Доступність посилання

ТОП новини

Українці не хочуть отримувати російське громадянство – російський експерт


Чоловік тримає в руках паспорт громадянина України
Чоловік тримає в руках паспорт громадянина України

«У нас бомжі живуть краще в Україні, ніж у вас в глибинці – росіяни»

Сергій Мокрушин

Із 1 листопада діють нові правила в'їзду українців на територію Росії. Що означають ці нововведення? Як вони вплинуть на українців, які їздять до Росії? Про це розповіли Віктор Гіржов, співголова громадського об'єднання «Українці Москви», та Ірина Бірюкова, російський адвокат, фахівець з міграційного законодавства.

Віктор Гіржов
Віктор Гіржов

Гіржов: Федеральна міграційна служба Росії заявляє про 600 тисяч трудових мігрантів з України, які нібито не мають такого статусу перебування і повинні отримати патент на роботу або ДТП (дозвіл на тимчасове проживання – ред.), або ... аж до того, що одружуватися. Справа в тому, що статистики точної ніхто не знає і доводиться оперувати даними, які озвучує Федеральна міграційна служба. Але навіть якщо повернеться шістсот або близько мільйона людей до України, а демографи стверджують, що завжди треба множити на три, бо це як мінімум дружина і одна дитина, а то й більше – вважайте, що це три-чотири мільйони людей, які залишаться без роботи. Тому що ми знаємо: з працевлаштуванням в Україні теж великі проблеми. І це завдання Росії, справді, – дестабілізувати ситуацію, створити протестні настрої, які одразу ж використають, я впевнений, якісь опозиційні політичні сили.

– У Російській Федерації з 2014 року перебувають такі громадяни України, як Віктор Янукович, Віктор Пшонка, наскільки я знаю. Чи є у Вас якась інформація про те, чи є вони ще громадянами України і чи може на них якось поширитися...?

Гіржов: Наскільки я знаю, не тільки вони, але й інші люди отримали паспорти громадян Росії. Дуже активно в студії «Першого каналу» (російського телебачення – ред.) у Толстого обговорювалися ці питання. Всі політологи ці кремлівські і всі інші учасники були за те, щоб українцям давати паспорти громадян Росії, так би мовити, з політичних міркувань. Тому що демографічна ситуація в Росії дуже погана, і програма переселення на територію Росії співвітчизників з інших республік і країн не спрацювала. Буквально кілька десятків тисяч осіб переїхали. Ось таким чином хотіли заманити людей паспортами, наших українців.

– Нові правила перебування українських громадян на території Росії не стосуються жителів південно-східних областей України, які масово переїхали до Росії, через військові дії на цих територіях, про це мовиться в текстах повідомлень. Що означає це визначення – жителі південно-східних областей? Це області, що входять до зони проведення АТО чи якось інакше міграційна служба буде визначати, який громадянин України стосується цієї категорії?

Бірюкова: Принаймні, тих роз'яснень, які зараз у нас дає міграційна служба (прямо їх, звичайно, не дають), виходячи з того, що ми бачимо в судах, це стосуватиметься жителів Донецької та Луганської областей.

– Як загалом змінилася ситуація з українською міграцією до Росії? Чи змінилася структура? Хто ці люди? Насамперед це – біженці чи трудові мігранти?

Останнім часом ніхто, або дуже маленький відсоток, не хоче отримувати громадянство Російської Федерації – навпаки вони просять посприяти і пояснити, який статус вони можуть отримати, щоб тимчасово тут перебувати. І вони думають про те, щоб повернутися назад в Україну
Ірина Бірюкова

Бірюкова: Останнім часом, я б сказала, набагато менше стало звертатися громадян України за отриманням того чи іншого статусу на території Росії. Як не дивно, ті люди, які особисто до мене зверталися, в нашу організацію, – то це в основному жінки і діти, і літні люди. І я наголошую, наступний момент: останнім часом ніхто, або дуже маленький відсоток, не хоче отримувати громадянство Російської Федерації – навпаки вони просять посприяти і пояснити, який статус вони можуть отримати, щоб тимчасово тут перебувати. І вони думають про те, щоб повернутися назад до себе, в Україну.

– Чи багато кримчан переїжджають зараз на материк, до Росії? Який у них зараз статус? Чи є ті, хто зберіг українське громадянство?

Бірюкова: Є. Є ті, хто проживає на території Криму (більшість, звичайно, – громадяни Росії), і навіть у моїй особистій практиці є ті, хто або не отримували (відмовилися), або отримали автоматично, бо не встигли подати заяву у визначений термін. Сім'я билася десь півроку, до того, як вони до мене звернулися, і зараз ми близько півроку б'ємося, щоб вони могли вийти з російського громадянства. Вони хочуть повернути назад українське громадянство. Але з розмов і за відчуттями – чиняться перешкоди тим, хто хоче вийти з громадянства Росії і повернутися до громадянства України.

– Це з того громадянства, яке було отримане автоматично?

Бірюкова: Так-так.

– Яка відповідальність передбачена за порушення міграційного законодавства? Що загрожує людині, якщо вона не зорієнтувалася і порушила нові норми і правила?

Бірюкова: Якщо людина буде перебувати на території Російської Федерації більше передбаченого часу (90 днів відведено), то буде залежати, на скільки днів вона перевищить. Є диференційована шкала – заборона на в'їзд на територію Росії від 3-х до 10-ти років. Відповідно, чим довше вона проживе нелегально, тим на більший термін їй буде заборонений в'їзд на територію Росії.

– Чи змінилася політика Росії щодо громадян України, які працюють, навчаються або через якісь інші обставини перебувають на території Росії?

Бірюкова: Так, змінилася останнім часом і дуже суттєво. Ми це бачимо вже в останніх судових засіданнях щодо видворення. Якщо з України – роблять видворення. Якщо з Донецької та Луганської областей – видворення не роблять, але «не під протокол» кажуть: «Та що ви нам розповідаєте про те, що там війна, нам дали вказівки згори, ніякої війни в Україні вже немає, нехай легалізуються як звичайні іноземні громадяни». Політика змінилася, коли почалися військові операції в Сирії.

– Скільки біженців українських тікали до Росії через військові дії?

«У нас бомжі живуть краще в Україні, ніж у вас тут в регіоні, в глибинці – росіяни»
Віктор Гіржов

Гіржов: Приблизно мільйон з чимось, але вони повертаються. Це потрібно нашим журналістам розповідати і показувати – як про Крим, що «русский мир» там не такий солодкий, як його малювали по телевізору, так і про те, що не все так добре, швидше за все, дуже погано ... в регіонах, до яких відправляються потоки з Донбасу. Вони ж не в Москву їдуть і не в Пітер, а в далекі міста: Магадан, Хабаровськ, Біробіджан. Це – віддалені регіони, в яких дійсно проблеми з демографією, де мало працездатного населення. Тому вони повертаються і кажуть, і в блогосферах пишуть, що виїжджають, тому що там дуже низький рівень життя: «У нас бомжі живуть краще в Україні, ніж у вас тут в регіоні, в глибинці – росіяни». Тому це треба розповідати і показувати, це такий ідеологічний пропагандистський хід повинен бути.

Повний текст матеріалу – на сайті кримського проекту Української служби Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG