Доступність посилання

ТОП новини

79 відсотків киян задоволені роботою нової поліції – дані моніторингу


Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року
Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року

Не хамлять, звертаються на «Ви» і навіть у конфліктних ситуаціях поводяться адекватно – експерти про київську поліцію

Майя Жакова

7 листопада набуває чинності закон «Про Національну поліцію». За чотири місяці роботи у Києві патрульні зарекомендували себе як коректні в спілкуванні з громадянами: вони звертаються на «Ви» і поводяться адекватно навіть у конфліктних ситуаціях, зазначають експерти. Проте, їм не завадило б «підтягнути» знання законодавчої бази: для молодих сержантів такі слова як «права людини» часто звучать як незрозуміла річ, зазначають громадські організації, які провели моніторинг діяльності поліцейських у столиці.

Значно комфортніше і спілкуватись, і швидше прибуває патруль на місце виклику. Люди загалом задоволені роботою поліцейських
Сергій Перникоза

Високий рівень довіри до поліцейських мають 86% киян, які стикалися з їхньою роботою. «Вони заявляли, що їм значно комфортніше і спілкуватись, і швидше прибуває патруль на місце скоєння злочину чи виклику. Тому люди загалом задоволені роботою поліцейських», – стверджує координатор моніторингової кампанії «Поліція під контролем» Сергій Перникоза.

Не хамлять, не використовують нецензурну лайку, звертаються на «Ви» і навіть у конфліктних ситуаціях поводять себе доволі адекватно
Сергій Перникоза

І дійсно, дані моніторингу свідчать: культура спілкування поліцейських з громадянами значно підвищилась у порівнянні з «міліцейськими» часами. Сергій Перникоза зазначив, що патрульні «не хамлять, не використовують нецензурну лайку, звертаються на «Ви» і навіть у конфліктних ситуаціях поводять себе доволі адекватно». 97% киян високо оцінюють коректність спілкування правоохоронців нового зразка.

Поліцейські проти, щоб їх знімали

Моніторинг виявив і слабкі місця у діяльності нової поліції. Передусім це бурхлива реакція деяких патрульних на фіксацію їхньої діяльності, наприклад, під час затримання або складання протоколу.

Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року
Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року

«80% поліцейських нормально ставляться до того, що їх знімають на фото, відео. Але є випадки, коли ви не робите з ними селфі, а знімаєте їхню роботу, при цьому не втручаючись в процес, вони починають не дуже гарно реагувати. Підходять, запитують, хто ви такі, для чого це робите, заявляють, що проти, щоб їх знімали», – відмічає координатор моніторингової кампанії.

Будь-який громадянин з відеокамерою, якщо він не втручається в роботу, може безперешкодно знімати роботу патруля
Олексій Білошицький

«Щодо відкритості роботи патрульних і права на зйомку ми завжди говорили, що будь-який громадянин з відеокамерою, якщо він не втручається в роботу і не заважає поліцейському, може безперешкодно знімати роботу патруля», – висловився з цього приводу начальник відділу моніторингу і аналізу Департаменту патрульної служби Олексій Білошицький. Також він повідомив, що про законність фото- та відеофіксації особовий склад був неодноразово попереджений.

У моніторів викликав занепокоєння ще один аспект відеофіксації – коли поліцейські самі знімають свою діяльність. Адже правоохоронці на свій розсуд вирішують, коли їм вмикати чи вимикати камеру. «Ми рекомендуємо, щоб запис вівся постійно для того, щоб не було можливості вирішити: тут я знімаю, а тут я не знімаю, щоб унеможливити маніпуляції», – зазначив Сергій Перникоза.

Зміна патрульного екіпажу – це 12 годин, іноді й більше
Олексій Білошицький

Олексій Білошицький відповів, що камери є сучасними і потужними, знімають в HD-якості, однак мають певні технічні обмеження. «Зміна патрульного екіпажу – це 12 годин, іноді й більше. На даний момент технічно життя батареї не надає можливості ведення зйомки у постійному режимі. Але ми над цим працюємо», – додав він.

Є над чим попрацювати

Фахівці також відзначили, що поліцейським варто покращити знання законів і їхнє застосування. Сергій Перникоза наголошує: «Поліцейські не завжди знають закон. Я не кажу про досконале знання слово в слово, але, принаймні, якщо вони вживають якихось заходів до громадян, то мають посилатися на письмовий закон, – пояснювати, чому саме вони це роблять».

Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року
Патрульна поліція під час складання присяги у Києві. 4 липня 2015 року

Координатор моніторингової кампанії у Сумській області Ігор Рекун зазначив, що для підвищення професійного рівня поліцейських моніторингові кампанії будуть проводитись і надалі. «Їм (поліцейським – ред.) треба і психологічна допомога, і навчальна, бо для когось із молодих сержантів навіть такі слова як «права людини» ще часто звучать як незрозуміла річ».

Рівень надання медичної допомоги залишає бажати кращого
Сергій Перникоза

На думку моніторів, поліцейські також потребують і додаткових занять з надання медичної допомоги. «Рівень надання медичної і домедичної допомоги, передбаченої законом, залишає бажати кращого», – дійшов висновку Сергій Перникоза. Втім, Олексій Білошицький запевняє, що такі заняття проводяться регулярно.

«Потрібно щось робити з паркуванням»

В моніторинговому звіті також є такі відгуки громадян: «Йдучи Хрещатиком, помітила, як поліцейський автомобіль зупинився в місці, де зупинка заборонена. А зайшовши в Київську міську державну адміністрацію, побачила патрульних у їдальні».

З нещодавнього ДТП, в якому постраждала поліцейська машина, монітори зробили висновок: є велика проблема з паркуванням службових автомобілів. «Позаштатні ситуації бувають завжди, але поліцейські досить часто зупиняються посеред дороги, залишають патрульний автомобіль і не завжди виконують свої службові обов’язки. Щось потрібно робити з паркуванням», – говорить Сергій Перникоза.

ДОВІДКА
Моніторинг патрульної поліції протягом трьох тижнів здійснили 12 громадських експертів Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів спільно з Фундацією регіональних ініціатив. Було перевірено діяльність 23 нарядів патрульної служби у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG