Доступність посилання

ТОП новини

Українці продовжують літати в Єгипет, але курорт страждає без росіян


Шарм-ель-Шейх
Шарм-ель-Шейх

Туризм Шарм-ель-Шейха практично «вимирає» без російських туристів – літаки з Росії більше не літають

Єгипетський півострів Синай і зокрема курортне місто Шарм-ель-Шейх оминають після катастрофи російського авіалайнера. Світові авіакомпанії одна за одною забороняють польоти над цими територіями. А прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, наприклад, порадив співвітчизникам поки забути про весь Єгипет. Українські ж літаки і далі літають на цей курорт, утім Державіаслужба рекомендує літакам оминати Синай. Як реагує на катастрофу туристичний сектор Єгипту і чи не злякались українські туристи?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сонячні курорти навіть взимку, піраміди та система «все включено» в готелях – українські туристи поки і далі літатимуть до Єгипту. Втім, у Державній авіаційній службі України повідомили, що ще аналізують, наскільки це безпечно.

«На сьогодні опрацьовується питання щодо безпечності польотів над Синайським півостровом. У разі, якщо буде якесь рішення, інформація з’явиться на сайті Державіаслужби», – зазначили у прес-службі відомства.

5 листопада відомство оприлюднило телеграму, що заборонила всім українським авіаперевізникам виконувати польоти над Синайським півостровом. Це обмеження буде чинним, поки Державіаслужба не «дасть зеленого світла» польотам над територією катастрофи.

Єгипет для українців – найбюджетніший морський напрямок

Павло Клімкін
Павло Клімкін

На курортах Єгипту зараз гріються близько чотирьох тисяч українців, і в разі реальної небезпеки їх будуть евакуйовувати. Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Ми працюємо з туроператорами. Зокрема, наше посольство в Єгипті зібрало всіх туроператорів і в контакті з владою говорило про заходи безпеки», – сказав він в ефірі каналу «Інтер».

В Асоціації лідерів турбізнесу України повідомили, що український туристичний сектор зараз неохоче коментує, як катастрофа літака вплинула на їхній бізнес. Утім Ніна Котенко, директор однієї з турфірм, розповідає, що ці тривоги дещо перебільшені.

За її спостереженнями, українські туристи продовжують цікавитись Єгиптом як напрямком для відпочинку. Котенко додає, що якщо надалі на державному рівні не запровадять обмежень для авіаперевізників – цей курорт залишиться в лідерах для українського клієнта.

«Якщо думати про тепле море, то найближчий і найдоступніший напрямок – це Єгипет. Всі інші напрямки – Шрі-Ланка, Таїланд – набагато дорожчі», – додає вона.

Шарм-ель-Шейх
Шарм-ель-Шейх

На відміну від українського туристичного ринку, російський гостро відчуває заборону польотів до Єгипту. 6 листопада президент Росії Володимир Путін доручив тимчасово зупинити авіасполучення з цією країною. А прем’єр Дмитро Медведєв порадив співвітчизникам тимчасово забути про цей курорт.

МНС Росії вивозить своїх туристів і навіть їжу їм везе свою, не довіряючи Єгипту

Катастрофа авіалайнера Airbus A321 суттєво вплинула на Шарм-ель-Шейх – місто «померло» в туристичному сенсі. Позначилось це і на іншому єгипетському місті – Хурґаді, розповідає Яна Горбунова, чоловік якої керує там одним із готелів.

«У Хурґаді всі спочатку не повірили, що Росія забороняє польоти в Єгипет. Дуже багато готелів «завʼязані» на російських туристах. А є такі, що працюють виключно з ними. І є туристичні компанії, що співпрацюють тільки з Росією. Для Хурґади це практично смерть, приблизно 60-70% бізнесу «завʼязано» на росіянах», – говорить вона.

Яна Горбунова розповідає, що, за її даними, до Хурґади прилетіла команда МНС Росії та активно вивозить туристів із Єгипту. Каже, що російська сторона усім опікується сама: єгиптян до борту не підпускають, і навіть харчування та пальне для евакуації везуть із Росії.

«Відразу почалися звільнення, адже працювати нема з ким. А оскільки місто орієнтоване на туризм – це точно підірве бюджети родин та місцевого бізнесу», – каже жінка.

500 мільйонів доларів втратить туристичний сектор Єгипту від призупинення країнами польотів та скасування бронювання готелів в зимові місяці, заявили в Асоціації туристичних палат Єгипту.


Міністерство закордонних справ Данії рекомендувало громадянам королівства уникати подорожей на єгипетський півострів Синай, зокрема в курортне місто Шарм-ель-Шейх. Раніше про аналогічні заходи безпеки заявили авіакомпанії Lufthansa, Air France, KLM та авіаперевізник Emirates. Окрім того, відклали рейси з Шарм-ель-Шейха до Великої Британії. Тамтешні та ірландські авіакомпанії не літають також.

Аеробус А321 компанії «Когалимавіа» (Metrojet) розбився над Синайським півостровом 31 жовтня. Літак прямував із єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх до російського Санкт-Петербурга. Усі 224 людини на борту, переважно росіяни, загинули. Серед жертв катастрофи – четверо громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG