Доступність посилання

ТОП новини

Міністерські портфелі з українським корінням у новому уряді Канади


Новий канадський уряд після присяги у Рідо-Холлі в Оттаві. 4 листопада 2015 року
Новий канадський уряд після присяги у Рідо-Холлі в Оттаві. 4 листопада 2015 року

Угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною підпишуть протягом року – посол

Етнічно та гендерно різноманітний новосформований канадський уряд буде діяти злагоджено та переконливо в обстоюванні української позиції на міжнародній арені та залучення нових партнерів до підтримки України. Такі сподівання висловлює посол Канади в Україні Роман Ващук. Канадський уряд в особі 31-го новопризначеного міністра, з яких два – це канадійки українського походження, продовжить плідну співпрацю. Втім, якість цієї кооперація залежатиме від самої України та бажанні українського уряду подолати корупційні схеми на всіх ланках суспільно-політичного життя, вважає колишній працівник канадського уряду Оксана Бащук.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Канадійка українського походження, геолог Меріенн Міхичук стала міністром праці Канади. 4 листопада вона разом із усіма іншими міністрами склала присягу в офіційній резиденції генерал-губернатора Канади в Оттаві, закінчивши її словами «Дякую».

Канадійка українського походження, геолог Меріенн Міхичук під час складання присяги. Оттава, 4 листопада 2015 року
Канадійка українського походження, геолог Меріенн Міхичук під час складання присяги. Оттава, 4 листопада 2015 року

Другою канадійкою-українкою, яка зайняла міністерське крісло, стала журналістка, письменниця та політик Христя Фріланд. Вона свого часу починала журналістську кар’єру як іноземний кореспондент Financial Times, The Washington Post і The Economist в Україні. Христя Фріланд очолюватиме міністерство міжнародної торгівлі, а тому є сподівання, що зона вільної торгівлі між Канадою та Україною матиме активну підтримку з боку цього міністерства. Адже його голова, попрацювавши в Україні, розуміється на усіх особливостях українського суспільства, ведення бізнесу, знає всі «входи і виходи», вважає посол Канади в Україні Роман Ващук.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вітає Христю Фріланд із призначенням на посаду міністра міжнародної торгівлі. Оттава, 4 листопада 2015 року
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вітає Христю Фріланд із призначенням на посаду міністра міжнародної торгівлі. Оттава, 4 листопада 2015 року

«Робиться переклад на французьку мову, вичитуються всі матеріали. Це юридично зобов’язальний документ, тому хочеться, щоб усі правила були абсолютно точно віддзеркаленні у всіх трьох мовних версіях різними мовами. Протягом півроку усі формальні процедури для підписання Угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою повинні бути виконані», – сказав Радіо Свобода посол Роман Ващук.

Український вплив у канадських гілках влади

Окрім того, проукраїнськи налаштовані депутати новообраного парламенту стали членами дуже важливого для України парламентського комітету «Канада у світі та суспільна безпека». Серед них – голова комітету Ральф Гудейл, який був обраний з округу в провінції Саскачеван, де живе багато українських діаспорян. Христя Фріланд очолюватиме підкомітет канадсько-американських відносин у цьому ж комітеті. Хар’ят Сайян, міністр оборони Канади, служив в армії Канади, а народився у політично нестабільній країні Індії, досвід якого може бути потрібним для вирішення кризових ситуацій і проблем в інших країнах світу, яким допомагає Канада, вважає співзасновниця Канадської групи за демократію в Україні Оксана Башук.

«Наявність українців у комітетах та міністерствах, що мають справу з питаннями міжнародної безпеки, означає, що Україна важлива. Ніхто Україну тепер не кине, адже російська агресія є не тільки в Україні, але й у інших куточках світу», – сказала Радіо Свобода співзасновниця Канадської групи за демократію в Україні Оксана Башук.

15 жінок в уряді Канади: данина 2015-му

Джастін Трюдо
Джастін Трюдо

Новообраний канадський уряд на чолі з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо склав присягу у середу 4 листопада. Зі 184 депутатів парламенту від ліберальної партії – 31 очолили міністерства. Це перший канадський уряд, де половина складу є жінки. На питання журналістів, чому так багато жінок в уряді, пан Трюдо промовисто відповів: «Тому що зараз 2015 рік». Для порівняння: в 2006 році тодішній новостворений консервативний уряд на чолі зі Стівеном Гарпером складався з 26 міністрів, серед яких 6 були жінки.


11 депутатів новообраного парламенту є канадцями українського походження, тому є сподівання, що українське лоббі лише посилиться. А з підписанням Угоди про вільну торгівлю є надія, що український ринок поповниться смачними винами з плантацій Ніагари та острова Пілі. Посол Ващук погодився, що це було б також позитивним зрушенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG