Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні урочисто відкрили меморіал жертвам Голодомору в Україні


У столиці США Вашингтоні 7 листопада відбулося урочисте відкриття та освячення меморіалу жертвам Голодомору в Україні. Про це повідомляє медіапортал української діаспори VIDIA.

На відкриття та освячення пам’ятника до столиці США з’їхалися тисячі українців з різних штатів, а також американці українського походження. Участь у відкритті взяв президент України Петро Порошенко (через відеозвернення) та його дружина Марина, яка була присутня особисто. Також на церемонії були присутні американські урядовці та представники дипломатичного корпусу.

«Меморіал у Вашингтоні відкривається у той час, коли Україна відстоює свою незалежність, долаючи перешкоди і даючи відсіч агресії Росії. Кремль знову, як і в часи Голодомору, намагається стерти Україну з карти світу. Смерть знову приходить зі Сходу», – сказав у своєму відеозверненні президент України Петро Порошенко, слова якого цитує офіційний сайт голови держави.

Відео з Youtube-каналу Адміністрація президента України

13 жовтня 2006 року Конгрес США ухвалив, а президент Джордж Буш підписав закон США «Про надання дозволу уряду України встановити на федеральній землі округу Колумбія меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років».

У липні 2012 року на відкритому засіданні Комісії США з образотворчого мистецтва було схвалено остаточний дизайн пам’ятника за проектом американки українського походження Лариси Курилас «Поле пшениці», а у вересні того ж року він був схвалений Національною комісією США з планування столиці.

З початку 2014 року генеральний підрядник проекту – будівельна компанія Forrester та ливарня Laran Bronze здійснювали будівельні роботи на майданчику та виготовлення скульптури пам’ятника. Архітекторський супровід проекту здійснювала компанія Hartman-Cox Architects.

Пам’ятник встановлено неподалік будинку Конгресу, поруч із центральним вокзалом Вашингтону, через який до американської столиці щороку потрапляють мільйони людей. Велика кількість людей отримає нагоду зупинитися біля меморіалу й прочитати, що присвячений він мільйонам українців, замордованих голодом у «цивілізованому» 20-му столітті.

На цю ж тему:

XS
SM
MD
LG