Доступність посилання

ТОП новини

Вакарчук: 20 тисяч випускників американських вишів змінять Україну


Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

«На людей, в яких немає освіти, легко впливати. Ними легко керувати. Вони не ставлять питань, не оспорюють»

Корупція залишається однією з найбільших перепон до ведення прозорого та ефективного бізнесу в Україні. Про це заявили представники 99 компаній, опитаних в дослідженні Американської торгової палати, результатами якого її Президент Енді Гундер поділився у Вашингтоні. В Атлантичній раді відбулося обговорення, присвячене боротьбі з корупцією.

«Згідно з опитуванням, 98% членів Палати вважають, що корупція залишається проблемою в Україні. 88% членів бізнесу зустрічалися безпосередньо з проблемою корупції», – сказав Гундер в інтерв’ю «Голосу Америки».

73% опитаних заявили, що не бачать, щоб рівень корупції знизився, порівняно з попереднім роком. Корупція шкодить не лише бізнесу, а усьому суспільству, говорить Стівен Фішер, виконавчий директор Citibank-Україна.

Корупція веде до вищих цін на товари та послуги. Вона обмежує перспективи для наступного покоління. Вона створює апатію в суспільстві і обмежує стратегічні можливості країни змагатися та захищати себе
Стівен Фішер

«Тільки 6 місяців тому Україна отримала технологію 3G, тоді як 3 роки тому Сомалі було вже на 4G. І це виключно через корупцію. Корупція веде до вищих цін на товари та послуги. Вона обмежує перспективи для наступного покоління. Вона створює апатію в суспільстві і обмежує стратегічні можливості країни змагатися та захищати себе», – сказав Стівен Фішер.

65% опитаних заявили, що бізнес в Україні можна робити без корупційних схем. Але інколи для цього доводиться йти на ризиковані кроки.

«Ми уникаємо будь-яких незаконних виплат і часом діємо без ліцензій. Але це напевно не найкращий спосіб і не може тривати довго. Ми не можемо використовувати споруди, побудовані без ліцензій, як заставу в банках, ми не можемо залучати під них іноземне фінансування, але так, вони працюють», – розповів про досвід своєї компанії заступник директора UkrLandFarming Ігор Петрашко.

48% учасників опитування головною перепоною в подоланні корупції вважають відсутність політичної волі. А 17% – ставлення чи ментальність українців. З останнім не погоджується музикант Святослав Вакарчук. Основна проблема – брак довіри в суспільстві, який походить від браку освіти, вважає він.

«На мою думку, найбільша проблема – брак освіти. На людей, в яких немає освіти, легко впливати. Ними легко керувати. Вони не ставлять питань, не оспорюють. Недовіра створює сум’яття. Сум’яття породжує брак верховенства права. Відсутність верховенства права породжує корупцію», – пояснив своє бачення Святослав Вакарчук. Він запропонував створити освітній фонд Маршалла для України, щоб якомога більше студентів могли приїхати на навчання в США, а американських професорів – викладати в Україні.

«Славо, це прекрасна ідея, але на це підуть роки, щоб ми побачили результати того, що ви пропонуєте. Коли ВВП падає на 15% в минулому році, на 11% в цьому році, а відновлення в наступному очікується на рівні 1-1.5%, то це однозначно вимагає негайних дій», – не погодився з Вакарчуком Стівен Фішер.

Під час обговорення можна було почути заперечення, що багато українців, отримавши престижні дипломи, не хочуть повертатися, бо, знають, що не матимуть гідної зарплати та рівня життя. А ті, хто і повертається, часто не знаходять собі гідного застосування. В інтерв’ю «Голосу Америки» Святослав Вакарчук роз’яснив свою позицію.

Вони змінять цей уряд, самі стануть урядом
Святослав Вакарчук

«Просто цих людей потрібно дуже багато. Не 100, а 10, 20, 30 тисяч, 50 тисяч. Масово. І тоді вони не будуть питати уряд: чи вони потрібні, чи ні. Вони змінять цей уряд, самі стануть урядом. Умовно кажучи, 50 тисяч студентів отримали освіту за кордоном за 5 років, 30 тисяч з них залишилися, 20 тисяч повернулися. З цих 20 тисяч 10 тисяч стануть лідерами суспільної думки. З цих 10 тисяч 1 тисяча піде працювати в політику. З цієї одної тисячі 100 будуть успішними. З цих 100 1, 2 або 3 змінять країну. Освіта – це не те, що робить міністерство освіти. Це змінення світогляду цілого прошарку еліти. Мільйона хоча б людей в країні. А для цього потрібно, щоб хоча б декілька десятків тисяч навчились цьому в інших місцях, а потім навчили інших. Це довга історія. Це не за рік робиться, але багато країн цього досягли саме так», – переконує Святослав Вакарчук.

Дивіться також: Уряд США бачить все, що НЕ робиться в Україні – експерт

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG