Доступність посилання

ТОП новини

Як вибирають «нових» старих прокурорів (розслідування)


Відбір нових прокурорів у країні не дає надії на зміни системи та відсіює добрих кандидатів

У холодний передостанній день жовтня в Академії прокуратури в Києві було гаряче – кандидати на посади нових прокурорів змагалися за омріяне крісло перед конкурсними комісіями.

У країні завершується масштабний конкурс з вибору 700 нових керівників місцевих прокуратур. Це – нова посада, яка з’явиться вже наприкінці року замість районних прокурорів, завдяки новому закону про прокуратуру, який парламент ухвалив 14 жовтня.

30 жовтня співбесіди проводили одразу 4 комісії у 4 кімнатах. Перед однією з них чекає на свою чергу молодий чоловік в окулярах. Вдягнений у сірий охайний костюм, але видно, що недорогий. В руках – старезний телефон Nokia, такий в Києві рідко побачиш, тим більше у прокурора.

Це – Ярослав Тібеж. Він – один із 16 кандидатів, що претендують на посади керівництва Менської місцевої прокуратури в Чернігівській області. Він пропрацював трохи більше 3 років у прокуратурі міста Чернігова, а згодом був мобілізований і перебував на сході України, в зоні бойових дій.

Ярослав Тібеж
Ярослав Тібеж

Так само, як і інші кандидати, Тібеж проходив тест на знання законодавства. Результати вивішені в коридорі, його оцінка – одна з найкращих. Але за загальними здібностями його результати середні.

Під час імпровізованого тесту кандидатів, знімальна група програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та UA:Першого телеканалу, поставила кандидатам на посади запитання: «Ви – прокурор. Бачите, як у вашому районі посадова особа їздить на автівці преміум класу, яку не може собі дозволити з огляду на свої статки. Які ваші дії?»

Тібеж був єдиним з кандидатів, який відповів так: «Зареєструю карне провадження. Все впирається у волю прокурора. Є – зробить, немає – нічого не зміниться». Інші кандидати, включно з чинними прокурорами, говорили, що таке авто не є підставою для дій прокурора.

Журналісти «Схем» зафільмували співбесіди на посади до двох місцевих прокуратур Чернігівської області – Прилуцької та Менської. Результат співбесід – відбірковою комісією рекомендовано 6 кандидатів (по три кандидати на кожну прокуратуру).

Остаточний вибір, згідно з новим законом, зробить генеральний прокурор. Але всі 6 кандидатів на посади до Прилуцької та Менської прокуратур – це чинні районні прокурори різних районів Чернігівщини і жодного нового обличчя. Прізвища Тібеж ув цьому списку немає.

Один із списку кандидатів – Іван Клюй, чинний прокурор Новгород-Сіверського району, який межує з російським кородном.

На запитання членів комісії «Скільки Ви та Ваша команда зловили хабарників на митниці?» відповів: «Таких випадків не виявлялося».

Інший кандидат – Валерій Карась, чинний прокурор Прилуцької районної прокуратури, у часи Євромайдану був прокурором Чернігова. До обраних у керівництво нової прокуратури потрапив, зокрема, й нинішній районний прокурор Андрій Вакуленко, який у рейтинговому списку після складання тестів на знання законодавства посідав останнє одинадцяте місце серед кандидатів до Прилуцької місцевої прокуратури.

Всі ці кандидати справляють гнітюче враження на стороннього спостерігача – мабуть, за винятком Тібежа, який спілкується відкрито, на запитання відповідає рішуче: розповідає історії з власного життя і чому вирішив податися у прокурори.

«Важливе рішення у моєму житті. Серпень 2014 року. Дзвінок на мобільний з військкомату. Добрий день, потрібно прибути на певний час. Я розумію, що, маючи зв’язки, можна було б уникнути, але я пішов у військкомат», – говорить кандидат.

Перебуваючи в окопах, його, як він каже, найбільше вразило ставлення бійців до прокуратури. «Гостра могила, сиділи в окопах, обговорювали хто і де працював, а коли вони дізнавалися, хто я, – хотіли розстріляти», – розповідає Тібеж.

Ярослав Тібеж
Ярослав Тібеж

Майже усі претенденти на посади на Чернігівщині подали свої документи відразу на 3 посади – керівника, першого заступника і заступника голови місцевої прокуратури. Ярослав Тібеж був єдиним, хто подався лише на керівника та першого заступника Менської прокуратури.

Під час співбесіди заступник генпрокурора Юрій Севрук, який був членом відбіркової комісії, запитав його, чому так.

«Лише на цих посадах можна щось змінити», – відповів Тібеж.

У коментарі «Схемам» він розповів, що «якщо ти хочеш щось змінити, то маєш взяти і зробити це сам», а також про те, що його власний досвід роботи в прокуратурі показує, що «будь-які прогресивні думки його чи інших молодих людей – якщо керівник не хоче міняти – нічого не змінять».

Те, що відбувається в прокуратурі, Ярослав Тібеж описав так: більшість за статистикою працює до 3 років. Потім або йде з прокуратури, або стає корумпованим через низький рівень забезпечення прокурорів.

Він розповідає, що, якщо б переміг, почав би змінювати радянські підходи в прокураті: «Зараз залишається система радянського зразка – кожна справа має закінчуватися обвинувальним вироком особи. Я вважаю, це – неправильна практика».

Засідання комісії з відбору нових прокурорів
Засідання комісії з відбору нових прокурорів

Але Тібеж конкурс не пройшов. Члени комісії рекомендували трьох чинних прокурорів на очільників нової місцевої прокуратури. До того ж, протокол із рекомендованими особами, що з’явився у публічному доступі 2 листопада, виявився фальсифікованим.

Ми помітили кілька розходжень між даними протоколу та подіями того дня – наприклад, відсутність кількох людей, які начебто підписали протокол.

У тексті протоколу з результатами відбору на керівництво Менської місцевої прокуратури зазначено, що під час обрання нових прокурорів були присутні та навіть виступали члени конкурсної комісії, народні депутати Сергій Власенко та Роман Романюк.

Але «Схеми» зафільмували, що під час співбесід на прокурорів Менської прокуратури депутат Сергій Власенко був відсутній, а депутат Романюк був присутнім на співбесіді не до кінця. Отже, виступати Власенко взагалі не міг. Сам він підтвердив, що був відсутній на цьому засіданні.

Сергій Власенко
Сергій Власенко

Пояснення голови Севрука та інших членів відбіркової комісії різняться. Спочатку Севрук розповів, що з депутатом Власенком був відеозв’язок. Згодом, утім, надав інше пояснення, що сталася помилка. Разос з тим ще один член комісії Іван Дзюба, керівник управління з внутрішньої безпеки Генпрокуратури України, переконував журналістів, що Власенко таки перебував на засіданні конкурсної комісії.

Сумніви щодо правдивості протоколу можуть бути і щодо обрання очільників до Прилуцької місцевої прокуратуру Чернігівської області, оскільки їх також обирали за відсутності Власенка 30 жовтня, але зафільмувати це засідання журналісти не встигли. А в протоколі цього засідання Сергій Власенко записаний як присутній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG