Доступність посилання

ТОП новини

Чи не нищить Порошенко конкурентів під виглядом боротьби з корупцією? – експерт


Політичний плакат українського художника Юрія Неросліка
Політичний плакат українського художника Юрія Неросліка

Вашингтон незадоволений повільністю реформ, здійснюваних Києвом

Незадоволення Заходу через повільність запровадження реформ в Україні більше ніж просто конструктивна критика. Вашингтонський політикум поступово втомлюється від Києва. Так вважає Катерина Смаглій, директор Інституту Кеннана у Києві.

– Від чого втомився Вашингтон у стосунках з Києвом?

– На нас не дивляться через рожеві окуляри і уряд США абсолютно чітко бачить проблеми із затримкою у процесі реформування країни. Минулого тижня посол США в Україні Джеффрі Пайєтт та екс-посол США в Україні Джон Гербст зробили сильні заяви з вимогою звільнити генпрокурора Шокіна, який зволікає з відкриттям кримінальних справ і розслідуванням багатьох злочинів, які були здійсненні очільниками попередньої влади.

Якими мотивами керується президент Порошенко, чи це робиться заради того, щоб подолати корупцію в країні, чи він просто розчищає собі поле і знищує своїх політичних конкурентів?

Звертається увага на те, якими мотивами керується президент Порошенко, який вже почав робити перші кроки на шляху до цього. Чи це робиться заради того, щоб подолати корупцію в країні, чи він просто розчищає собі поле і знищує своїх політичних конкурентів?

– Який з цих мотивів українського президента у Вашингтоні вважають основним?

Яким чином ви можете карати олігарха, який зупинив агресію і вважався національним героєм

– Президента Порошенка розривають дуже серйозні протиріччя. З одного боку, я думаю і суспільство в Україні має право на те, щоб вважати такого олігарха, як Коломойський важливим гравцем, особливо в питанні гарантування безпеки України в момент російської агресії. Тобто вимагає пояснень, яким чином ви можете карати олігарха, який зупинив цю агресію і вважався національним героєм, а сьогодні відкривати справи проти його головних поплічників. Мені здається, президент Порошенко має чітко поінформувати суспільство і зробити заяву відносно того, яка є його мотивація в цьому питанні.

– Але чи можуть українські олігархи відігравати конструктивну роль в Україні?

Президент здійснює «полювання на відьом» і таким чином залишається єдиним новим «царем»

– Будемо відверті, олігархи відіграють важливу роль в українському суспільстві. Це ті люди, які контролюють українську економіку, створюють робочі місця. Зрозуміло, що вони є важливими гравцями і в політичному, і в економічному аспектах. Мені здається, що відкривати кримінальні справи за минулі кримінальні та інші непрозорі оборудки, які робила ця влада, не буде цілком чесною політикою тому. Завжди знайдеться той аргумент, що президент здійснює «полювання на відьом» і таким чином залишається єдиним новим «царем».

Мені здається, треба перегорнути сторінку і зробити широку угоду з усіма бізнесменами, я б навіть назвала її «Декларацією справедливості», коли бізнесмени підписують спільний документ, кажуть: «так, ми зробили багато помилок, ми закриваємо цю болісну сторінку нашої історії, але якщо з сьогоднішнього дня ми продовжуємо наші нечесні справи, ми будемо за це покарані». Таким чином ми приберемо цю напругу, яка є в уряді і є в суспільстві відносно цих посадок олігархів.

Дивіться також: Заступник голови АП розповів про особливі стосунки України та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG