Доступність посилання

ТОП новини

Народних депутатів обиратимуть в інтернеті? (Огляд преси)


Перехід на електронне голосування потрібний для залучення молоді

Газета «Сегодня» інформує, що на наступних виборах до Верховної Ради можуть бути задіяні окремі елементи електронного голосування. Однак повністю перейти на таку систему Україна зможе не раніше ніж через 5-8 років. Адже, як наголошує видання, для початку потрібно виключити можливості шахрайства. Перехід на електронне голосування потрібний і для залучення молоді, адже сьогодні на вибори ходять більш радикальні і старші люди. Чималі витрати окупляться за 1-2 виборів, позаяк держава заощадить на спостерігачах і комісіях. Зараз за 10 днів підрахунків 740 мільйонів гривень витрачається лише на зарплати. Про це газета розповідає у статті «Вибори в мережі: бокси, повідомлення та гаджети».

У Мінську триває робота з пошуку мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Та сам переговорний процес, як пише газета «День», зіштовхується з низкою перешкод, пов’язаних з тим, що сторона агресора ще не вирішила, що збирається будувати. Експерт видання також переконаний, що Європа ще не усвідомила, яку небезпеку становить собою Росія і для самої Європи, і для всього світу. Там ще вірять і сподіваються, що зупинити цю агресію можна вмовляннями та пошуками компромісів, зазначає видання.

У цьому ж числі експерт газети «День» переконує, що спільна тенденція пост-майданних настроїв – розчарування та апатія. Але є відмінна риса – активізація активних. З одного боку, це позитивна тенденція, а з іншого – іде радикалізація всередині активних саме від розчарування. Корупція – це стіна, перед якою зупинилась країна. І влада бореться з нею надто повільно. Про те, чим це загрожує, розповідає газета «День».

Дописувач тижневика «Країна» також погоджується, що в Україні є розрив між активною і пасивною частинами населення. Серед пасивної завжди знайдуться люди, які скажуть, що навіть найкраща реформа – неправильна. Тоді як активна проводить акції протесту, намагається зробити все, щоб модернізувати країну, пасивна приходить на вибори і знову голосує за олігархічні партії. Однак, як переконує дописувач, скоро мають з’явитися політичні сили, створені за переконаннями. Вони будуть незалежні від великих грошей. У найближчі п’ять років зможуть потрапити принаймні до місцевих рад і заявити про себе. Зміни не відбуватимуться швидко. Але дороги назад немає, констатує тижневик «Країна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG