновані «Блоком Петра Порошенка», – наголосив Шабунін. Він також додав, що поки що представники президента працюють добре, але на них точно будуть тиснути під час голосування.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

Сам Віктор Шокін неодноразово заявляв, що критичні заяви проти нього пов’язані з ефективною роботою відомства і з тим, що він перешкоджає деяким, так би мовити, діячам. Генпрокурор також пообіцяв піти у відставку, коли будуть завершені усі реформи.

«Я бачу себе на цій посаді до тих пір, поки не буде реформована прокуратура в повному обсязі, зокрема, антикорупційна. Це потребує часу. Закінчимо реформу, я побачу, що усе гарно – попрошусь додому, рибу ловити», – сказав Шокін.

Реальний показник боротьби з корупцією – дохід від конфіскованого майна

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Звернувся до підприємців і народний депутат Віктор Чумак, який давно співпрацює із Transparency International Україна. Політик працює над законопроектом, який унеможливить конфлікт інтересів між бізнесом та владою, – у ньому пропонується, зокрема, заборонити компаніям, фактичними власниками яких є держслужбовці чи політики, брати участь у держзакупівлях. Проголосувати за нього мають найближчим часом. За даними Чумака, з початку року правоохоронці зафіксували 1309 хабарів, 67 з яких були більше 100 тисяч гривень, а загальна сума становила 47,4 мільйона гривень.

Проте, на думку Шабуніна, ці цифри не є показником успішності. Він наголосив, що, швидше за все, правоохоронці затримали якихось клерків, а не топ-корупціонерів.

Відкрите провадження – це нічого, навіть передача справи до суду – це так собі. Справжнє покарання – це тюрма та конфіскація майна
Віталій Шабунін

«І по-друге, скільки обвинувальних вироків суду? Тому що відкрите провадження – це нічого, навіть передача справи до суду – це так собі. За перше півріччя цього року бюджет від продажу конфіскованого майна отримав 9 тисяч гривень, а справжнє покарання – це тюрма та конфіскація майна. Бо для мене, наприклад, це ОК – відсидіти 2 роки, а потім на 100 мільйонів жити», – заявив Шабунін.

Призначити голову Антикорупційної прокуратури мають до середини грудня, вважає експерт. Після цього кожен з 11 членів комісії запропонує в новостворену агенцію по три кандидати на адміністративні посади.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG