Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на окупованій території реально провести – Штайнмаєр на нормандській зустрічі


Павло Клімкін (праворуч), Франк-Вальтер Штайнмаєр (посередині) і Сергій Лавров. Німеччина, 6 листопада 2015 року
Павло Клімкін (праворуч), Франк-Вальтер Штайнмаєр (посередині) і Сергій Лавров. Німеччина, 6 листопада 2015 року

Відчуття, що проблеми лише прикрашають красивими фразами, а насправді чиниться тиск на Україну, щоб вона виконала свою частину зобов’язань – німецький експерт

Берлін – У заміській резиденції МЗС Німеччини «Вілла Борзіґ» відбулася зустріч міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії у форматі «нормандської четвірки». Учасники обговорювали наступні кроки задля припинення війни на Донбасі, виконання домовленостей, досягнутих другого жовтня у Парижі. Йшлося, зокрема, про місцеві вибори на окупованій території та про ситуацію після кроків з децентралізації в Україні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підтвердженню того, що зустріч міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» відбудеться, передували коментарі деяких німецьких ЗМІ про… провал мінських угод з вини України, котра начебто не в змозі їх виконати.

В інтерв’ю Радіо Свобода Штефан Майстер, експерт із питань Східної Європи Німецької спілки зовнішньої політики заперечив такі твердження:

«З погляду федерального уряду (Німеччини – ред.), реалізація мінських угод – на правильному шляху. Адже досягнуто припинення вогню, відведення відповідних озброєнь. Із німецької перспективи очевидно, що Україна має робити наступний крок. Приміром, щодо федералізації та децентралізації. Так само і щодо закону про вибори. Вони (вибори – ред.) мають бути проведені у підконтрольних сепаратистам районах. І російська сторона, чи сторона сепаратистів, готова до компромісу. З огляду на це, є сенс зустрічатися для переговорів», – переконаний німецький експерт.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Найбільш складною в реалізації Україною мінських угод, на думку міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, є політична частина – підготовка до виборів на Донбасі і ухвалення закону про них, а також безпека громадян, без чого неможливо буде здійснити голосування. Що його реально провести, підтверджує, як вважає Штайнмаєр, те, що з початку вересня у цьому регіоні здебільшого дотримуються режиму тиші – хоч цього й недостатньо, додає дипломат. Тепер слід іти далі, виконувати угоди «Мінська-2», каже він.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Тим часом, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пов'язав виконання «Мінська 2» не з дотриманням перемир'я проросійськими бойовиками, а з кроками України:

«Немає ні в кого сумніву, що мінські угоди продовжать діяти до моменту їхнього повного виконання. Приміром, той факт, що Україна повинна розробити текст закону про вибори на Донбасі, і той факт, що після його ухвалення Україні потрібно 90 днів для їхнього проведення, роблять зрозумілим, що до кінця року ми це не встигнемо зробити, і «Мінськ-2» буде перенесений на наступний рік», – заявляє Лавров.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін після зустрічі в Берліні, зокрема, повідомив, що на ній обговорювалися питання доступу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на схід України. Крім того, він заявив про незмінну позицію Києва щодо виборів на окупованих територіях Донбасу:

Вибори на Донбасі мають відбутися відповідно до українського законодавства і за критеріями, визначеними Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ
Павло Клімкін

«Вибори на Донбасі мають відбутися відповідно до українського законодавства і за критеріями, визначеними Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ», – сказав глава зовнішньополітичного відомства України.

Клімкін також повідомив про плани міністрів «нормандської четвірки» провести ще одну зустріч до кінця року.

Координатор уряду ФРН зі співробітництва з Росією, країнами Центральної Азії і Східного партнерства Ґернот Ерлер вважає, що нинішня зустріч у Берліні має відновити рівновагу, надавши саме українцям переваги від мінських угод.

Відновлення суверенітету України на українсько-російському кордоні – це є також однією із умов мінських угод. Звичайно, було б можливо у цьому разі надати Україні більш конкретні переваги
Ґернот Ерлер

«Є один пункт, який чимало українців розглядають дуже скептично. А саме – останній, вирішальний крок у реалізації мінських угод: відновлення суверенітету України на українсько-російському кордоні. Тобто йдеться про прикордонний контроль Україною з допомогою ОБСЄ. Це є також однією із умов мінських угод. Звичайно, було б можливо у цьому разі надати Україні більш конкретні переваги», – сказав Ерлер в інтерв’ю радіо «Зюдвеструндфунк».

Головне криється у деталях

Міністри закордонних справ цього разу розглядали численні важливі деталі процесу виконання мінських угод: на яких умовах відбудуться вибори на підконтрольних проросійським сепаратистам територіях, як здійснюватиметься децентралізація? Тим часом, одна з найважливіших проблем, що залишається нерозглянутою, і котра виключена з порядку денного переговорів – питання українсько-російського кордону. Штефан Майстер занепокоєний і вважає його винятково важливим.

Виникає відчуття, що проблеми лише прикрашаються красивими фразами, а насправді чиниться тиск на Україну, щоб вона виконала свою частину зобов’язань
Штефан Майстер

«Але у який спосіб це буде досягнуто, деталі розв’язання проблеми – зовсім не розглянуті. Приміром, за яким законодавством мають відбутися вибори, як працюватимуть у цих регіонах спостерігачі? Адже їхня робота за стандартами ОБСЄ практично неможлива. Виникає відчуття, що проблеми лише прикрашаються красивими фразами, а насправді чиниться тиск на Україну, щоб вона виконала свою частину зобов’язань», – аналізує Штефан Майстер.

Для німецького експерта цілком зрозуміло, що санкції проти Росії діятимуть і у 2016 році. Але якщо мінські угоди будуть виконані, то в середині наступного року можна буде говорити про послаблення санкцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG