Доступність посилання

ТОП новини

Знищення спрощеної системи загрожує «податковим Майданом» – Ляпіна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Не чіпайте спрощену систему оподаткування, вона захищає сьогодні той найменший і найбільш вразливий рівень бізнесу, який годує українських громадян» – голова Державної регуляторної служби

Київ – Податкову модернізацію та лібералізацію треба починати із загальної податкової системи, а не спрощеної, переконана голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна. Аналізуючи в ефірі Радіо Свобода проекти податкової реформи, розроблені під керівництвом міністра фінансів Наталії Яресько та голови профільного парламентського комітету Ніни Южаніної, Ксенія Ляпіна висловила критичні зауваження до обох проектів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Якщо погіршуються умови саме для найменших підприємців, то це лібералізацією назвати аж ніяк не можна

– Нещодавно відбулася рада підприємців при Кабінеті міністрів, засідання, яке збирає багато асоціацій та об’єднань підприємців. І загальний висновок був такий, що жоден з проектів податкової реформи не дає для спрощеної системи оподаткування позитивної відповіді. На жаль, бо можна багато говорити про лібералізацію, але якщо ця лібералізація зводиться до того, що погіршуються умови саме для найменших підприємців, то це лібералізацією назвати аж ніяк не можна.

– Але ж спрощена система оподаткування запроваджувалася свого часу як тимчасовий захід. Ще не настав час від неї відмовитися?

Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Саме в цей момент говорити про те, що треба змінювати спрощену систему, як мінімум неадекватно

– Подивіться в якому стані зараз знаходиться українська економіка та який рівень доходів громадян. Думаєте, це сигналізує про те, що час знищувати спрощену систему оподаткування? На мій погляд, якраз навпаки. Нагадаю, спрощена система народилася на початку дев’яностих саме як відповідь на глибоку економічну кризу, на необхідність громадянам самим заробляти собі на життя дрібним бізнесом. От зараз ми проходимо такий самий етап. Саме в цей момент говорити про те, що треба змінювати спрощену систему, як мінімум неадекватно.

– В обох концепціях податкової реформи пропонується верхній поріг доходу, з якого дозволено сплачувати єдиний податок, суттєво опустити. Наталія Яресько, наприклад, аргументує це таким гаслом, що не потрібно давати великому бізнесу можливість платити за спрощеною системою так, як малому. Як Ви гадаєте, ця межа доходу до 20 мільйонів – вона завелика чи нормальна для спрощеної системи?

Якщо порахувати середнє навантаження на великий бізнес та на маленький бізнес, то великий бізнес в цілому від обсягу реалізації сплачує менше, ніж сьогодні встановлені відсотки для малого бізнесу

– Безумовно, межа 20 мільйонів гривень завелика. Вона виникла під час різних махінацій Азарова, коли вони так само намагалися під гаслом податкової реформи щось змінювати. Статистика така, що кількість суб’єктів, які доходять до межі 20 мільйонів, постійно коливається в межах 2-3%. Але до якої межі її слід зменшувати? Третю категорію знищувати не можна (третя група платників єдиного податку – фізичні особи-підприємці та юридичні особи з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень – ред.). Ця категорія найбільш стабільна, третя категорія – це, зокрема, і юридичні особи – мікробізнес, який сплачує відсоток від обсягу реалізації. Причому наші шановні розробники реформи визнають: якщо порахувати середнє навантаження на великий бізнес та на маленький бізнес, то великий бізнес в цілому від обсягу реалізації сплачує менше, ніж сьогодні встановлені відсотки для малого бізнесу. Тим не менше, обидві концепції податкової реформи виходять з ідеї підвищення ставок для середньої категорії або взагалі відмови від третьої категорії. Логіки в цьому немає взагалі. А ось логіка зменшення межі є, але розрахунку – до якої цифри, на даний момент немає. І це не спирається на статистику, яка є в Україні, не спирається на розрахунки, а є досить випадковим визначенням. Два чи п’ять мільйонів доходу – це має бути жорстко обґрунтовано. Можу сказати одне: якщо будь-яка з цих концепцій податкової реформи спробує знищити спрощену систему оподаткування, мій прогноз – знову доведеться виходити на «податковий Майдан».

– Що ж потрібно малому та середньому бізнесу, щоб все-таки не повторювався «податковий Майдан»?

Підприємці, які мають потенціал для зростання, самі перейдуть на загальну систему оподаткування

– Про це дуже чітко сказав малий бізнес під час засідання ради підприємців при Кабміні. Вони сказали: не чіпайте спрощену систему, реорганізуйте, лібералізуйте, поліпшіть загальну систему – тоді підприємці, які мають потенціал для зростання, самі перейдуть на загальну систему оподаткування. Не чіпайте спрощену систему оподаткування, вона захищає сьогодні той найменший і найбільш вразливий рівень бізнесу, який годує українських громадян. Не ті власники, які виводять в різні розвинуті країни свої кошти, а саме українці, які тут заробляють свої гроші і залишають їх в Україні, годують сім’ї, навчають тут дітей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG