Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Корбана й невидані повістки «Опоблоку» заблокували роботу Верховної Ради?


Під стінами Верховної Ради у вівторок, 3 листопада
Під стінами Верховної Ради у вівторок, 3 листопада

Після місячної перерви депутати ухвалили лише 6 із понад 40 законопроектів порядку денного

У перший день після місячної перерви Верховна Рада спрацювала вкрай неефективно: з понад сорока законопроектів у порядку денному депутати спромоглися ухвалити лише шість. Натомість у кулуарах та з трибуни активно обговорювали арешт Геннадія Корбана та відсутність повісток у «опозиціонерів» Наталі Королевської, Олександра Вілкула та Вадима Новинського.

ЗАВАНТАЖИТИ

За 4 дні депутати повинні ухвалити решту з 13 законопроектів, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС. Але процес, очевидно, буде непростим. Вже у перший день після місячної перерви депутати не могли дійти згоди навіть щодо соціальних питань. До прикладу, тривалі обговорення викликав законопроект щодо виплати одноразової допомоги волонтерам та бійцям АТО, які стали інвалідами. А фракція «Батьківщина» взагалі відмовилась голосувати за будь-що, окрім власних ініціатив.

«Жодного законопроекту не голосуємо, поки не буде поставлене питання на голосування про зниження тарифів (три законопроекти), щодо мораторію на землю і щодо зняття імпортного збору і зняття податків із пенсій», – сказала депутат цієї фракції Олександра Кужель.

«Самопоміч», у свою чергу, вимагала приділити більше уваги бюджету та змінити склад ЦВК. «До сьогоднішнього дня в парламенті немає ні податкової реформи, ні бюджету. Димові шашки треба забрати. В парламент треба принесли бюджет», – вимагав глава «Самопомочі» у парламенті Олег Березюк.

Врешті, депутати дійшли згоди лише у питанні обов’язкового державного соціального страхування, питання зменшення бюрократизації життя переселенців та надання бійцям АТО безкоштовної психологічної реабілітації.

«Влада хоче відволікти увагу з одного спектаклю на інший» – Новинський

Генеральний прокурор та голова СБУ, як очікували, до парламенту не прийшли. На них депутати чекають або у четвер, або у п’ятницю. Натомість прийшли до сесійної зали депутати-опозиціонери, яким напередодні ГПУ намагалася вручити повістки.

У кулуарах активно роздавали коментарі журналістам Наталя Королевська і Вадим Новинський. Обоє зазначили, що досі повісток не отримали і взагалі не знають, які запитання до них є в правоохоронців. Олександра Вілкула у Верховнй Раді цього дня не було.

Я – законослухняний громадянин і відповім на всі запитання слідчого
Вадим Новинський

«Повістки немає. Я нікуди не втікав і не збираюсь. Я – законослухняний громадянин і відповім на всі запитання слідчого. Просто влада хоче відволікти увагу людей з одного спектаклю на інший», – казав Вадим Новинський.

«Я про це дізналася зі ЗМІ. Після чого витратила півдня, щоб знайти цього слідчого, зідзвонилася з ним вчора. Ми домовилися з ним зустрітися цього тижня. Я готова відповісти на всі запитання, які у них будуть», – запевнила також Наталя Королевська.

Зі слів генпрокурора Віктора Шокіна, трьох згаданих депутатів слідчі чекають 5 листопада. Крім того, у відповідь на свій запит депутат від «БПП» Сергій Лещенко дізнався, що наразі ігнорують допити в ГПУ щонайменше 25 депутатів Верховної Ради, серед яких – Олег Ляшко, якого на допит викликали 14 разів, та депутати Агафонова, Осуховський і Савчук, яких викликали на допити тричі.

Млява робота депутатів і «шоу» довкола затримань та повісток зрештою втомить людей, вважає політичний експерт Олександра Решмедилова.

Якщо рівень соціальної напруги буде зростати, ми повернемось до колообігу майданів у природі
Олександра Решмедилова

«Це елементарно починає дратувати. І не лише політиків, але й громадськість. Якщо рівень соціальної напруги буде зростати, то ми повернемось до колообігу майданів у природі, що є дуже великим ризиком. Якщо ми йдемо до посилення влади президентської вертикалі, то посилюйте вже максимально, якщо ж ви граєте по правилах демократичного суспільства, то про яке переслідування опонентів може йти мова», – запитує вона.

Якщо ж ситуація в найближчі дні не проясниться, то навесні на Україну таки чекають дострокові вибори парламенту, прогнозує Решмедилова.

Дивіться також:

03.11.2015
Активісти під Радою мітингували за звільнення Корбана

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG