Доступність посилання

ТОП новини

«Я його мотивації не знаю» – Кононенко про плани Яценюка звільнити трьох міністрів


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Самопоміч» у четвер розгляне можливість переходу в опозицію

Заява Арсенія Яценюка європейському виданню Politico про намір звільнити у найближчі два тижні міністрів Демчишина, Квіташвілі і Квіта не підкріплюється поки ентузіазмом у парламенті: звідки у прем’єра така впевненість, не зрозуміло, оскільки «Блок Порошенка» про них «щойно почув», а «Самопоміч» хоче звільнити найменш ефективних міністрів разом із самим Яценюком. Тим часом, міністр освіти Сергій Квіт і взагалі заявив, що прем’єр його запевнив, ніби ініціювати відставку не планує, а заява, опублікована у західній пресі, – помилка журналістів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Якщо заступник голови паливного комітету парламенту і депутат від БПП Ольга Бєлькова раніше назвала заяву Яценюка «некоректною», тому що він не обговорив свою ініціативу з іншими членами опозиції, то голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко у середу був беземоційним. На запитання, чому удар припав на урядову квоту «Блоку Порошенка», він відповів, що це у Яценюка запитають на засіданні фракції.

Ігор Кононенко
Ігор Кононенко

Поки плани БПП – лише заповнити вакансії, що є в Кабміні – це міністр екології, віце-прем’єр з євроінтеграції й міністр охорони здоров’я, оскільки Квіташвілі, каже Кононенко, напевно буде звільнений. Щодо інших – жодної конкретики.

Я з Яценюком не спілкувався і його мотивації не знаю
Ігор Кононенко

«Для нас це нова інформація, і на фракції ми цю інформацію ще не обговорювали… Я з ним (Яценюком – ред.) не спілкувався і його мотивації не знаю», – відповів Кононенко журналістам у парламенті.

Найбільші розчарування – Яценюк, Демчишин і Аваков – Соболєв

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

«Самопоміч» вважає, що до списку невдалих урядовців треба додати самого Яценюка. Згодні там і з відставкою Демчишина й Квіташвілі, але замінювати окремо їх немає сенсу, вважає представник «Самопомочі» Єгор Соболєв.

«У нас є багато критики на адресу інших міністрів, утім, Яценюк, Демчишин, Аваков є найбільшими розчаруваннями і найбільшою проблемою, яка обговорюється в «Самопомочі», – каже депутат.

Якщо прем’єр вважає, що потрібен новий уряд, він повинен у першу чергу замислитися над власною відповідальністю
Єгор Соболєв

«Якщо прем’єр-міністр вважає, що потрібен новий уряд, він повинен у першу чергу замислитися над власною відповідальністю. Якщо керівник не хоче діяти, то пропонувати йому кращих підлеглих безперспективно», – переконаний він.

Фракція «Самопоміч» у четвер обговорить можливість виходу з коаліції – до цього її спонукає неможливість створення ефективного уряду за нинішнього прем’єра й президента і спільні голосування БПП з екс-регіоналами, пояснює Єгор Соболєв. Сам він таке рішення підтримує і вважає, що «Самопоміч» мала б стати «нормальною європейською опозицією, якої в країні ніколи не було».

Найбільші розчарування – Яценюк, Демчишин і Аваков – Соболєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00


Не пропонуватиме кандидатури в уряд і «Батьківщина». «Це безперспективно, – відповіла лідер фракції Юлія Тимошенко. – Якщо не зміниться політика уряду, то окремі міністри там нічого не змінять». Однак коаліцію «Батьківщина» залишати не збирається допоки триває війна, заявила Тимошенко.

Призначили тим, хто гальмує реформи

Сергій Квіт
Сергій Квіт

Тим часом міністр освіти Сергій Квіт сказав у середу, що його не збираються звільняти, посилаючись на слова Арсенія Яценюка, ніби журналісти Politico «помилились».

Проте жодних спростувань на сайті уряду та сторінці премʼєр-міністра досі не з’явилось – як і уточнення, чи стосується «помилка» також міністрів Демчишина і Квіташвілі.

Ольга Стрелюк
Ольга Стрелюк

Експерт освітніх програм мережі «Опора» Ольга Стрелюк вважає, що за час урядування команда Квіта досягла певних позитивних змін у системі вступу – в першу чергу, антикорупційних, хоча про підсумки реформ говорити ще зарано. Міносвіти, зокрема, врегульовало процедури зарахування абітурієнтів на місця держзамовлення: тривалий час після впровадження ЗНО зарахування у четвертій хвилі залежало від того, хто швидше приніс документи у приймальну комісію.

«Мені здається, це було чи не найважливіше досягнення вступної кампанії 2015 року», – вважає Ольга Стрелюк.

Серед реалізованого експерт звертає увагу на скасування цільових направлень для вступу й монополії держави на друк дипломів (можливість виготовляти цей документ тепер отримав кожен виш, що вже дало нижчу ціну на нього). Університети також отримали можливість вирішувати, які абітурієнти потрібні на тих чи інших спеціальностях, запроваджуючи власні коефіцієнти для предметів, які потрібні для вступу.

Є частково виконані антикорупційні програми, і мені здається, що це дуже важливо
Ольга Стрелюк

«Надто мало ще минуло часу, щоб говорити, що реформи запрацювали або, навпаки, не запрацювали. Але є частково виконані антикорупційні програми, і мені здається, що це дуже важливо з точки зору, що ми говоримо, що у нас проблема номер один в країні – це проблема корупції», – зазначила Ольга Стрелюк Радіо Свобода.

Нинішній склад Кабінету міністрів на чолі з Яценюком має імунітет від відставки до 12 грудня – тоді минає рік від голосування за програму його діяльності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG