Доступність посилання

ТОП новини

Хто знову розпалює «вогнище» в Донецьку?


Українські військові транспортні засоби біля селища Піски. 7 листопада 2015 року
Українські військові транспортні засоби біля селища Піски. 7 листопада 2015 року

Штаб АТО заявив про танки в Донецьку, «ДНР» – про заборонені міномети українських військових

Київ – Українська розвідка виявила колону з двадцяти танків у Донецьку, повідомили у прес-центрі АТО. Уже кілька днів штаб зауважує поступову ескалацію конфлікту в регіоні та використання противником забороненого Мінськими домовленостями озброєння, аналогічні звинувачення лунають і з боку сепаратистів. Тим часом, місцеві жителі у Донецьку кажуть: постріли чути у кількох районах міста, але не з танків.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обстріли українських позицій ведуться уже кілька днів, сьогодні зафіксували використання сепаратистами заборонених Мінськими домовленостями мінометів поблизу Болотенного на Луганщині та Майорська на Донеччині, розповів речник АТО Леонід Матюхін.

Вранці штаб повідомляв про колону із двадцяти танків поблизу шахти імені Калініна у Донецьку.


Деталей щодо цього випадку Матюхін не повідомляє.

«Може, відреагує місія ОБСЄ, чи вони звернули на це увагу», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Про провокації на лінії зіткнення заявив і заступник командира корпусу Міноборони «ДНР» Едуард Басурін, звинувативши українську сторону у порушенні домовленостей. Найскладніша ситуація, за його словами, неподалік Озерянівки, Горлівки та у деяких районах Донецька.

«Українське військово-політичне керівництво продовжує займатися «очковтирательством» щодо виконання Мінських домовленостей, – вважає Басурін. – Вчора офіційні представники української влади заявили про відвід мінометів калібром до 120 міліметрів. Ми бачимо ігнорування міжнародних зобов’язань з українського боку».

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Про загострення конфлікту, яке почалося менше тижня тому, зазначає і координатор групи «Інформаційний спротив», депутат Дмитро Тимчук. «Це планомірна, санкціонована з Кремля спецоперація, покликана дискредитувати Україну, що забезпечує Путіну маневр будь-яких подальших дій на Донбасі», – написав він у Facebook.

Звуки пострілів долинають аж до центру міста – донеччанин

«Ситуація (в області – ред.) надзвичайно напружена. Досить іскри, щоб розгорілось велике вогнище», – зауважив Радіо Свобода головний координатор організації «Донбас SOS» Олександр Горбатко.

Вже два дні по Донецьку працює важка артилерія, йдеться не тільки про міномети, розповів Радіо Свобода Станіслав, житель одного з донецьких передмість.

«З «Градів» не б’ють, це, знаєте, такий специфічний шум від роботи БМ-21. Але великокаліберні кулемети, міномети і щось штибу гаубиць – тобто одиночні постріли чути, хоч і нечасто, в районі аеропорту, в районі Спартак і на південному сході Донецька. Звуки долинають аж до центральних районів міста, тобто зброя достатньо потужна», – зауважує чоловік.

Інша жителька міста Світлана зазначає, що танків біля шахти Калініна не бачила, її знайомі, що живуть у згаданому районі міста дізналися про колону з інтернету.

«Сама не бачила, знайомі теж не бачили, – говорить вона. – Казали: тиждень тому два танки якісь проїжджали в центрі міста. Минулого четверга. Місто живе звичайним життям. Пострілів не чути. Якщо поблизу Донецького аеропорту тривають бої, то в мене це зазвичай чутно, якщо там щось важке. Був випадок, коли з «Граду» якогось саморобного стріляли, то я чула – один раз. Десь у п’ятницю чи в четвер минулого тижня».

Деякі донеччани, що попросили їх не називати, підтверджують, що в місті багато важкого озброєння, а обстріли з обох боків ведуться вже приблизно п’ять днів.

Моніторингова місія ОБСЄ 7 листопада підтвердила факт обстрілу Куйбишевського району Донецька, у дворі одного з будинків виявили залишки снаряду з «Граду» та боєголовку, що не розірвалась.


На цю ж тему:

10.11.2015
Кремль в Україні розігрує сценарій війни на виснаження – Бутусов

«Широкомасштабного вторгнення Російської Федерації не буде» далі
09.11.2015
«Це спроби забрати шматок території» – волонтер про бої на горлівському напрямку

«Сепаратисти 5 разів намагались штурмувати українські позиції» далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG