Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська зафіксували в місцях наземних боїв у Сирії


Сирія – російська гаубиця, ймовірно, пошкоджена під час бою
Сирія – російська гаубиця, ймовірно, пошкоджена під час бою

«Є відео, де чути російську мову коригувальника під час артилерійського вогню»

Прес-секретар Росії Дмитро Пєсков відмовився коментувати нове розслідування російських і зарубіжних активістів, які помітили в інтернеті чимало доказів присутності російських військових за межами авіабаз військово-повітряних сил Росії в Сирії. Москва також не коментує повідомлення про дворазове збільшення російського контингенту в цій країні, а блогери, що займаються розслідуваннями з відкритих джерел, стверджують, що цей контингент використовується не тільки для завдання і забезпечення офіційно визнаних Росією авіаударів, але й для наземних операцій за «гібридною» схемою, яка вже використовувалася російськими військовими в Україні.

В основу нового розслідування команди Conflict Intelligence Team (CIT) лягло відео, що зафіксувало невелику колону військової техніки, дуже схожої на російську. Активістам вдалося встановити, де воно було зняте. Виявилося, що це місце розташоване неподалік російської авіабази в Сирії, де, за офіційною версією, служать відправлені до цієї країни військові. За допомогою волонтерів іншої групи, що займається розвідкою з відкритих джерел в інтернеті, – InformNapalm – вдалося знайти ще один російський підрозділ, який бере участь в сирійській війні на боці сил Башара Асада не в повітрі, а на землі.

Колона російської армії в Сирії, зафіксована активістами далеко від авіабази «Хмеймім» чи інших офіційних місць дислокації російських солдатів у цій країні:

Після вивчення профілів солдатів в соціальних мережах і повідомлень сирійських активістів на місці подій автори розслідування нанесли на карту Сирії точки, в яких була зафіксована присутність російських військових. Блогери також підтвердили використання російською армією в Сирії систем залпового вогню БМ-30 «Смерч», тактичного ракетного комплексу РК 9К79-1 «Точка-У» та інших сучасних озброєнь, що застосовувалися російськими «добровольцями» у війні в Україні.

З війною в Україну порівнює російську участь в сирійському конфлікті і один з авторів розслідування Руслан Льовієв. За його словами, в обох випадках цій участі пасує визначення «гібридна війна», коли на словах Москва декларує одне, а насправді втручається в ситуацію зовсім на іншому рівні.

– Минулого тижня з'явилися повідомлення про дворазове збільшення російського контингенту в Сирії, приблизно до 4 тисяч осіб. Що дозволяє говорити, що цей контингент задіяний не лише в охороні російських авіабаз, але і в наземних операціях?

– По-перше, найважливіший момент, ми не бачимо, щоб це збільшення стосувалося тільки авіабази «Хмеймім» (основна база військово-повітряних сил Росії в Сирії, розташована в районі цивільного аеропорту міста Латакія на узбережжі Середземного моря – ред.). Цілком очевидно, що контингент значно збільшився і за рахунок інших точок – наприклад, аеродрому Хама, куди, як ми бачимо, теж прибувають російські літаки. Хоча поки що це офіційно не афішується і заперечується. Ми так само постійно бачимо, що наші колони військової техніки і наші солдати все частіше з'являються в тих провінціях Сирії, де нас, в принципі, бути не повинно, дуже близько до місця безпосередніх боїв. Ми помічали наших солдатів і нашу військову техніку в містах Хама, Хомс, Алеппо, в тій частині провінції Латакія, де точаться бої. Ба більше, це не просто солдати, які просто йдуть чи фотографуються, це солдати зі зброєю в руках і техніка. Окрім того, це техніка, яка використовується для наземних боїв, артилерія, різні гаубиці, радіостанції на базі БТР. Помітно, що це ті сили, які використовуються конкретно для наземної операції. Ми зараз повністю впевнені, що як мінімум на рівні артилерійського вогню наші збройні сили вже підтримують сили Асада в боях. Ми в цьому повністю впевнені.

Карта Сирії, на якій відзначені, підтверджені активістами, місця присутності російських військових
Карта Сирії, на якій відзначені, підтверджені активістами, місця присутності російських військових

– Йдеться про чинних військовослужбовців-контрактників чи про добровольців?

– Саме про чинних військовослужбовців-контрактників.

– Як це вдалося встановити?

На їхніх фотографіях ми побачили, як вони безпосередньо біля зони боїв перевозять артилерійські гаубиці, що одна з гаубиць у них була розбита внаслідок боїв. Є відео, де чути російську мову коригувальника під час артилерійського вогню
Руслан Льовієв

– Ми побачили кілька різних фотографій, опублікованих самими солдатами. Ми й інша команда волонтерів (InformNapalm – ред.) також з'ясували, що ці солдати – чинні військовослужбовці мотострілкової бригади. На їхніх фотографіях ми побачили, як вони безпосередньо біля зони боїв перевозять артилерійські гаубиці, що одна з гаубиць у них була розбита внаслідок боїв. Є відео, де чути російську мову коригувальника під час артилерійського вогню.

Російський військовий коригує вогонь артилерії (4 хвилина 21 секунда), відео державного сирійського інформагентства SANA:

– Якого розміру були зафіксовані вами колони російської армії?

– Це досить маленькі групи, близько 20-30 осіб. Я думаю, справа в тому, що ці відділення розкидані по різних точках боїв, тобто окремо в Хамі, окремо в Алеппо, окремо в Хомсі.

– Чи вдалося вам зафіксувати безпосередню участь росіян в наземних бойових діях?

Вони поки що тільки допомагають силам Асада, тобто сили Асада йдуть на прорив, а наші військові здійснюють з того ж місця артилерійську підтримку
Руслан Льовієв

– Ми поки не бачили відео або фотографії, де вони відображені безпосередньо під час бою. Як нам здається, вони поки що тільки допомагають силам Асада, тобто сили Асада йдуть на прорив, а наші військові здійснюють з того ж місця артилерійську підтримку, щоб підтримати цей прорив, атаку сил Асада на сили повстанців.

– Чи можна за інформацією з аккаунтів російських військових в соцмережах, з коментарів до фотографій їхніх друзів зробити висновок про те, наскільки успішними є дії сил Асада і росіян, що допомагають йому?

– Більше не з коментарів солдатів, а з коментарів місцевих активістів і публікацій угруповань, задіяних у боях, тобто ісламістів і опозиції. Ми бачимо, що буває так: відбувається якийсь прорив, місто, за словами асадитів (прихильників президента Сирії Башара Асада – ред.), звільняють, але буквально через день місто відбивають назад. Наприклад, відоме зараз місто Мурек, про яке навіть в репортажі «Вестей» говорили, що сили Асада його нібито відбили і зайняли. Але вже буквально наступного дня опозиція знову відбила це місто назад.

– Ви як один з авторів цього розслідування порівнюєте участь Росії в сирійському конфлікті з російським втручанням в події в Україні, називаючи його «гібридним». У чому саме тут схожість?

– У тому, що є «офіційна частина», яку ніхто не заперечує: у Сирії це – бомбардування, а в Україні – «добровольці». І є «неофіційна частина», яку влада суворо заперечує, але яка очевидна: це участь в наземній операції, це постачання різного важкого озброєння, тобто не просто навчання, а пряме використання важкого озброєння, різних ракетних систем. Ось така от «гібридна війна», коли одночасно є і якась «офіційна», відкрита частина, і прихована, «неофіційна».

Російський солдат в Сирії на тлі ракетної системи залпового вогню «Смерч»:

Незважаючи на те, що повідомлення про перекидання російської військової техніки до Сирії з'явилися ще на початку осені, російська участь у конфлікті була «офіційно оформлена» Радою Федерації тільки 30 вересня. Того ж дня почалися бомбардування, мета яких, як стверджує Москва, – «групи терористів», насамперед представників «Ісламської держави». Водночас США і незалежні розслідувачі стверджують, що більшість російських ударів за півтора місяці конфлікту припали на частку «помірної» сирійської опозиції, яка протистоїть і Башару Асаду, і ІДІЛ.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG