Доступність посилання

ТОП новини

Не можна залишати рідну землю. Ми знадто довго повертались – Ліля Буджурова


Ліля Буджурова
Ліля Буджурова

Колишній заступник гендиректора ATR Ліля Буджурова про обшук у її будинку в Криму та кримінальну справу проти Ленура Іслямова

Тиждень тому в Криму співробітники Федеральної служби безпеки Росії влаштували обшуки за місцем проживання родичів і знайомих Ленура Іслямова – кримського татарина, колишнього віце-прем'єра Криму, інвестора кримськотатарського телеканалу ATR і одного з координаторів громадянської блокади Криму. Обшуки пройшли в рамках кримінальної справи, порушеної проти Іслямова Федеральною службою безпеки Росії.

Сам Іслямов був змушений покинути Крим, зараз він живе в Києві. Обшукам піддалися його батько, сестра, що живе в Москві, син, колишній гендиректор ATR Ельзара Іслямова, а також її колишній заступник, кримський журналіст Ліля Буджурова. Обшук у Буджурової викликав найбільший резонанс у соціальних мережах: більше 20 озброєних автоматами співробітників ФСБ рано вранці розбудили чотирьох жінок, які перебували в будинку, включаючи 83-річну маму журналістки та її 8-річну онуку. Залишати Крим, незважаючи на те, що трапилося, Ліля Буджурова не збирається. Про це вона сказала Радіо Свобода.

Обшуки в квартирах і будинках родичів Ленура Іслямова та кримінальну справу у зв'язку із блокадою Криму, про який говорить «прокурор півострова» Наталія Поклонська, – не єдиний спосіб, за допомогою якого кримська «влада» намагається тиснути на бізнесмена. У понеділок Центральний банк Росії відкликав ліцензію у «Джаст Банку», що йому належить. Цього ж дня обшуки провели також на кримському транспортному підприємстві «СімСітіТранс» і в офісі ТОВ «Кара Деніз продакшн» (колишній студії телеканалу ATR), які теж належать Іслямову. Крім того, у 3 листопада «віце-прем'єр» Криму Руслан Бальбек заявив, що підприємства Іслямова заборгували кредиторам близько 1,5 мільярда рублів. «Голова» Криму Сергій Аксьонов звинуватив Іслямова в «антиросійській діяльності» і не виключив, що незабаром його активи в Криму перейдуть до нових господарів.

Сам Іслямов вважає, що обшуки в Криму доводять ефективність «громадянської блокади» Криму і є помстою президента Росії Володимира Путіна за небажання бізнесмена прийняти його «правила гри щодо Криму».

Серед людей, в яких були проведені обшуки у «справі Іслямова», виділяється постать Лілі Буджурової. Буджурова – відомий кримський журналіст, колишня співробітниця вигнаного з півострова телеканалу ATR, колишній головний редактор газети «Перша Кримська», автор репортажів про життя кримських татар, розслідувань про спроби представників злочинного світу потрапити до складу Верховної Ради Криму в 2006 році, ведуча популярного ток-шоу «Гравітація», володар кількох журналістських премій.

Про подробиці подій 2 листопада Ліля Буджурова розповіла в інтерв'ю Радіо Свобода.

– Це сталося приблизно о 5:40 ранку, їх було 21 людина, представники ФСБ – відповідні літерки були написані на спинах їхніх костюмів. Напевно, більше третини з них були озброєні, в бойовій екіпіровці, з автоматами, в масках. У моєму будинку, крім мене, живуть моя сестра, онука і моя літня мама. Мені пред'явили постанову про порушення кримінальної справи відносно власника телеканалу ATR, на якому я раніше працювала. Телеканал наш був закритий 31 березня (2015 року – ред.), нам не дали дозволу від «Роскомнадзору», і в рамках порушеної проти Іслямова кримінальної справи суд чомусь ухвалив провести обшук у мене «на предмет пошуку документів про фінансування екстремістської діяльності». Я попросила не починати обшук і слідчі заходи без мого адвоката, але вони були розпочаті, і мій адвокат не був допущений, він стояв за воротами, озброєні люди не пустили його, щоб він перебував поруч зі мною.​

Я проводила її повз них, і вона запитувала: «Вони будуть у нас стріляти?»
Ліля Буджурова

Потім почався обшук. Обшукували все, від нижньої білизни до дитячих іграшок. Це було вкрай неприємно, і можна було б це пережити, особливо людині, яка знає, що ні в чому не винна. Можна було б пережити все, крім того стресу, який отримала моя мама, якій 83 роки, і моя онучка, якій усього вісім. Дитина була дуже налякана, дорослі дядьки з автоматами стояли в кожній кімнаті. Я проводила її повз них, і вона запитувала: «Вони будуть у нас стріляти?» А маму я крізь стрій автоматників проводила в туалет. Цей стрес, я думаю, ще довго буде закарбований у психіці моєї сім'ї.

– Це було о 5:40, тобто вони всіх вас розбудили?

– Так, вони нас усіх розбудили, в цей час ми всі, звісно, ще спали.

– 21 співробітник Федеральної служби безпеки, автоматники – проти чотирьох жінок. Навіщо так багато? Чому?

– Мабуть, передбачалося, що моя 83-річна мама з моєї восьмирічною онучкою – посібники екстремістів і терористів. Я дивуюся, чому вони важку артилерію до цього не залучили.

– У Вас у результаті обшуку щось вилучили?

– Усі інформаційні носії, всі гаджети, ноутбук, айпади, планшет дитини – правда, його потім повернули, подивившись, що там немає нічого, крім ігор. Телефони, флешки, диски, старі відеокасети – «вісімки» під японську відеотехніку, якими я користувалася ще на початку 90-х, увесь мій архів.

– Вам відомо, чи змінився якось Ваш статус після цього обшуку? Хто Ви зараз: свідок, підозрюваний, обвинувачений?

– На жаль, ніхто не прояснив мені ситуацію з моїм статусом. Із тієї постанови, яку мені зачитали, я зрозуміла тільки, що суд ухвалив рішення провести в моєму житлі обшук. Ким я там є – помічником терористів, виготовлювачем «брудної бомби», журналістом – я не знаю. Я не маю відношення до Ленура Іслямова ні родинного, ні вже й професійного, бо телеканалу ATR на території Криму більше немає. Я колись була заступником генерального директора цього телеканалу, який кілька місяців тому переїхав до Києва.

Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

– «Прокурор Криму» Наталія Поклонська прямим текстом каже, що справа проти Іслямова пов'язана з «Громадянською блокадою Криму». Чи може обшук у Вас вдома бути пов'язаний із цією історією?

– Якщо керуватися логікою цієї версії, тоді будь-який крок Іслямова, в тому числі якісь його побутові кроки, можна пов'язувати зі мною. Я не маю відношення до блокади Криму. Я не учасниця цієї блокади. Я живу на території Криму і фізично не можу брати участі у цій блокаді. Я жодного разу з березня 2014 року не перетинала кордон Криму. Версії можуть бути які завгодно, найфантастичніші, питання тільки одне: до чого тут я?

– Минуло вже більше місяця від початку блокади Криму. Здається, російські та українські ЗМІ про блокаду трохи підзабули. Чи позначається вона, як і раніше, на житті півострова?

«Громадянська блокада Криму»
«Громадянська блокада Криму»

– Звичайно, позначається. У нас і так все було дуже дорого, тепер стало ще дорожче. Якщо говорити про те, що з'явився якийсь дефіцит – ні, дефіциту продуктів або ліків немає, просто все стало ще дорожчим.

– Чи можете Ви назвати обшук у Вас удома просто продовженням загальної політики тиску на кримських татар, нелояльних «новій владі Криму»? Це відображає ставлення до них у суспільстві – Ви, наприклад, описуєте у Facebok історію про те, як півроку тому вашого 12-річного онука в школі побили, назвавши перед цим «зрадником»?

– Я не думаю, що проблеми, які виникли у мого онука, пов'язані з тиском на кримських татар взагалі, це все-таки приватний випадок, який стався між дітьми, і я не хотіла б робити з цього політики і заявляти, що це тиск на кримських татар. Так, у нас тепер у Криму все непросто. Це не те, що було 3-4 роки тому, коли такий же випадок був би вкрай кричущим. У нас усе непросто, але, ви знаєте, складний час, на жаль, не дає простих відповідей, хоча є дуже багато любителів ці прості відповіді давати. У нас усе дуже складно і в міжнаціональній сфері, і просто у стосунках між людьми. Вкрай політизована обстановка, яка зараз склалася в Криму, стає іноді причиною якихось жахливих явищ.

Я не буду пов'язувати обшук, який відбувся у мене вдома, з тиском на кримських татар. Все-таки я – приватна особа. Я – не лідер кримських татар, не член Меджлісу, не політичний діяч. Я – журналіст і не більше того. Тиск на мене був завжди, він періодично виникав під час моєї професійної діяльності. Я його завжди пов'язувала тільки з цим. Зараз, по суті справи, мене позбавили можливості займатися професійною діяльністю, закривши телеканал ATR. Якщо чесно, у мене немає версій.

– Але тиск при цьому продовжується, до нього, так чи інакше, залучають дітей, онуків, це не наводить Вас на думку, до якої Вас, можливо, підштовхують таким обшуком, залишити Крим, виїхати звідси?

Я не поїду з Криму. Ми занадто довго повертались. Я знаю, що це таке – жити без батьківщини
Ліля Буджурова

– Ні, я не поїду з Криму і намагатимусь переконати своїх онуків, якщо вони виростуть і приймуть таке рішення, що не потрібно, не можна залишати рідну землю. Ми занадто довго повертались. Ми півстоліття жили на чужині. Я знаю, що це таке – жити без батьківщини, – говорить Ліля Буджурова.

Новий заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв
Новий заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв

Міністерство внутрішніх справ України вже порушило два кримінальних провадження «за фактом порушення прав громадян у Криму», які стосуються обшуків у помешканнях директора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова й екс-працівників телеканалу, повідомляє прес-служба МВС. Також провадження стосуються фактів перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму. Дані про кримінальні правопорушення внесені до спеціальної бази даних.

Після вигнання з Криму телеканал ATR був відновлений на материковій території України та розпочав мовлення у кабельних мережах 17 червня 2015 року. У керівництва каналу є плани організувати мовлення на територію півострова із Запорізької області України. Заступником генерального директора ATR тепер є Айдер Муждабаев, що переїхав до Києва з Москви, де він обіймав посаду заступника головного редактора газети «Московський комсомолець».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода​

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG