Доступність посилання

ТОП новини

Кужель VS Тетерук. Є відео з різних камер – крім тієї, яка потрібна


Андрій Тетерук та Олександра Кужель
Андрій Тетерук та Олександра Кужель

«Річ не в пляшці, це просто ще один формальний привід розколоти коаліцію й спричинити дострокові парламентські вибори» – Гладких

Провальний день у Верховній Раді щодо голосування «безвізового пакету» законопроектів затьмарив конфлікт між депутаткою з «Батьківщини» Олександрою Кужель та депутатом від «Народного фронту» Андрієм Тетеруком. Останній нібито, за словами очевидців, вдарив жінку пляшкою з-під мінералки, внаслідок чого вона отримала струс мозку та гематому. У відповідь на сутичку жінки парламенту виступили з вимогою зняти недоторканність з Тетерука та позбавити його депутатського мандату. Той у свою чергу звинувачення заперечив, наполягаючи, що лише захищався. Хто ж у цій історії має рацію – з’ясовуватимуть слідчі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Бив горлечком чи дном пляшки, у відповідь на удари сумкою, чи першим, та й чи взагалі бив? Усі ці версії активно обговорювали політики у сесійній залі замість того, щоб ухвалювати далі необхідні країні закони. Ранкове засідання парламенту спікер Володимир Гройсман розпочав із засудження подій біля свого кабінету у четвер ввечері, а продовжили депутатки з міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», які взагалі закликали Андрія Тетерука скласти депутатські повноваження.

Степан Кубів підтвердив нам, що ніхто на пляшку не напоровся, а дійсно був удар
Ольга Червакова

«Степан Кубів підтвердив нам, що ніхто на пляшку не напоровся, а дійсно був удар. Тому вважаємо цинічними всі спекуляції. Ми, народні депутати, які обурені цим, зареєстрували дві постанови. Першою ми закликаємо депутата Тетерука добровільно скласти депутатські повноваження за дії, які не сумісні зі статусом депутата. Друга постанова – про зняття депутатської недоторканності з Тетерука», – заявила з трибуни депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ольга Червакова.

Після цього фракція «Батьківщини» дружньо залишила засідання Верховної Ради і заявила, що не буде присутньою доти, поки Тетерук не складе мандат.

Жінки парламенту хочуть зняти недоторканність і забрати мандат в Тетерука через Кужель
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:03 0:00


Зі свого боку, Андрій Тетерук заявив, що його дії щодо колеги не були навмисними. Він уточнив, що в його руках дійсно була пляшка з водою, і коли Олександра Кужель вкотре замахувалася на нього сумкою, він виставив руку з пляшкою, на яку та і напоролася. За словами Тетерука, він просить вибачення у суспільства і готовий співпрацювати зі слідством.

Під час продовження словесної перепалки Кужель почала бити мене сумкою. Я відступив назад, впершись в охоронця. Тож не мав куди відійти від її ударів. Тоді й відбулось зіткнення, абсолютно випадково. Жодного удару з мого боку не було
Андрій Тетерук

«Я з головою фракції Максимом Бурбаком прибув до голови Верховної Ради, щоб підвести підсумки дня. Через декілька хвилин прибула група депутатів з фракції «Батьківщина». Її лідер пані Тимошенко почала на підвищених тонах висувати претензії Гройсману, що не були проголосовані її законопроекти щодо зниження ренти на газ. Далі з боку Олександри Кужель і Сергія Власенка почались образи на мою адресу за те, що я висловлюю свою позицію на телеефірах. З мого боку жодних образ на їхню адресу не було, хоча, наголошую, Сергій Власенко погрожував мене вбити. Я запропонував йому спробувати це зробити. Під час продовження словесної перепалки Кужель почала бити мене сумкою. Захищаючись, я відступив назад, впершись в охоронця. Тож не мав куди відійти від її ударів. Тоді й відбулось зіткнення, абсолютно випадково. Жодного удару з мого боку не було», – деталізує свою версію Тетерук.

Натомість, свідок подій, нардеп від «Батьківщини» Сергій Євтушок розповідає журналістам зовсім іншу версію.

«Це був удар в область чола скляною пляшкою. Я стояв поруч. Зі мною були Вадим Івченко, Сергій Власенко», – запевняє він.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Розставити всі крапки над «і» та з’ясувати нарешті, хто ж говорить правду, допомогло б відео з камер спостереження. Його у двох частинах з двох ракурсів вже виклав у мережу на своїй сторінці у Facebook депутат Антон Геращенко. Втім, на записі можна побачити, як депутати заходять у приміщення, там відбувається конфлікт, тоді всі вибігають, і Кужель тримається за голову. А от найголовнішого – самої сутички – немає.

«Ви знаєте, на відео є лише частина конфлікту. Немає й самого факту удару. Є тільки свідчення свідків. Тому у цьому питанні треба спокійно розібратися і дати об’єктивну оцінку», – сказав у кулуарах заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

Відео з камери спостереження в іншій кімнаті


Політологи вже припускають: конфлікт намагатимуться використати як привід для набагато серйозніших політичних баталій.

«Коаліційна криза існує вже давно, й річ тут не в ударі пляшкою. Це просто ще один формальний привід розхитати ситуацію, розколоти коаліцію й спричинити дострокові парламентські вибори», – вважає політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких.

Тим часом, за фактом конфлікту народних депутатів Андрія Тетерука й Олександри Кужель відкриють кримінальну справу, точну правову кваліфікацію цій справі дадуть пізніше, повідомив речник МВС України Артем Шевченко.

Це вже не перша сутичка між Кужель і Тетеруком. 3 листопада вони поштовхалися на трибуні під час обговорення одного законопроекту.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG