Доступність посилання

ТОП новини

Вілкул vs Філатов – шанси «50 на 50»


Кандидати на посаду мера Дніпропетровська Борис Філатов (ліворуч) та Олександр Вілкул
Кандидати на посаду мера Дніпропетровська Борис Філатов (ліворуч) та Олександр Вілкул

Ноу-хау другого туру виборів мера Дніпропетровська – конкурс селфі на виборчій дільниці

Дніпропетровськ – Дніпропетровські експерти не прогнозують перемоги жодному з основних кандидатів на посаду мера міста – ані Олександрові Вілкулу, ані соратнику екс-керівника області Ігоря Коломойського Борисові Філатову. За прогнозом фахівців, шанси представника «Опоблоку» та «укропівця» – 50 на 50. Другий тур голосування призначений на наступну неділю. Як констатують спостерігачі, команди кандидатів активно використовують «чорний піар», листівки й зовнішню рекламу без вихідних даних. Тим часом явка виборців у Дніпропетровську в другому турі може бути вищою за 43%, які дав перший тур.

Вілкул vs Філатов – шанси «50 на 50»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед ноу-хау другого туру виборів міського голови Дніпропетровська – конкурс селфі на виборчій дільниці. Учасники громадянської акції «Голосуй і вигравай» запропонували молодим людям віком від 18 до 35 років зробити свої світлини під час опускання бюлетенів до скриньок й викласти фото на сторінці в соцмережах. Переможця обиратимуть за допомогою генератора випадкових чисел. Головний приз – iPhone, додаткові – книги, квитки в кіно, навчання на курсах тощо. Один із авторів ініціативи Олег Чистопольцев наголошує: ні в якому разі це не має бути фото бюлетеня, де видно позначку. Від конкурсантів очікують світлин на тлі виборчих кабінок чи урн. Акція спрямована на те, аби підвищити явку молоді й довести: голосувати – це модно й відповідально.

Агітаційні намети обох кандидатів на посаду мера Дніпропетровська розміщуються поруч
Агітаційні намети обох кандидатів на посаду мера Дніпропетровська розміщуються поруч
Ми закликаємо робити свої фото на тлі виборчих скриньок чи кабінок. Хочемо мотивувати молодь ходити на дільниці
Олег Чистопольцев

​«Це не порушує законодавство, адже ми бачимо, як політиків фотографують на виборчих дільницях, коли вони опускають бюлетені до скриньок. За кого проголосувала людина – це її справа. Ми закликаємо робити свої фото на тлі виборчих скриньок чи кабінок. Хочемо мотивувати молодь ходити на дільниці, це такий собі «метод пряника», – зазначив Олег Чистопольцев.

«Підвеземо безкоштовно»

Аби привабити на дільниці електорат старшого віку, в хід іде вже перевірений спосіб: цими днями на під’їздах дніпропетровських будинків з’явились оголошення про безкоштовне підвезення стареньких та немічних людей на дільниці.

За вказаним телефоном відповідає дівчина, яка називається оператором. Каже: ініціатива, мовляв, міської ради, вона ж забезпечує транспорт та пальне для підвезень. Однак яке саме управління чи відділ цим займаються, «оператор» не знає. Попри те, що в міськраді інформацію про організацію транспорту на дільниці не підтвердили, дівчина наполягає: до штабів кандидатів ця ініціатива стосунку не має.

«Ми запрошуємо тих, кому важко ходити, хто ледве виходить з під’їзду. Буде машина, яка довезе на дільницю. Ми від міської ради. Просто від міської ради. Не важливо, за кого ця людина буде голосувати. Ніхто їм не буде говорити голосувати за того чи за того. Я лише виконавець», – каже оператор по телефону.

Довести, що ініціативи, спрямовані на підвищення явки виборців певної вікової категорії, грають на руку тому чи іншому кандидату, вкрай складно. Ініціатори наголошують: їм не важливо, за кого голосуватиме виборець, важливо привезти його на дільницю. А втім, ще напередодні першого туру виборів експерти дослідили: за висуванця «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула голосують здебільшого люди старшого віку, водночас серед виборців «укропівця» Бориса Філатова багато молоді.

«Електорат Філатова – активний, електорат Вілкула – дисциплінований»

Ця тенденція збережеться і в другому турі виборів, вважає дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов. За його словами, перипетії з арештом лідера «Укропу» Геннадія Корбана допоможуть мобілізувати електорат його однопартійцеві Борису Філатову, з іншого боку – його виборець, активний у соцмережах, на дільниці може й не поспішити. Водночас прихильники «опоблоківця» Олександра Вілкула – люди «старого гарту» й більш дисципліновані, вважає політолог.

Хто краще спрацює в день виборів, хто краще порахує, той і переможе
Андрій Золотарьов

«Фактично електорат Філатова – це «креативний клас», «інтернет-мешканці», як я їх називаю, це специфічна аудиторія, яка агресивна на Facebook, але щодо конкретних дій може виявитись слабкою. І навпаки, електорат Вілкула – більш інертний зовні, але дисциплінованіший та організованіший. От і подивимось, хто кого… Як я гадаю, основні зусилля будуть кинуті на залучення, мобілізацію виборців і, можливо, навіть купівлю голосів. А шанси я вважаю – «50 на 50». Хто краще спрацює в день виборів, хто краще порахує, той і переможе. Інша справа, що доля результатів цих виборів може надовго «зависнути» в судах, така вірогідність теж велика», – сказав у коментарі Радіо Свобода сказав Андрій Золотарьов.

«Війна білбордів і листівок»

Політична реклама без вихідних даних
Політична реклама без вихідних даних

Між тим, на фініші перегонів за крісло міського голови Дніпропетровська в хід пішли й заборонені законом методи, як-то агітація й контр-агітація без вихідних даних. Вулиці Дніпропетровська заполонили білборди з написами на кшталт «Дніпропетровську потрібен сильний мер, а не …» – «рейдер», «боягуз», «злодюжка» тощо. Даних про тираж, замовника, виконавця друку немає. Так само без вихідних даних поширюється друкована агітаційна продукція, її наклеюють у невстановлених місцях, на під’їздах і навіть сміттєвих баках, кладуть під двері. У штабах обох кандидатів причетність до цього відкидають, натомість в громадянській мережі «Опора» зазначають, що вже зафіксували ці факти як порушення.

Агітація за чи проти кандидата повинна мати чіткі дані. Газети, листівки, наліпки тощо мають бути з вихідними даними. Вони мають поширюватись тільки у встановлених місцях
Вадим Головченко

«Все, що відноситься до виборів, має належним чином друкуватись. Агітація за чи проти кандидата повинна мати чіткі дані. Газети, листівки, наліпки тощо мають бути з вихідними даними. По-друге, вони мають поширюватись тільки у встановлених місцях», – сказав Радіо Свобода довготерміновий спостерігач «Опори» Вадим Головченко.

15 листопада у низці міст України відбудеться другий тур місцевих виборів. За крісло міського голови Дніпропетровська змагаються однаково сильні кандидати, зазначають наразі експерти. Обоє приблизно однакового віку й статків, обоє є лідерами своїх політичних сил: Олександр Вілкул – «Опозиційного блоку», Борис Філатов – «Укропу», обоє працювали як у бізнесі, так і в адміністративній сфері, обоє чинні народні депутати, обох пов’язують з великими фінансово промисловими групами й мільярдерами-конкурентами.

На цю ж тему:

28.10.2015
Вілкул проти Філатова – «конфліктний» проти «позитивного»?

У Дніпропетровську на виборах міського голови змагатимуться представники двох великих конкуруючих фінансово-промислових груп далі
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG