Доступність посилання

ТОП новини

Телефон Саакашвілі слухають: хто «злив» розмови про нову революцію в Грузії?


Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі
Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі

Його звинувачують у спробі державного перевороту в Грузії, але Саакашвілі вважає, що розмови перекрутили російські спецслужби

Розмови голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі прослуховували та «злили» в мережу. Мова там про контроль над грузинським телеканалом «Руставі-2». Раніше його називали «рупором» політичної сили Саакашвілі, а тепер за рішенням суду він втратив над ним контроль. У підслуханих розмовах політик підбурює керівництво каналу «іти по революційному сценарію», укріплюватись, бо «має бути мордобій». Як розвивається грузинський скандал, про який в Україні не говорять, та хто стоїть за прослуховуванням розмов вже українського політика?

Підслухані та викладені на інтернет-сайтах «Український WikiLeaks» та «Українська революція» розмови екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі закінчились для екс-президента ще однією кримінальною справою на батьківщині. 24 жовтня Служба державної безпеки Грузії звинуватила його у спробі державного перевороту.

Малознайомий українським глядачам грузинський канал «Руставі-2» завжди був «рупором» політичної сили екс-президента, і друзі Саакашвілі там мали суттєвий вплив. Медіа тривалий час було втягнуте у судовий процес: екс-власник, що не належить до друзів глави Одеської ОДА, ще в серпні звернувся з позовом – повернути йому долю в компанії. І 3 листопада він врешті виграв суд: на ділі це означає, що канал виходить із-під контролю Міхеїла. Саакашвілі у себе на «Фейсбуці» вже назвав це «рейдерським захопленням».


«Ви обов'язково повинні влаштувати цей концерт» – Саакашвілі про протест

Утім, тоді, коли грузин вів розмови про «Руставі-2», рішення суду ще не було відомо, він лише планував випереджальні дії, якщо екс-власник поверне свої акції. Один із діалогів – із директором каналу Нікою Гварамія, людиною Саакашвілі, зводиться до планування сутички, аби дискредитувати чинну грузинську владу. Інший діалог – із Гігою Бокерія, який був секретарем Ради національної безпеки Грузії. Його вважають одним із «архітекторів» влади Міхеїла Саакашвілі в часи президентства в Грузії.

У «злитій» в мережу розмові Саакашвілі говорить Бокерія, що слід «агітувати населення, закріпитися і звести барикади» навколо «Руставі-2». Також інструктує, що слід запастися провізією і водою, аби протистояння затягнулось на кілька тижнів.

«Це єдиний прийнятний варіант розвитку подій, ви обов'язково повинні влаштувати цей концерт», – говорить Саакашвілі.

Про «російський слід» говорить Саакашвілі. В СБУ не коментують

Це явно носить характер чергової спецоперації
Міхеїл Саакашвілі

Важливо, що і обидва співрозмовника, і сам Саакашвілі визнали факт цієї розмови. Коментуючи автентичність запису, голова Одеської ОДА заявив, що «ніхто не повинен дивуватися, що він закликає до цієї боротьби всіх» з метою захисту свободи ЗМІ в Грузії. А на «Фейсбуці», утім, зазначив: телефонні розмови «записують і поступово обробляють путінські спецслужби, і саме у цій формі потім вони поширюються російськими сайтами». Він наголосив, що «це явно носить характер чергової спецоперації».

Речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська питання про те, чи є у відомства інформація, хто ж прослуховував Саакашвілі, прокоментувати не змогла. З її слів можна зробити висновок, що цей випадок зараз в СБУ не «на слуху».

Сайт «Український WikiLeaks», де оперативно з’явились аудіозаписи розмов, текст грузинською та його переклад, має сумнівну репутацію. Там не йдеться про журналістські стандарті, це, швидше, майданчик та «вкидання» резонансної, проте необов’язково правдивої інформації.

«Я чула про цей сайт, проте не знаю, кому він належать», – прокоментувала заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова.

Власників чи творців «Української революції» – іншого ресурсу, де з’явились підслухані розмови, – відслідкувати також не вдається. Із відкритих даних – лише те, що домен належить одеському реєстратору.

Чому це не лише грузинський скандал, а важливо для українців?

Тож, що найважливіше в цьому скандалі для українців? Телефонні розмови екс-президента Грузії, а зараз голови однієї з областей України – прослуховують. Зараз у мережу, втім, потрапило лише те, що стосується його інтересів щодо «Руставі-2».

По-друге, Міхеїл Саакашвілі досі дуже зацікавлений зберегти свій політичний вплив на Грузію. Тим часом, у довіреному йому українському регіоні чимало власних турбот, наприклад, майбутній другий тур виборів мера та проблемна митниця.

Врешті, підслухані розмови в Грузії вибухнули скандалом та вплинули на відносини двох держав. МЗС Грузії направило Києву ноту протесту щодо висловлювань Саакашвілі. У відомстві назвали це втручанням українського політика у внутрішні справи Грузії. І вже на основі цієї ноти Міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення грузинського громадянства Саакашвілі, який став громадянином України.

«У вас його вважають ледве не рятівником, але є рамки дипломатичної етики» – грузинський журналіст

​За словами журналіста грузинської служби Радіо Свобода Коби Ліклікадзе, Саакашвілі «дуже балакучий по телефону, десь його перехоплювали». Тож телефонні переговори чинного глави Одеської ОДА потрапляли в мережу і коли він був президентом Грузії, говорить журналіст.

«Ну, можна припускати, це все через «зацікавлену державу». Але ж це теж спекуляції, а може якісь інші держави, насправді, зацікавлені. Факт, що його, виявляється, прослуховують. Адже навіть його еротичні стосунки, наприклад, із масажистками – завжди спливали на поверхню», – говорить Ліклікадзе.

Утім, акцентує увагу Ліклікадзе на тому, що на його пам’яті – це взагалі перша нота незадоволення в бік Києва за всю історію дружби незалежної України та Грузії. У той час, коли в офіційному Тбілісі буря через різкі вислови одеського керівника про Грузію, в Києві про це, переважно, не говорять.

Врешті-решт, є дружні відносини, які легко зіпсувати такими закликами
Коба Ліклікадзе

«У вас його вважають ледве не рятівником України. Але як би хто не думав – є певні рамки дипломатичної етики. Врешті-решт, є дружні відносини, які легко зіпсувати такими закликами», – додав він.

Журналіст для себе це пояснює «внутрішньою самоцензурою на критику Саакашвілі», яка зародилась в українських медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG