Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі неефективне – дорадча група


Міжнародна дорадча група з нагляду за розслідуванням насильницьких дій в Одесі 2 травня 2014 року вважає неефективним розслідування цієї трагедії відповідними органами в Україні. Про це йдеться в звіті групи, оприлюдненому в Києві.

«На думку МДГ, у розслідуванні трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року не вдалося досягти суттєвого прогресу. Незважаючи на те, що такий результат можна до певної міри пояснити складними умовами, в яких відбувалися ці розслідування, МДГ вважає, що недоліки слідства, зазначені в цьому звіті, негативно позначилися на здатності органів влади з’ясувати обставини злочинів, вчинених під час подій в Одесі, та встановити винних осіб», – йдеться у звіті.

Як заявляють експерти, перешкоди на шляху розслідування цієї трагедії є серйозними, однак вони не можуть виправдати недоліки слідства.

«Виходячи з доказів, які вказують на причетність співробітників міліції до масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі, статті 2 і 3 вимагають, щоб розслідування масових заворушень у цілому здійснювалося органом, повністю не залежним від співробітників міліції. З огляду на структурні зв’язки між ДержНС і МВС, розслідування дій пожежної служби не можна вважати незалежним. Ці проблеми ще раз вказують на необхідність незалежного й ефективного механізму розслідування серйозних порушень прав людини, вчинених співробітниками правоохоронних органів і іншими державними посадовими особами», – йдеться у звіті.

Експерти групи дійшли висновку, що розподіл розслідування між Генпрокуратурою й МВС є малопродуктивним і шкодить ефективності розслідування, а рішення доручити проведення розслідування місцевим органам внутрішніх справ негативно позначилося на якості й ефективності розслідування.

Також МКГ висловила серйозну стурбованість із приводу рішень про припинення справи проти двох підозрюваних через відсутність доказів.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. У відповідь проукраїнські демонстранти зібралися вже на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, щоб ліквідувати розташований там наметовий табір опонентів. Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

Міжнародну дорадчу групу створили за розпорядженням генсекретаря Ради Європи. Її завдання – наглядати за дотриманням Європейської конвенції із прав людини при розслідуванні подій в Україні – під час Євромайдану і в Одесі 2 травня 2014-го.

XS
SM
MD
LG