Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС всі вже налаштовані на скасування віз українцям – Урмас Пает


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Чи продемонструє Верховна Рада свою політичну відповідальність перед народом?

Брюссель – Нову спробу ухвалити законопроекти, спрямовані на виконання Плану дій із візової лібералізації, зробить сьогодні Верховна Рада України. Минулого четверга розгляд цього так званого «євроінтеграційного пакету» перенесли. Тим часом європейські політики, з огляду на труднощі із голосуваннями в Україні, застерігають: є реальна нагода скасувати візи, тож не упустіть її. Виконати свою «домашню роботу» Київ закликають навіть деякі грузинські політики.

Рада ухвалить «безвізовий пакет», іншого бути не може – Фірсов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українським парламентарям не можна проґавити нинішньої нагоди наблизитися до скасування віз, застерігає перед повторною спробою голосувань у Верховній Раді євродепутат від Естонії Урмас Пает. Він пригадує пам’ятний момент переходу його країни до безвізового режиму та каже: у всіх сенсах – політичному, практичному, емоційному чи культурному – скасування віз для естонців було періодом великого піднесення. До цього слід прямувати й українським урядовцям та парламентарям, бо ще є надія на звільнення українців від цієї перешкоди на шляху до об’єднаної Європи у першій половині наступного року.

Від цього дуже виграють всі – і громадяни, і підприємства, і українська культура
Урмас Пает

«Я справді сподіваюся, що український парламент зробить все можливе для реалізації безвізового режиму між Україною та ЄС, бо від цього дуже виграють всі – і громадяни, і підприємства, і українська культура, – каже естонський європарламентар. – Сподіваюся, політики не втратять цієї нагоди і у першій половині наступного року безвізовий режим таки запрацює».

Політик переконаний, що у візовому питанні наразі все в руках українців: європейські столиці, Європейська комісія, Європарламент – всі вже налаштовані на скасування віз, пояснює Урмас Пает.

«Домашнє завдання» слід виконувати до кінця – грузинський парламентар

Водночас, українським політикам є з кого брати приклад: Молдова вже перейшла до безвізового режиму, а Грузія виконала всі вимоги плану візової лібералізації та чекає у грудні остаточного позитивного рішення Брюсселя, – пояснює Віктор Долідзе, грузинський парламентар, співголова парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, яка об’єднує європейських парламентарів та народних депутатів від кожної з країн Східного партнерства.

Україна має зробити зусилля і на законодавчому, і на виконавчому рівнях – так само, як Грузія
Віктор Долідзе

«Безумовно, для цього так зване «домашнє завдання» має бути зроблене до кінця, – каже Долідзе. – Грузинська сторона завжди допоможе, якщо буде потреба в консультації. Адже ми вже ухвалили антидискримінаційні та інші закони, щоб відповідати європейським критеріям. Ні технічних, ні політичних проблем для скасування віз у нас більше не існує. Україна має зробити зусилля і на законодавчому, і на виконавчому рівнях – так само, як Грузія».

Голова комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС Андрей Пленкович зі свого боку очікує, що проєвропейська коаліція в українському парламенті продемонструє свою політичну відповідальність перед людьми.

Ідея полягає саме у набранні чинності безвізового режиму в наступному році, тому терміни такі стислі
Андрей Пленкович

«Візова лібералізація – це реальний та конкретний сигнал європеїзації українських громадян, – заявляє євродепутат. – Ідея полягає саме у набранні чинності безвізового режиму в наступному році, тому терміни такі стислі. Судячи з розмов із президентом Порошенком, прем’єр-міністром Яценюком, спікером Гройсманом та головою європейської дипломатії Моґеріні, яка відвідала Київ, очікуємо добрих та позитивних результатів (голосувань)».

«Все має бути добре» – нардеп

На позитив налаштовані й українські народні депутати. Олександр Кодола, заступник голови постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ, напередодні на засіданні в Європарламенті запевнив, що нині український народ побачить справжню єдність політичних сил Верховної Ради.

Я думаю, що в єдиному пориві всі політики й політичні сили покажуть свою мудрість і відповідальність перед українським народом
Олександр Кодола

«Я думаю, що в єдиному пориві всі політики й політичні сили покажуть свою мудрість і відповідальність перед українським народом. На погоджувальній раді Верховної Ради я знаю, що в принципі більшість спірних питань вже зняті. До цього закликав президент, прем’єр-міністр і є політична позиція основних фракцій. Так що все має бути добре», – запевнив нардеп.

У серпні голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер пообіцяв до кінця нинішнього року на основі оцінок «домашньої роботи» рекомендувати Україну, як державу, якій має бути наданий безвізовий режим. «Я ні на мить не сумніваюся, що держави-члени ЄС це підтримають», – заявив тоді Юнкер.

Втім, переговори між Єврокомісією та Україною щодо скасування віз розпочалися ще у 2008 році. Європейці висунули чітку умову: «безвізова угода» може бути укладена тільки за умови зусиль у боротьбі з корупцією та реформ в галузі прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG