Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалить «безвізовий пакет», іншого бути не може – Фірсов


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Буде формально правильно, а по суті знущання – експерт

Київ – Верховна Рада з другої спроби ухвалить у вівторок «безвізові» закони. У цьому запевнила Радіо Свобода більшість опитаних парламентарів. Щоправда деякі депутати відмовляються підтримувати норму, що забороняє дискримінацію працівників за ознакою сексуальної орієнтації. Тим часом експерти не сумніваються у здатності народних обранців ухвалити весь «безвізовий пакет». Однак це буде лише окозамилювання для ЄС. А за суттю антикорупційні законопроекти будуть вихолощені й запрацюють нескоро, стверджують фахівці.

Рада ухвалить «безвізовий пакет», іншого бути не може – Фірсов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У депутатів немає іншого вибору, ніж проголосувати за «безвізові» закони. У цьому запевнили напередодні другої спроби парламенту ухвалити зрештою такі закони президент Петро Порошенко, спікер Володимир Гройсман і опитані Радіо Свобода депутати коаліції (минулого тижня Рада змогла проголосувати лише за 2 з 13 необхідних для безвізового режиму між Україною та ЄС документи).

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Як зауважив, зокрема, член фракції Блоку Петра Порошенка Єгор Фірсов, у нього є чимало запитань стосовної діяльності Верховної Ради, але щодо «безвізового пакету» варіантів бути не може. І цю позицію поділяє більшість його колег.

Я практично впевнений, що всі євроінтеграційні закони будуть успішно ухвалені
Єгор Фірсов

«Мені багато що не подобається у роботі нинішнього парламенту. Але у нас немає вибору. З тієї інформації, яку я знаю зі спілкування з іншими депутатами із різних фракцій, а також зі спілкування з керівниками фракцій, я практично впевнений, що всі євроінтеграційні закони будуть успішно ухвалені», – переконує Єгор Фірсов.

Під час першої спроби ухвалити «безвізовий пакет» депутати загальмували на створенні Національного агентства з пошуку майна корупціонерів та управління ним. Більшість парламентарів тоді також не погодилася з вимогою ЄС про неприпустимість дискримінації сексуальних меншин у Трудовому кодексі.

Сергій Рудик
Сергій Рудик

Депутат Сергій Рудик, який не входить до складу будь-якої фракції, висловив Радіо Свобода готовність підтримати у вівторок усі документи «безвізового пакету», крім саме поправки до проекту Трудового кодексу, що забороняє дискримінацію працівників за ознакою сексуальної орієнтації.

«Я не буду тільки підтримувати поправку до Трудового кодексу щодо сексуальної дискримінації, а за всіма іншими питаннями за великим рахунком можна голосувати», – сказав Сергій Рудик.

Зорян Кісь
Зорян Кісь

Тим часом, як стверджував на сайті Радіо Свобода захисник прав ЛГБТ Зорян Кісь, соціологічні дослідження свідчать про те, що лише третина українців виступає проти заборони дискримінації за ознакою сексорієнтації в трудовій сфері. Таким чином, вважає захисник прав ЛГБТ, депутати бояться втратити підтримку найконсервативнішої частини суспільства, яка насправді є меншістю у суспільстві. Хоча меншістю агресивною. На думку Зоряна Кіся, захист для ЛГБТ-спільноти в Україні треба не ЄС, а українцям. Адже в сучасному суспільстві різноманітність є цінністю, а не загрозою.

«Як президент, як православний християнин, батько чотирьох дітей, я – за збереження сімейних цінностей... Але як гарант Конституції категорично проти дискримінації…»

Зі свого боку, президент Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій запевнив напередодні, що виступає за збереження рівних прав усіх громадян держави. Глава держави переконував у цьому, порушивши питання сім’ї, шлюбу, віри.

«Як президент, як православний християнин, як батько чотирьох дітей, я виступаю за збереження сімейних цінностей, традиційних для українського суспільства. Але як гарант Конституції я категорично проти дискримінації будь-кого з українських громадян за будь-якою ознакою», – зазначив Петро Порошенко.

«Аби не дати змоги нормально запрацювати цим антикорупційним законам»

Олексій Хмара
Олексій Хмара

​Крім норми про заборону дискримінації, депутати розглянуть також у «безвізовому пакеті» антикорупційні законопроекти. Після провального голосування минулого тижня громадські активісти звинуватили народних обранців у намаганні обміняти безвізовий режим на безпеку своїх корумпованих статків. Керівник українського представництва громадської антикорупційної мережі Transparency International Олексій Хмара напередодні спрогнозував Радіо Свобода, що парламентарі цього разу зможуть набрати необхідну кількість голосів за відповідні документи. Але це буде лише формальне схвалення. Тобто, вийде, за висловом відомого історичного персонажа, «формально правильно, а по суті знущання».

Зміст цих законів лише формально відповідатиме очікуванням ЄС щодо України
Олексій Хмара

«Я думаю, що у вівторок парламент України ухвалить необхідні закони для європейської інтеграції. Зокрема, ухвалить законопроект щодо спецконфіскації корупційного майна. Натомість зміст цих законів лише формально відповідатиме очікуванням ЄС щодо України. Мета таких дій депутатів – аби не дати змоги нормально запрацювати цим антикорупційним законам», – зауважує Олексій Хмара.

Євгеній Мураєв
Євгеній Мураєв

Зі свого боку, народний депутат від «Опозиційного блоку» Євгеній Мураєв переконував в ефірі Радіо Свобода, що закони «безвізового пакету» жодного стосунку до євроінтеграції і до безвізового режиму не мають. За словами Мураєва, ще 2010 року було лише чотири пункти, які від Києва вимагали європейці для запровадження безвізового режиму. Зараз їх 56. А завтра їх із таким урядом стане 220, стверджував депутат від «Опоблоку».

На цю ж тему:

10.11.2015
У ЄС всі вже налаштовані на скасування віз українцям – Урмас Пает

Чи продемонструє Верховна Рада свою політичну відповідальність перед народом? далі

09.11.2015
«Безвізовий пакет»: ЄС почекає, та чи довго?

«Таке ставлення до законодавства говорить, що Україна не може бути стабільним партнером» – Томенчук далі

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG