Доступність посилання

ТОП новини

«Домашній арешт для Корбана – це компроміс» – Фесенко


Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

«Суд, напевне, вважає, що Корбан не буде переховуватися від правосуддя, не буде впливати на свідків і перебіг процесу» – Березюк

Київ – Суд щодо обрання лідеру партії «Укроп» Геннадію Корбану запобіжного заходу, за спостереженнями кореспондента Радіо Свобода, тривав 22 години. Рішення – домашній арешт. Адвокати задоволені, а політологи говорять про вплив громадськості і компромісне рішення суду, щоб знизити напругу в суспільстві.

Печерський районний суд Києва зранку 6 листопада ухвалив щодо лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана запобіжний захід у вигляді домашнього арешту терміном на два місяці. Проте, саме судове засідання щодо запобіжного заходу тривало впродовж 22 годин. Про це із зали суду писав журналіст Радіо Свобода Левко Стек.

Адвокат Корбана Оксана Томчук заявила, що тривалість судового процесу щодо запобіжного заходу Корбану – «абсолютний рекорд в Україні», під час якого навіть один з правоохоронців, які відгороджували журналістів та присутніх на засіданні від учасників судового розгляду, знепритомнів.

«Мабуть, вважають, що Корбан не буде переховуватися»

Олег Березюк
Олег Березюк

Суд обрав домашній арешт як запобіжний захід, напевне, тому, що вважає, що Геннадій Корбан не буде переховуватися від правосуддя, не буде впливати на свідків і перебіг процесу, пояснює юрист Олег Березюк. Домашній арешт означає, що людина впродовж певного часу не повинна залишати приміщення, в якому вона проживає. Якщо він порушить умови, буде заарештований, додає він.

Стосовно 22-годинного протистояння – тут проблема не стільки юридична, стільки політико-правова. Йде мова про протистояння олігарха Коломойского і президента країни Петра Порошенка
Олег Березюк

«Стосовно 22-годинного протистояння – тут проблема не стільки юридична, стільки політико-правова, тому що без політичних впливів, без намагання створити проблеми в проведенні судочинства нічого не було б, не було б такого процесу. Я вперше в історії зустрічаюся з тим, що йде таке протистояння між державними органами і одним із впливових олігархів. Тому що тут іде мова не про протистояння Корбана і державної машини. Йде мова про протистояння олігарха Коломойского і президента країни Петра Порошенка. Ми не можемо говорити про справу Корбана чисто в юридичному ключі, тому що тут є дуже серйозні політичні впливи», – каже юрист.

Олександр Палій
Олександр Палій

А от політолог та історик Олександр Палій вважає, що процес тривав так довго, бо суд вислуховував усі сторони і продемонстрував, що непідконтрольний владі. До того ж, каже він, розглядали справу вночі, бо відповідно до закону після затримання особи є три доби, впродовж яких суд має вирішити, відпускати людину чи ні.

У справі Корбана ми не бачимо якогось повернення авторитаризму. Навпаки ми зараз побачили, що судова система дослухається і до громадянських настроїв, і до заяв політиків
Олександр Палій

«Головне, щоб у нас правосуддя було, а скільки вони сидять у дорадчій кімнаті чи в суді – це вже інша справа. Правосуддя – складна справа, треба вислухати усі сторони. І в Європі і в Америці це дуже довго може тягнутися. У справі Корбана ми не бачимо якогось повернення авторитаризму. Навпаки, ми зараз побачили, що судова система дослухається і до громадських настроїв, і до заяв політиків тощо, тобто вона не повністю підконтрольна владі, як це було зовсім нещодавно. Ми побачили, що судова система здатна до якихось автономних незалежних рішень. А винен Корбан чи ні, потрібно дивитися на докази», – говорить Палій.

У Генеральній прокуратурі України наголошують, що затримання Корбана не має жодного політичного підтексту.

«Це – компроміс, щоб зняти напругу»

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко пояснює, що судові засідання вночі відбуваються не лише в Україні, а й багатьох країнах Європи і додає, що домашній арешт – оптимальний варіант.

Враховуючи наші політичні обставини, наші конфлікти, то я думаю, що це чергове ( не перше й не останнє) відображення української політичної правової специфіки
Володимир Фесенко

«В деяких країнах і вночі проводять судові засідання – це теж не випадковість, не надзвичайна ситуація, але враховуючи наші політичні обставини, наші конфлікти, то я думаю, що це чергове (не перше й не останнє) відображення української політичної правової специфіки, – говорить Фесенко. – Ну, це не зовсім нормально, але треба розуміти, що сама ситуація надзвичайна, якщо враховувати, що судове засідання зривалося, затягувалося, я думаю, що у суддів просто не було іншого виходу. Це – компроміс, щоб зняти напругу навколо справи Корбана, щоб не було конфліктного стану навколо цієї ситуації. Ситуація виникла конфліктна. А чи нормально для нормальних країн, коли зривають судові засідання? Ні!»

3 листопада у Києві під Верховною Радою прихильники політичної партії «Укроп» влаштували акцію на підтримку Геннадія Корбана.

«Краще залишитися без судової системи, ніж мати таку, як зараз»

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Уся судова система в Україні дискредитована, проте у справі Корбана суд вимушений поводиться більш-менш пристойно, відзначає публіцист, політолог, історик Сергій Грабовський.

Ця система повинна бути ліквідована безжально і повністю. Краще на якийсь час залишитися взагалі без судової системи, ніж мати таку, як зараз
Сергій Грабовський

«В радянські часи все було набагато брутальніше і страшніше, бо робили дуже часто, що хотіли і тільки в деяких випадках з політичними опонентами влади робили якісь такі зразково-показові судилища, щоб продемонструвати номінально, що дотримуються якоїсь юридичної процедури. Це все було, а зараз ситуація, попри всі свої ідіотизми, принципово все-таки інша. Але дивлячись на те, як проходять такі процеси, не тільки Корбана, а й інші судові засідання, на вироки судів, розумієш: це не тому, що змінилася наша принципово краще судова система, а тому що є тиск суспільства. Судова система залишається тією самою, і поза межами Києва відбуваються речі набагато жаливіші, ніж те, що ми бачимо тут, коли йдеться про відомого політика чи бізнесмена. Тут хоч якихось правил дотримуються. Ця система повинна бути ліквідована безжально і повністю. Краще на якийсь час залишитися взагалі без судової системи, ніж мати таку, як зараз», – наголосив Грабовський.

31 жовтня лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана затримала СБУ.

Відео затримання Корбана співробітниками СБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Йому оголосили про підозру за низкою статтей Кримінального кодексу України, серед яких створення злочинного угруповання.

3 листопада ЗМІ повідомили, що Корбана відвезли у невідомому напрямку із зали Новозаводського райсуду у Чернігові, де йому мали обрати запобіжний захід. Адвокати політика заявили, що Геннадія Корбана викрали.

Проте Служба безпеки України спростувала ці заяви партії «Укроп». Як повідомили в прес-службі відомства, СБУ виконала доручення Генеральної прокуратури: слідчий Генеральної прокуратури України ухвалив процесуальне рішення про затримання Корбана і доручив співробітникам СБУ доставити його в місце проведення слідчих дій. Згодом у Генпрокуратурі зазначили, що 3 листопада Геннадія Корбана вдруге затримали у рамках розслідування іншого кримінального провадження.

На цю ж тему:

03.11.2015
«Президент, не довіряючи міліції, яка йому прямо не підпорядкована, скеровує СБУ» – експерт про «справу Корбана»

На думку криміналіста, участь СБУ може свідчити про зацікавленість президента далі

03.11.2015
Ніхто б не сунувся до Корбана, якби не дозвіл згори – журналіст

Силовики заявляють, що через конвертаційний центр, пов’язаний із Корбаном, щодня проходило 15-20 мільйонів гривень далі
02.11.2015
Чи триматимуть Корбана під вартою?

Чернігівський суд обирає запобіжний захід для лідера «Укропу» далі
02.11.2015
«Опозиційному блоку» принесли повістки. Щоб був «не лише Корбан»?

«Після того, як Новинський ввічливо сказав, що згоден на будь-які дії, виникло ще більше підозр, що це – театральна гра» – Небоженко далі
01.11.2015
Що стоїть за «справою Корбана»?

Не можна сказати, що ця справа суто політична, так само не можна сказати, що в ній є лише кримінал – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG