Доступність посилання

ТОП новини

Росія є найбільшою загрозою для Америки – начальник штабу армії США


Плакат українського художника Юрія Неросліка
Плакат українського художника Юрія Неросліка

«Росія – єдина країна на планеті, яка може знищити Сполучені Штати»

Директор національної розвідки США Джеймс Клеппер на саміті у Вашингтоні, організованому виданням Defense One, заявив, що ймовірність того, що російський літак був збитий в небі над Єгиптом терористами ІДІЛ, є невеликою, але повністю він цього не виключає.

«Поки ще немає ніяких прямих свідчень втручання терористів. ІДІЛ заявив про свою відповідальність у Твіттері. ІДІЛ на Синайському півострові – дуже активна організація. Але насправді ми не знаємо. Коли знайдені чорні скриньки будуть проаналізовані, ми дізнаємося більше», – зазначив Джеймс Клеппер.

За його словами, втрутившись в сирійський конфлікт, Путін намагався показати всьому світу свою значимість. Глава розвідки США припустив, що Росії доведеться посилати до Сирії додаткові війська і озброєння:

На відміну від присутності Росії в Україні, яку вони ніколи не визнали, в цьому випадку (в Сирії) все дуже відкрито
Джеймс Клеппер

«Путін, напевно, уявляв, як він приїде на «білому коні» і врятує Сирію, стане рятівником регіону, покаже, наскільки він сам і Росія є важливими у світі, які вони велика сила, – говорить Джеймс Клеппер. – Але їм, напевно, доведеться надіслати ще більше так званих радників. Цікаво, що на відміну від присутності Росії в Україні, яку вони ніколи не визнали, в цьому випадку все дуже відкрито. Думаю, що ще однією його метою є показати результати модернізації армії».

З втручанням Росії стало набагато складніше мати успішну стратегію в Сирії
Марк Торнберрі

Російська влада представляє свої дії в Сирії як внесок у боротьбу зі світовою загрозою ісламського тероризму. Насправді, каже голова комітету з питань збройних сил Палати представників Мак Торнберрі, їх втручання тільки ускладнило цей процес. «Сьогодні, з втручанням Росії, стало набагато складніше мати успішну стратегію в Сирії, ніж це було до втручання Росії», – наголосив Мак Торнберрі.

Росія є навіть більшою загрозою існуванню США, ніж ІДІЛ, заявив начальник штабу армії США генерал Марк Миллі. «Росія – єдина країна на планеті, яка може знищити Сполучені Штати. Це за визначенням – загроза нашому існуванню через їх ядерний потенціал. Ядерна зброя є і в інших країнах, але ні в кого її немає так багато, як у Росії. І ні в кого іншого немає можливості в прямому сенсі знищити Сполучені Штати. Дуже складно визначити їх наміри. Один зі способів судити про нього – це подивитися на поведінку в минулому. З часу падіння Берлінського муру і до 2007-2008 років Росія не демонструвала, наскільки я знаю, намірів вести агресивну зовнішню політику. Все змінилося з 2008-го року», – попередив генерал.

Вони порушують величезну кількість міжнародних норм. Вони напали на суверенні території інших країн. За Росією треба уважно стежити. Це – загроза номер один для Сполучених Штатів
Марк Миллі

«Вони порушують величезну кількість міжнародних норм, які діють, починаючи з Версальського договору 1919-го року. Вони напали на суверенні території інших країн. Їх поведінка є агресивною при потужних ядерних можливостях. Вони реорганізували свої звичайні збройні сили, сили спеціального призначення. За Росією треба уважно стежити. Тому я сказав, що вони – загроза номер один для Сполучених Штатів. Поведінка Росії останнім часом є ворожою інтересам США», – додав начальник штабу армії США.

Миллі вважає, що США та їхні партнери можуть мати партнерські відносини з Росією в деяких галузях, де є спільні інтереси. Але це не означає, що вони будуть заплющувати очі на прояв агресії з боку Росії. «Ми хочемо зберігати наш військовий потенціал на високому рівні з тим, щоб стримувати і запобігати подальшій російській агресії. Нам потрібно міцно стояти на своїй позиції, коли ця агресія себе проявляє, – відповідати санкціями, тощо».

Генерал щойно повернувся з України, де зустрівся з керівництвом країни, армії та проінспектував військовослужбовців зі складу 173 повітряно-десантної бригади армії США, які беруть участь у навчанні Fearless Guardian-2015. У Вашингтоні він поділився враженнями від спілкування з українськими колегами. «Українці хочуть, щоб ми продовжували надавати їм військову підтримку, політичну та економічну. Вони горді люди. Україна є суверенною країною 25 років. Вони мають намір залишатися вільною і незалежною державою», – сказав Марк Миллі.

І в цьому США продовжуватимуть України підтримувати і далі. Не забули у Вашингтоні і про анексію Криму.

Росія загнала себе в кут, починаючи зі своїх дій у Криму
Бен Роудс

«Якщо ви подивитеся на першопричину ізоляції Росії, походження тиску, під яким перебуває Росія, – санкції, виключення з великої вісімки – то це анексія Криму. Росія загнала себе в кут, починаючи зі своїх дій у Криму. Між іншим, їм це дасть тільки десятки тисяч доларів додаткових витрат», – сказав радник Білого дому з питань національної безпеки Бен Роудс.

Дивіться також: Критика ГПУ з боку посла США, це не його «самодіяльність»​, а позиція Америки - експерт

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG