Доступність посилання

ТОП новини

Ніякого затримання Лукаш не було – адвокат


Олена Лукаш
Олена Лукаш

СБУ звітує про затримання міністра юстиції часів Януковича, однак адвокат каже, що його підзахисну просто викликали для слідчих дій

Служба безпеки України заявила про затримання колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, яка обіймала цю посаду у період Майдану. Де і за яких обставин затримали чиновницю часів Януковича, яка до цього перебувала у міжнародному розшуку, у спецслужбі уточнити відмовились, пославшись на інтереси слідства. Однак, за словами прокурора, Лукаш повернулася в Україну, де її й затримали. Проте адвокат екс-міністра повідомлення СБУ заперечує і стверджує, що Лукаш тільки викликали до прокуратури для проведення слідчих дій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сайті СБУ зазначено, що Олена Лукаш перебувала у розшуку «у зв’язку з причетністю до злочинів проти Майдану». Речниця Служби Олена Гітлянська також зарахувала це затримання до категорії «справ посадовців, причетних до злочинів проти Майдану».

Однак із конкретики силовики назвали лише одне кримінальне провадження – і воно не майданівське, а фінансове. Це – зловживання владою при проведенні закупівлі послуг Мін’юстом, де фігурує сума у 2,5 мільйона гривень, і саме за цією справою Лукаш раніше оголошували у розшук.

Олена Лукаш повернулась в Україну і була затримана, де тепер перебуває – не уточнюють, як пояснила речниця СБУ – в інтересах слідства. «Я думаю, що це наша неостання зустріч з приводу затримань посадовців режиму Януковича… І, в тому числі, для того, щоб це було не останнє затримання, ми не будемо розкривати деталей операції», – відповіла Гітлянська журналістам.

Слідчий же Генпрокуратури Владислав Куценко використав шанс для ремарки із натяком на «справу Корбана»: «Сьогоднішній приклад черговий раз демонструє Україні та всім, хто у чомусь сумнівається, що сьогодні немає ніякого вибіркового затримання та вибіркового правосуддя в Україні», – заявив Владислав Куценко, додавши, що для СБУ і ГПУ партійна належність і належність до нинішньої чи колишньої влади не має значення.

З усього оперативного матеріалу силовики продемонстрували лише відео, на якому сама Олена Лукаш коментує своє затримання – екс-міністр каже, що тиску на неї не чинили, й претензій до правоохоронців, що її затримували, вона не має.

Лукаш підозрюють у заволодінні понад 2 мільйонами гривень – ГПУ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00


«Її викликали, і вона одразу поїхала»

Адвокат Олени Лукаш Андрій Смирнов у коментарі Радіо Свобода заперечив факт затримання своєї підзахисної. За його словами, її викликали до ГПУ для проведення слідчих дій у справі про фінансові зловживання, де станом на 19-ту годину вона й перебувала.

«Ніякого затримання моєї підзахисної Олени Лукаш не було. Вона на волі, вона не затримана, протоколу затримання досі не складено, я зі своєю підзахисною перебуваю у приміщення Генеральної прокуратури, де планується проведення слідчих дій. Так, її викликали, – уточнює адвокат, – вона одразу поїхала до ГПУ, де і перебуває зараз зі своїми адвокатами». Також, за твердженням Смирнова, відео, продемонстроване СБУ, «не відповідає дійсності».

Невдовзі після цього стало відомо, що Генеральна прокуратура оголосила Лукаш підозру за статтею про фінансові зловживання.

Інший чиновник команди Януковича Андрій Портнов, який працював у його адміністрації першим заступником і сам перебуває у розшуку, написав на своїй сторінці у «Фейсбуці», що Лукаш весь цей час жила у Києві. Портнов також написав, що проти Лукаш не порушено жодної справи щодо подій на Майдані.


«Думаю, там є над чим попрацювати» – Левус

Колишній заступник голови СБУ, а нині – депутат від «Народного фронту» Андрій Левус уточнює: якщо Лукаш до цього часу й розглядалась правоохоронними органами як фігурант подій Майдану, то у рамках справи «за фактом». Причетність Лукаш до подій Революції гідності, щодо якої є публічна доказова база, зазначає він, стосується двох епізодів – це оцінка з боку Мін’юсту застосуванню сили проти протестувальників і підготовка «законів 16 січня».

Андрій Левус
Андрій Левус

«Якщо вона давала (і є достатньо відео) позитивну оцінку діям правоохоронців, це можна також трактувати як «співучасник» чи «співорганізатор», – говорить Левус, – але це треба працювати з документами, робити експертизу всіх її висловлювань, тих оцінок, які вона давала, і я думаю, що там є над чим попрацювати».

«Думаю, що СБУ використала цей момент, де є прямі докази – але це не означає, що в рамках розслідування, роботи з Лукаш, не будуть виявлені конкретні обставини, в тому числі, і по справі Майдану – це ж може бути і ще одна справа», – додав Андрій Левус.

ГПУ має пояснити, в чому саме була винна Лукаш під час Майдану – Сірий

Щоб застосувати силу проти демонстрантів у тому обсязі, як це було зроблено взимку 2013-2014-го, відомство Лукаш мало бути задіяне, вважає правознавець Микола Сірий, тому що до цих рішень була залучена вся державна верхівка, особливо ж – силовий і юридичний блок.

Микола Сірий
Микола Сірий

«Для застосування цих заходів ухвалювалось дуже багато різноманітних рішень і готувалися різноманітні дії, – говорить він. – Для того, щоб ефективно протидіяти своєму народу в такій ситуації, має бути задіяне Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Міністерство юстиції, Служба безпеки України – тобто весь силовий і юридичний блок. Тому постановка питання про відповідальність очільників цих силових і юридичних відомств є абсолютно правомірною і допустимою».

Але, зауважує Микола Сірий, кримінальна відповідальність є індивідуальною і вимагає визначень, що саме зробила конкретна особа на конкретній посаді – у даному разі, Лукаш. «Сподіваюсь, що ми отримаємо відповіді від Генеральної прокуратури», – додає він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG