Доступність посилання

ТОП новини

Давній опонент Кремля став головним економістом ЄБРР


Сергій Гурієв
Сергій Гурієв

Сергій Гурієв вважає, що Росія під проводом Путіна має «недуг»

Шанований російський економіст, який змушений був виїхати з Росії два роки тому через побоювання кримінального переслідування, призначений головним економістом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Сергій Гурієв заступить на посаду в ЄБРР в Лондоні з наступного року.

Європейський банк реконструкції та розвитку, штаб-квартира якого розташована в Лондоні, призначив Сергія Гурієва головним економістом – до нього цю посаду ніколи не посідав росіянин.

Гурієв нині завершує свою викладацьку кар’єру в Парижі і приступить до виконання обов’язків головного економіста Банку в 2016 році.

Гурієву 44 роки, і в коментарі Радіо Свобода він підтвердив своє призначення, сказавши, що це для нього «честь», але відмовився говорити про нову посаду в деталях.

Гурієв раніше був радником нинішнього російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, і до 2013 року був ректором московської Школи нової економіки – приватного університету.

Навесні того ж року Гурієв раптом оголосив, що йде у відставку з ректорської посади і не повернеться до Росії з Парижа, де він тоді читав курс лекцій.


Пізніше в публічній заяві Гурієв сказав, що перебуває під слідством, яке є частиною кримінальної справи проти Михайла Ходорковського, який колись був російським нафтовим магнатом – у 2005 році його кинули в Росії за ґрати за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків та за іншими статтями, що широко сприймалося як переслідування з політичних мотивів.

Нафтова компанія Ходорковського ЮКОС пізніше була знищена, а її активи перебрала державна компанія «Роснефть».

Гурієв також пішов у відставку з посади члена ради директорів державного російського «Ощадбанку» («Сбербанк»), який є найбільшим в країні.

Гурієв применшував причини відмови повернутися до Росії, говорячи в одному зі своїх коментарів, опублікованому в червні 2013 року, що не хотів би, аби його розглядали як символ. Але він також заявив, що Росія під проводом Володимира Путіна страждає від «недугу».

Я не є політичним біженцем. Я залишив Росію через особисті мотиви
Сергій Гурієв

«Я ніколи не був політиком, і Я не є політичним біженцем. Я залишив Росію через особисті мотиви: особисто я хочу залишатися вільним», – написав Гурієв в газеті The New York Times.

З того часу Гурієв переважно залишався осторонь політики – принаймні, публічно. Однак, у травні він у співавторстві написав ще одну статтю, в якій описав методи діяльності нового покоління диктаторів, до яких він долучив Путіна та інших.

«М’які» диктатори зосереджують владу, придушують опозицію, знищують систему балансів і противаг, майже не вдаючись до будь-якого насильства», – написав він в тій самій ​The New York Times​.

Членами ЄБРР є 64 країни, включно зі Сполученими Штатами, Росією, Британією, Німеччиною та іншими. ЄБРР наразі є найбільшим інвестором в українську економіку.

Банк було засновано в 1991 році для допомоги процесам перетворень в пост-комуністичних країнах і переулаштування їхніх економік на вільноринкові рейки.

Минулого року ЄБРР призупинив інвестування в російські проекти через запровадження санкцій Євросоюзу проти Москви за її роль в українському конфлікті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG