Доступність посилання

ТОП новини

Кремль міняє куратора «Новоросії»: курс на квазі-державність?


Владислав Сурков (ліворуч) та Дмитро Козак
Владислав Сурков (ліворуч) та Дмитро Козак

«Матимемо режим «бла-бла-бла», який буде куруватися Козаком. І так триватиме, допоки Росія не зазнає краху, а цей крах – справа часу» – Карін

За повідомленням експертів українського аналітичного центру «Інформаційний спротив», Москва нібито поміняла куратора «проекту Новоросія»: замість помічника президента Росії Владислава Суркова тепер угрупованнями «ДНР» та «ЛНР» опікуватиметься заступник голови російського уряду Дмитро Козак. На думку українських експертів, це означитиме курс Москви на створення квазі-державних утворень на сході України, а також спроби втиснути їх в Україну на російських умовах. А також це означитиме і подальше «забалакування» мінського процесу – хоча й без повернення до активних бойових дій.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Першим про зміну Кремлем куратора «проекту Новоросія» повідомив депутат українського парламенту і керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук. За його словами, у середовищі керівництва бойовиків на Донбасі «позитивно сприйнято відкликання в Москву підлеглих Суркова, які курирували «ДНР»: куратора з позивним «Патріот» (ім'я – Сергій, керував фінансовими потоками, які заходили з РФ у «ДНР», має стосунок до спецслужб РФ) і куратора з позивним «Чайка» (ім'я – Дмитро, здійснював кураторство над органами самоврядування «ДНР», а також над діяльністю громадського руху «Донецька республіка»).


«Відкликання російських кураторів керівництво «ДНР» сприймає як шанс збільшити свою «самостійність» і вплив на процеси, які відбуваються на окупованих територіях. Одночасно в «ДНР» залишаються декілька російських кураторів, зоною відповідальності яких є силовий блок», – пише Тимчук.

За словами депутата, Сурков був ідеологом «русского мира» на Донбасі, займався кадровим забезпеченням «республіканських структур» так званих «ЛНР» і «ДНР», а також соціального й фінансового забезпечення окупованих районів із російських фондів.

Яким буде «план Козака» для України?

Козак має за плечима службу в Головному розвідувальному управління Міноборони Росії (ГРУ), має юридичну освіту. Козак свого часу опікувався придністровським «врегулюванням» і навіть існував так званий придністровський «план Козака», який конкурував із «планом Ющенка». «План Козака» передбачав «державність» Придністров’я і повернення його до Молдови на конфедеративних умовах під протекторатом Росії.

«Це означає, що ситуація на окупованих територіях виходить на новий етап. Одного спеціаліста із, так би мовити, start-up’ів, спеціаліста з насадження ідеології, який курував початок війни і початок кровопролиття, зараз міняють на спеціаліста, який буде приводити ці території до, так би мовити, якоїсь такої «державності». Тобто, виходячи з його досвіду по Придністров’ю і по Кавказу, будуватиметься якась модель «державності», щось на кшталт «державності», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода експерт «Інформаційного спротиву» Юрій Карін.


Але під чиїм крилом у майбутньому – Києва чи Москви – все ж бачать окупований Донбас кремлівські «куратори»?

«Вони не заберуть собі ці території, вони намагатимуться затиснути ці території в державу Україна, але на умовах Російської Федерації. Враховуючи ГРУшне минуле цього персонажу, вони далі не підуть, відкритої фази протистояння не планується, але будуть провокації та диверсійно-підривна робота», – каже Карін, пропонуючи ще раз уважно поглянути до придністровського врегулювання за «моделлю Козака».

«І що ми маємо? Маємо квазі-державу!» – наголошує Карін, маючи на увазі «Придністровську молдавську республіку».

Андрій Діхтяренко
Андрій Діхтяренко

Редактор проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Андрій Діхтяренко теж каже, що в угрупованні «ЛНР» є ознаки, що може мати місце зміна кураторів проекту у Москві. За його словами, в так званій «ЛНР» недавно мав місце путч, який, «щоправда, так нічим і не завершився».

«Стало зрозуміло, що в угрупованні «ЛНР» з’явилися два центри ухвалення рішень, і жоден із них не може перемогти інший. Плотницький залишився головою, але «міністр безпеки» Леонід Пасічник заарештував вугільного «міністра»… Почалися арешти, місцеві ватажки почали переходити на бік Пасічника. Ситуація скидалася на переворот, однак Плотницький поїхав до Москви і відіграв на все назад, як ніби й нічого не було», – каже Діхтяренко.

«Дійсно, десь виник інший «дах», нова «криша» в Кремлі, яка зробила ставку на голову «мінбезпеки» «ЛНР». І сепаратисти внизу в «ЛНР» чекають на зміну куратора в Москві. Дійсно, ніби виглядає, що триває заміна кураторів» , – каже Діхтяренко в інтерв’ю.


«Бла-бла-бла», але без активної війни

Як каже Діхтяренко, ситуацію і місцеві «розбірки» в угрупованнях «ДНР» та «ЛНР» треба розглядати через призму і відображення того, що відбувається в Москві.

«Групи, які були на других ролях, починають претендувати на перші ролі. Колишні силовики, які мають кураторів-силовиків, починають перебирати на себе владу. Але час «проекту Новоросія» вже минув. Люди вже за останні місяці змирились, що може бути придністровський варіант, що ніякої «Новоросії» не буде, як не буде і злиття «ДНР» і «ЛНР», – каже Діхтяренко.

Юрій Карін зі свого боку додає, що для реального виконання Мінських угод зміна кураторів не матиме великого значення.

«Матимемо режим «бла-бла-бла». І так триватиме, допоки Росія не зазнає краху, а цей крах – справа часу
Юрій Карін

«Це означає, що Мінські угоди повністю виконуватись російською стороною в жодному разі не будуть. Бо треба виводити російські війська та російську бронетехніку, якої там більше, ніж треба. Треба віддавати контроль над кордоном – вони на це не підуть, – каже Карін в інтерв’ю. – Тому матимемо режим «бла-бла-бла», який буде куруватися паном Козаком. І так триватиме, допоки Росія не зазнає краху, а цей крах – справа часу».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG