Доступність посилання

ТОП новини

Національна поліція: через терни до реформ?


Кредит довіри українців до нової поліції не вичерпаний, однак про успіх реформи правоохоронного сектору говорити зарано – експерти

Київ – Українські міліціонери втратять свої повноваження і стануть «виконувачами обов’язків». Це передбачає закон про Національну поліцію, який набуде чинності 7 листопада. Українці в цілому схвально ставляться до роботи патрульної поліції, яка вже замінила міліціонерів на вулицях Києва та інших великих міст. І керівництво держави, й експерти позитивно оцінюють радикальне оновлення правоохоронної системи, яке розпочалося в Україні. Водночас окремі аналітики говорять про хибні підходи в реформуванні і не виключають, що під час переходу від міліції до поліції в Україні утвориться безпековий вакуум.

Сьомого листопада набуває чинності закон України «Про Національну поліцію». У цей день, за словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, всі працівники міліції втрачають свої повноваження. Як він написав у Facebook, більшість працівників міліції автоматично стають тимчасовими виконувачами обов’язків на своїх попередніх посадах. Автоматично перейдуть до національної поліції лише департамент патрульної служби МВС і ті, хто пройшов конкурс і служить у патрульній поліції українських міст. Очільник МВС не виключає, що колишні міліціонери зможуть працювати в МВС і надалі, якщо напишуть заяву про це та пройдуть переатестацію. До того ж, до них не має бути претензій з боку служби внутрішньої безпеки, уточнює Арсен Аваков.

За словами Авакова, до атестаційної комісії, крім представників міністерства, увійдуть відомі правозахисники, такі як лідер Харківської правозахисної групи Євген Захаров, експерти зі США, Канади та ЄС, журналісти. Атестаційна комісія почне працювати вже 6 листопада.

Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Днями Кабінет міністрів призначив голову Національної поліції, нею стала Хатія Деканоїдзе, колишній ректор поліцейської академії в Грузії та грузинський міністр освіти. Втім, у липні, під час пілотного «запуску» патрульної поліції в Києві президент Петро Порошенко припускав, що найкращим керівником Національної поліції була б Ека Згуладзе, заступник міністра внутрішніх справ України, яка раніше обіймала аналогічну посаду в Грузії. Утім, Порошенко уточнював, що для такого призначення потрібна згода пані Згуладзе.

Під час зустрічі з новопризначеною головою поліції Порошенко висловив упевненість, що вона буде ефективним керівником і що правоохоронна система в результаті позбудеться спадщини радянських часів.

«На Хатію Деканоїдзе ляже важлива місія: побудова Національної поліції України. Не лише патрульної поліції, яка вже відома в українських містах і має величезний рівень підтримки суспільства. А й побудова загальної структури поліції. Громадянин, зустрічаючись з поліцейським, відчуватиме доброту, підтримку, бажання захищати його. А не те, з чим стикалися люди в українській міліції, яка має всі недоліки радянських часів»,– висловив сподівання Порошенко.

Олександр Фацевич, заступник керівника Національної поліції України вже добре відгукується про нового очільника поліції та про її професійний рівень. Він зауважив, що в чотирьох великих містах України (в Києві, Харкові, Львові та Одесі) поліція вже показала позитивний результат і що нині можна переносити цей досвід на всю територію України.

Сама ж Хатія Деканоїдзе обіцяє збудувати «принципово нову поліцію»

Кредит довіри до нової поліції не вичерпався – експерти

Переважна більшість відгуків щодо роботи патрульної поліції як в експертному середовищі, так і від простих громадян – позитивні. Причому найбільшу підтримку поліцейським у спілкуванні з Радіо Свобода висловлюють кияни. У Львові, Харкові та Одесі було декілька серйозних зауважень до роботи правоохоронців від громадян: зокрема, називали окремі факти, коли деякі патрулі в нічну зміну не їздили вулицями, а стояли на одному місці. Також були повідомлення від одеситів про те, що міська патрульна поліція попервах не реагувала на деякі виклики, бо частину з них місцевий кол-центр «102» не переадресовував до поліцейських

Нова поліція не вичерпала кредит довіри упродовж перших місяців роботи, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Є позитивний баланс довіри до патрульної поліції: більшість опитаних ставиться до неї позитивно, меншість – негативно. На противагу міліції, якій не довіряє більшість опитаних
Андрій Биченко

«Наше опитування засвідчило, що є позитивний баланс довіри до патрульної поліції: більшість опитаних ставиться до неї позитивно, меншість – негативно. На противагу міліції, якій не довіряє більшість опитаних». Андрій Биченко не виключає, що в останні тижні ситуація з довірою до поліції могла дещо змінитися в той чи інший бік.

Загалом реформування системи МВС в Україні відбувається ефективно, однак радикальні зміни несуть значні ризики, попереджає експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. Причому найбільші ризики він вбачає не у відсутності певних навичок, як-от щодо оформлення ДТП, на що спершу нарікали водії, а в утворенні своєрідного «безпекового вакууму» під час передачі повноважень від міліції до поліції.

Є ризик утворення «безпекового вакууму», саботажу з боку колишніх працівників міліції, які можуть піти на створення кримінальних угруповань
Костянтин Матвієнко

«Я позитивно ставлюся до роботи патрульної поліції, мав змогу спостерігати за нею: працюють краще, ніж міліція в таких самих ситуаціях. Міліція настільки прогнила, що її неможливо замінити інакше, ніж таким хірургічним шляхом. Водночас є ризик утворення «безпекового вакууму», саботажу з боку колишніх працівників міліції, які можуть піти на створення кримінальних угруповань,– наголошує Матвієнко. – Цей крок є ризикованим, навіть авантюрним, але це вимушена авантюра, оскільки далі тягнути кота за хвоста неможливо».

Сумська та Луганська області ще не підключилися до створення патрульної поліції: тут лише має початися прийом заявок від кандидатів. Конкурсний відбір до лав поліції вже триває в Житомирській, Вінницькій, Черкаській, Полтавській, та Чернігівській областях (які межують зі столичним регіоном), а також на Херсонщині та звільненій частині Донеччини. Про це свідчить мапа розбудови нової поліції на сайті МВС.

Інфографіка МВС України
Інфографіка МВС України

Решта областей вже або приймають заявки від охочих, або навчають майбутніх поліцейських. Перший районний центр (і сільський район), де відпрацьовують роботу нової поліції, – Бориспіль, зокрема й тому, що там розташований міжнародний аеропорт. Нині там чергують і представники місцевої патрульної поліції, і київські поліцейські – за принципом ротації, зізнаються вони Радіо Свобода.

МВС реформуватимуть набагато довше, ніж анонсує влада – Поліщук

Реформування інших підрозділів правоохоронної системи буде складнішим і тривалішим, аніж у випадку з патрульною службою, наголошує колишній речник МВС України Володимир Поліщук. Адже для підготовки окремих спеціалістів, на його думку, потрібен час.

Насамперед йдеться про підрозділи боротьби з кіберзлочинністю, зі злочинами у сфері економіки. А де взяти достатню кількість слідчих, оперативних працівників?
Володимир Поліщук

«Звичайно, завтра поліція не впаде з неба, а відсьогодні не зникне міліція України. Тому я думаю, що цей термін розтягнеться не на місяць, не на три, а можливо, і не на півроку, – говорить Поліщук. – Насамперед ідеться про підрозділи боротьби з кіберзлочинністю, зі злочинами у сфері економіки. А де взяти достатню кількість слідчих, оперативних працівників? Тому, мабуть, таких швидких кроків, як з патрульною поліцією, не буде у реформуванні підрозділів оперативного і досудового слідства».

Окрім того, зазначає Поліщук, невизначеною залишається доля чинних працівників, які бажають продовжити кар’єру у реформованому відомстві. Потрібен час на те, аби їх переатестувати й вирішити усі спірні моменти, наголошує Поліщук.

Як складеться доля тих людей, яким вже виповнилось 35-36 років, чи дадуть їм можливість дослужити до пенсійного віку
Володимир Поліщук

«Мої колеги, працівники міліції, які нині служать, зараз перебувають у стані психологічного пригнічення. Бо ніхто ще чітко не знає, яким чином буде відбуватися ця переатестація, як складеться доля тих людей, яким уже виповнилось 35-36 років, чи дадуть їм можливість дослужити до пенсійного віку».

Колишній речник МВС припускає, що переатестація розтягнеться на кілька етапів: перший – це висновки люстраційних підрозділів, друге – це внутрішньої безпеки МВС, яка перевірятиме, чи чесним способом людина заробляла свої гроші. А далі фізичні тести, фізико-психологічні тести, деталізує Володимир Поліщук. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наразі озвучив лише два етапи переатестації: проходження комісії та перевірку кандидата внутрішньою безпекою.

Працівники міліції не знають, що їх чекає

Правоохоронці, з якими спілкувалося Радіо Свобода, у переважній більшості відмовляються коментувати реформи – мовляв, через те, що є їхніми учасниками. Так пояснив свою відмову, зокрема, начальник департаменту Державної служби охорони Сергій Будник.

Представники спеціалізованого підрозділу МВС, які охороняють Чорнобильську зону, неофіційно зізнаються, що їм радять готуватися до звільнення у недалекому майбутньому. Ті, хто старший за 35 років (нині це віковий ценз для міської патрульної поліції), думають або йти до лав Нацгвардії, або до приватних охоронних компаній, або ж взагалі змінювати професію. Молодь у лавах МВС ставиться до змін більш спокійно, маючи намір пройти атестацію і служити по-новому, з’ясувало у правоохоронців Радіо Свобода.

Між тим, частина експертів уже заявила про те, що немає єдиної концепції реформування МВС, наразі змінюється форма, а не зміст. Таку думку Радіо Свобода висловив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Ми бачимо не реформу, а якийсь піар. Бо реформа – це зміна системи
Юрій Гаврилечко

«Ми бачимо не реформу, а якийсь піар. Бо реформа – це зміна системи. Саме заміну старої системи МВС влітку озвучувала заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе. Попри зауваження до окремих деталей, це виглядало як цілісна система. А зараз ми бачимо нову назву, нову форму і якісь дивні призначення», – наголошує Юрій Гаврилечко, вказуючи на те, що Хатія Деканоїдзе, на його думку, не має досвіду роботи у правоохоронних органах, а тому не може очолювати Національну поліцію.

Тим часом лунає критика й стосовно інших деталей реформи МВС. Так, адвокат Небесної сотні Євгенія Закревська отримала листа про те, що працівники міліції готують до утилізації документи кримінальних справ, зокрема і щодо вбивств на Майдані на початку минулого року.

Громадські активісти посилаються на відповідний наказ міністерства, пов’язаний з припиненням повноважень міліції із 7 листопада. У МВС це наразі не коментують. Натомість один із харківських активістів Євромайдану Олександр Чижов надав фото, на яких, за його словами, зафіксовані пакунки з документами, які готують до утилізації.

Про реформування правоохоронної системи України, перетворення міліції на поліцію, йшлося в ефірі «​Ранкової Свободи»​. Фрагменти прямого ефіру можна послухати нижче:

Національна поліція: через терни до реформ? 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Національна поліція: через терни до реформ? 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Національна поліція: через терни до реформ? 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG