Доступність посилання

ТОП новини

Дочка Путіна і молодий мільярдер


Катерина Тихонова і Кирило Шамалов
Катерина Тихонова і Кирило Шамалов

Агентство Reuters готове підтвердити слова російського банкіра про дочку Путіна аудіозаписом

Відтоді, як Володимир Путін прийшов до влади в Росії, багато його друзів стали власниками величезних статків. Але не сам президент – у будь-якому разі, так стверджують його прихильники, які вважають, що Путін «вищий» за лихоманку збагачення, якою позначене його правління. У квітні цього року Путін задекларував доходи в розмірі 7,65 мільйона рублів. Йому належать дві невеликі квартири і гараж. Його дочка Катерина більше за батька досягла успіху у фінансових справах. Як показує розслідування агентства Reuters, їй вдалося це за підтримки могутніх друзів президента Росії.

Андрій Акимов, голова правління «Газпромбанку», повідомив кореспонденту Reuters, що зустрічався з Катериною, якій зараз 29 років, ще коли вона була дитиною. Бачив він її і в менш віддалені часи. За словами Акімова, Катерина живе під прізвищем Тихонова (її ідентичність уже не раз обговорювалася в ЗМІ та соціальних мережах – ред.). Катерина називає себе дружиною Кирила Шамалова, сина Миколи Шамалова, давнього друга президента Путіна. Шамалов-старший – акціонер банку «Росія», який американська влада вважає банком російської еліти.

Статки Кирила і Катерини, на думку фінансових аналітиків, з якими зустрілися кореспонденти Reuters, оцінюється приблизно в 2 млрд. доларів. Більша частина цього статку – частка у великій нафтохімічній компанії, придбана Кирилом Шамаловим у Геннадія Тимченка, іншого давнього друга президента. У власності молодої пари також вілла в околицях курорту Біарриц у Франції – вона оцінюється в 3,7 мільйона доларів. Цю нерухомість Кирило Шамалов теж купив у Геннадія Тимченка.

Катерина Тихонова очолює проект «Інопрактика» при Московському університеті. За даними Reuters, у його рамках вона підписала з низкою державних організацій контракти на суму в кілька мільйонів доларів. Немає жодних ознак того, що ці угоди принесли який-небудь прибуток особисто їй. Катерина працює над реалізацією плану реконструкції МГУ, який оцінюється в 1,7 мільярда доларів.

Старша донька Путіна, Марія, теж пов'язана з Московським університетом. Вона – випускниця факультету фундаментальної медицини МДУ, фахівець у галузі ендокринології. Обидві дочки Путіна і Кирило Шамалов відмовилися надати Reuters будь-які коментарі. Представник Геннадія Тимченка також не погодився відповісти на питання щодо вілли в Біарриці, заявивши, що «не готовий коментувати питання особистого характеру».

Будинок у Біарріце, що належить Кирилу Шамалову
Будинок у Біарріце, що належить Кирилу Шамалову

Катерина та її 33-річний чоловік належать до молодого покоління російської еліти, яке отримало великі гроші і високий соціальний статус завдяки зв'язкам своїх високопоставлених батьків. Це чимось нагадує так званих «принців» у Китаї – дітей і онуків вищих функціонерів компартії, які поступово теж обіймають високі посади і мають великі статки.

За словами соціолога Ольги Криштановської, яка була певний час у пропутінській партії «Єдина Росія», в політиці і великому російському бізнесі, пов'язаному з державою, формується «нова аристократія», в рамках якої молоде покоління успадковує статус людей з найближчого оточення Путіна. «Чимало хто в російському суспільстві вважає, що ці молоді люди не заслужили такого положення, і запитує себе, а хто це, власне, взагалі такі», – відзначає Криштановська.

У сьогоднішній Росії абсолютно нормальним вважається, коли ради директорів державних банків очолюють діти вищих чинів держбезпеки. Багатьом з цих дітей на момент призначення не було і 30 років. Невдовзі всі основні ресурси Росії опиняться в руках п'яти-семи сімей
Олексій Навальний

Опозиційний лідер Олексій Навальний в інтерв'ю Reuters описує сформовану систему як «неофеодальну» і зазначає, що вона підминає під себе як держапарат, так і великий бізнес. «У сьогоднішній Росії абсолютно нормальним вважається, коли ради директорів державних банків очолюють діти вищих чинів держбезпеки. Багатьом з цих дітей на момент призначення не було і 30 років. Це не просто династична спадкоємність. Діти не просто успадковують посади своїх батьків, але й право взагалі обіймати той пост, який захочуть. Небезпека в тому, що невдовзі всі основні ресурси Росії опиняться в руках п'яти-семи сімей», – говорить Навальний.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков на запитання Reuters про те, чи є Катерина Тихонова дочкою Путіна і чи заміжня вона за Кирилом Шамаловим, відповів: «У нас немає інформації про особисте життя, сімейний стан, родинні зв'язки, наукову та навчальну діяльність, участь у будь-яких конкретних проектах пані Тихонової та інших осіб, згаданих у Вашому листі. Останнім часом щодо сімейних зв'язків Володимира Путіна і, зокрема, щодо його дочок є багато чуток. Частка правдивої інформації в таких публікаціях до смішного мала».

Після того, як у 2000 році її батько став президентом Росії, Катерині вдавалося довгий час залишатися в тіні. У 2011 році Володимир Путін в інтерв'ю російському телебаченню повідомив, що вона вивчала сходознавство в Санкт-Петербурзькому університеті, спеціалізуючись на японській мові та історії. Про її доросле життя було відомо небагато – доти, доки журналіст і популярний блогер Олег Кашин не опублікував у січні цього року інформацію про те, що дочка президента працює в МДУ під прізвищем Тихонова. Це прізвище нібито походить від імені її прадіда по материнській лінії (бабусю Катерини звали Катерина Тихонівна Шкребньова). Орім вищезазначеного Андрія Акимова з «Газпромбанку», два джерела з академічного середовища, пов'язані з МДУ, підтвердили, що Тихонова – дочка Володимира Путіна.

Згідно з інформацією на офіційному сайті Московського університету, Катерина Тихонова «прикріплена» до механіко-математичного факультету МДУ. Від 2011 року вона вказана як член авторського колективу одного з підручників математики і щонайменше шести наукових робіт. Теми цих робіт стосуються, зокрема, космічної медицини і реакції людського організму на стан невагомості. Серед співавторів більшості цих робіт вказаний ректор університету – Віктор Садовничий. Він відмовився відповідати на питання Reuters, але університет виступив із заявою, в якій Тихонова характеризується як «талановитий дослідник», результати роботи якої «були неодноразово представлені на наукових семінарах та конференціях». У заяві наголошується: «...ми не надаємо відомостей про приватне життя співробітників».

У травні 2013 року Тихонова стала директором пов'язаного з МДУ некомерційного фонду «Національний інтелектуальний розвиток», а дещо пізніше – також керівником Центру національного інтелектуального резерву. Обидві організації реалізують проект «Інопрактика», що здійснює підтримку молодих учених. Серед співробітників і радників проекту – Сергій Чемезов і Микола Токарєв, колишні офіцери КГБ, близькі до Путіна ще з часів його служби в НДР. У Дрездені вони жили по сусідству з Путіним і його сім'єю. Зараз Чемезов очолює державну корпорацію «Ростех», а Токарєв – концерн «Транснефть». Окрім того, до опікунської ради «Інопрактики» входять глава «Роснафти» Ігор Сечін і голова правління «Газпромбанку» Андрій Акимов. «Я знав, що Тихонова – дочка Путіна. Але, звичайно, ми ухвалили рішення підтримувати інноваційні проекти МДУ незалежно від чиїхось сімейних зв'язків»,- зазначив Акимов. На думку банкіра, Тихонова не користується якими-небудь особливими перевагами, а він підтримує план реконструкції МДУ незалежно від участі в ньому дочки російського президента. Про свою роль і обов'язки в «Інопрактиці» сама Тихонова нещодавно розповіла в інтерв'ю «Інтерфаксу».

За даними з російських офіційних джерел, фонд «Національний інтелектуальний розвиток», очолюваний Тихоновою, з 2013 року уклав угоди з держкомпаніями «Роснафта», «Росатом» і «Транснафта» на загальну суму 182 мільйонів рублів. З 10 контрактів, з якими ознайомилися кореспонденти Reuters, 8 уклали без проведення тендеру. Контракти стосуються головним чином проведення дослідницьких робіт у рамках МДУ. Представник «Роснафти» підтвердив, що ця компанія співпрацює з університетом у 17 проектах, сукупна вартість яких – 530 мільйонів рублів.

У березні цього року Катерину Тихонову призначили заступником проректора МДУ. Незрозуміло, чи оплачується її робота на цій посаді. Відповідний наказ ректора Садовничого опублікований на сайті університету, однак імені Тихонової немає в офіційному списку співробітників, хоча вона фігурує як член наукової ради МДУ.

Діяльність Катерини Тихонової пов'язана не тільки з Московським університетом. Вона не перший рік займається акробатичним рок-н-ролом. У 2013 році вона та її партнер посіли п'яте місце на чемпіонаті світу в Швейцарії. Зараз Тихонова – голова двох оргкомітетів Всеросійської федерації акробатичного рок-н-ролу. Серед спонсорів федерації компанії «Сибур», «Новатек» і «Газпромбанк». Усі вони повністю або частково контролюються людьми з близького кола президента Росії. Серед них Геннадій Тимченко, Кирило Шамалов та його старший брат Юрій. Усі перераховані компанії значаться і на сайті «Інопрактики» як її партнери. Представник компанії «Сибур» каже, що ця фірма активно спонсорує різні види спорту, зокрема низку російських хокейних та футбольних клубів, команду «Формули-1» та баскетбольну федерацію.

Інформація про можливий зв'язок Катерини Тихонової і Кирила Шамалова з'явилася на початку цього року у повідомленнях РБК ТБ і в блозі Олега Кашина. За їхніми даними, пара відвідала Швейцарію. Як вдалося з'ясувати Reuters, під час цієї поїздки Тихонова представлялася як дружина Шамалова.

У Франції цьому молодому бізнесмену належить будинок на авеню генерала МакКроскі в Біарриці площею близько 300 квадратних метрів, з прилеглою земельною ділянкою (садом) площею 2000 квадратних метрів. Будинок побудований у 1950-х роках, його нинішня ціна – близько 3,5 мільйонів євро, каже П'єр Фурро, архітектор, який проводив сім років тому реконструкцію будівлі. Згідно з документами, що є у відкритому доступі, попереднім власником вілли був Геннадій Тимченко. У вересні 2007 року Тимченко та його дружина Олена Єрмакова зареєстрували з метою покупки нерухомості компанію SCI Atlantic. 15 листопада 2012 частки капіталу цієї фірми, що належать Тимченку та його дружині, перевели на ім'я Кирила Шамалова. Ціна угоди не розголошується. Сусіди кажуть, що не бачили молоду пару в Біарриці. Представник Геннадія Тимченка відмовився від коментарів з приводу нерухомості в Біарриці, заявивши лише, що купівля-продаж здійснювалася «за ринковою ціною».

Цей будинок – лише невелика частина зростаючих активів Шамалова. У 2008 році він увійшов до правління холдингу «Сибур», що працює в газовій і нафтохімічній галузях. Шамалов придбав 4,3 відсотка акцій «Сибуру», а в 2014 році – ще 17 відсотків, знову-таки від Тимченка. Торік «Сибур» оголосив про поточні доходи в 361 млрд рублів і прибутку в 25 млрд. Ціна 21 відсотка акцій «Сибура», що належать Кирилу Шамалову, дорівнює, за оцінкою фінансових аналітиків, приблизно 2 млрд доларів. Ціна, за яку Шамалов придбав цю частку капіталу компанії, також не розголошується. Представник «Сибура» заявив Reuters, що компанія не коментує особисте життя їхніх менеджерів та членів ради директорів.

У порівнянні з молодим поколінням російської еліти Володимир Путін, якщо судити з його декларації про доходи та майно, залишається людиною середнього класу. Одна з квартир, що належать йому, у Москві, інша – в Петербурзі. Якоїсь власності за кордоном у декларації не зазначено. Прес-секретар президента не раз спростовував відомості про величезну віллу, побудовану на узбережжі Чорного моря, так званого «палацу Путіна». Торік агентство Reuters повідомляло, що будівництво цього об'єкту частково профінансував Микола Шамалов – батько Кирила, нібито чоловіка дочки Путіна.

Інша дочка Путіна. Спеціаліст з біомедицини

Старша дочка Володимира Путіна, Марія, тримається ще більше в тіні, ніж її сестра. Агентство Reuters не знайшло ніяких нещодавніх підтверджених фотографій Марії.

Народжена 28 квітня 1985 року, Марія вивчала біологію в Петербурзькому університеті і медицину в Московському державному університеті.

За повідомленнями російської та західної преси, вона вийшла заміж за голландського бінесмена на ім'я Йорітт Йоост Фаассен. За деякими відомостями, вона жила в Нідерландах певний час, але це неможливо перевірити.

Цього року Путін заявив, що обидві його дочки живуть у Москві, але не надав ніяких подробиць.

Прізвище Марії зараз Фаассен, і під цим ім'ям вона робить кар'єру в біомедицині, спеціалізуючись на дослідженнях ендокринної системи, згідно з науковими публікаціями.

Її ім'я зазначене на сайті «Істина», де зібрані дані про співробітників МДУ та їхні роботи, серед кількох авторів праці «Стан антиоксидантної системи крові у пацієнтів з акромегалією».

Марія є кандидатом наук і співпрацює з ендокринологічним науковим центром у Москві, який веде благодійний проект допомоги дітям із захворюваннями ендокринної системи «Альфа-Ендо».

В електронному листі Reuters Марія відповіла, що всі запити про інформацію щодо центру мають бути адресовані його керівництву. Вона не відповіла на запитання про те, коли вона вийшла заміж або чи впливає положення батька на її кар'єру.

«Альфа-Ендо» фінансується «Альфа-Банком», великим російським банком з філіями в США, Великобританії та на Кіпрі. Найбільшим акціонером є Михайло Фрідман, мільярдер з інтересами в банківській сфері, енергетиці та телекомунікаційному бізнесі. Представник банку заявив агентству Reuters: «Альфа-банк», і ширше – «Альфа-груп» є фінансовим спонсором проекту, і це все. Нам не відомо, хто ще бере участь у проекті».

Чоловік Марії працював у «Газпромбанку», великому банку з сильними зв'язками з оточенням Путіна. Принаймні, до серпня цього року Йорітт Йоост Фаассен був на сайті російської консалтингової групи «МЕФ аудит» як заступник голови. Зараз його вже немає на цьому сайті, він не відповів агентству Reuters на прохання про коментар.

Висхідні зірки другого покоління російської еліти

Борис Ковальчук
Борис Ковальчук

Борис Ковальчук. Народився в 1977 році, син Юрія Ковальчука – засновника і найбільшого власника акцій Банку «Росія», а також співзасновника (разом із Володимиром Путіним) дачного кооперативу «Озеро». Борис є гендиректором холдингової компанії «ІнтерРАО». На прохання Reuters щодо коментаря не відповів.

Юрій Шамалов. Брат Кирила Шамалова, старший син старого друга Путіна – Миколи Шамалова. Юрій Шамалов – заступник голови ради директорів «Газпромбанку», президент «Газфонду» – найбільшого пенсійного фонду Росії. При цьому «Газфонд» – найбільший акціонер «Газпромбанку». Також не відповів на прохання Reuters щодо коментаря.

Ігор Ротенберг. 42 роки. Йому були передані значні активи його батька, Аркадія Ротенберга, який разом з Путіним займався дзюдо. Ротенберг-старший перетворився на мільярдера в той час, коли Путін вибудовував «вертикаль влади». Продані Ігорю Ротенбергу активи включають 79 відсотків акцій компанії «Газпром-Буріння», 28 відсотків акцій будівельної фірми «Мостотрест», 33 відсотки холдингу «ТПС», що займається операціями з нерухомістю. У письмовій заяві агентству Reuters Ігор Ротенберг зазначає: «Звичайно ж, завдяки батькові, у мене були дуже хороші стартові позиції. Зараз я незалежний бізнесмен і збільшую свої активи в ринковій конкурентній боротьбі».

Роман Ротенберг
Роман Ротенберг

Роман Ротенберг. Молодший брат Ігоря, народився в 1981 році, любить, як Путін, грати в хокей. Займався розвитком хокею у Фінляндії, віце-президент петербурзького хокейного клубу СКА, президентом якого є Тимченко. З 2010 року віце-президент «Газпромбанку».

Іван Сєчін. Син Ігоря Сєчіна, глави держкомпанії «Роснефть». У січні був удостоєний Путіним державної нагороди «за внесок у розвиток нафто-газового сектору країни» протягом «тривалого періоду часу». За даними ЗМІ, Івану Сечіну близько 25 років. На запит Reuters щодо коментаря не відповів.

Андрій Муров
Андрій Муров

Андрій Муров. 1970 року народження. Син колишнього генерала КДБ Євгена Мурова, глави від 2001 року Федеральної служби охорони, яка займається охороною Путіна, інших вищих державних чиновників, урядових будівель. Голова правління державної компанії «Федеральна мережева компанія Єдиної енергетичної системи», головного постачальника електрики в Росії. Акції компанії торгуються на Лондонській фондовій біржі. На прохання Reuters щодо коментаря не відгукнувся.

Сергій Іванов-молодший. Син колишнього генерала КДБ, голови президентської адміністрації Сергія Іванова. 35-річний Іванов – директор «Газпромбанку», голова правління компанії «Согаз» – одного з найбільших страховиків на російському ринку. Торік Іванов-молодший заявив агентству Reuters, що посада його батька «тільки ускладнює його роботу в «Газпромбанку». Від подальших коментарів відмовляється.

Дмитро Патрушев
Дмитро Патрушев

Дмитро Патрушев. 38 років. Син Миколи Патрушева, глави Радбезу Росії. Від 2010 року – глава одного з найбільших державних банків Росії – «Сельхозбанка». Також не відповів на запит Reuters щодо коментаря.

Гліб Франк. Син колишнього міністра транспорту Сергія Франка. У 2010 році одружився на дочці старого друга Путіна Геннадія Тимченка Ксенії. Через рік 32-річний Франк був включений до складу ради директорів великої будівельної компанії «Стройтрансгаз», співвласником якої є Тимченко. Одночасно Франк збільшив свою частку в компанії «Російська аквакультура», що займається розведенням риби, викупивши акції Тимченка. У червні цього року компанія оцінювалася в 26 мільйонів доларів. За даними джерел з оточення Франка, акції були куплені за ринковою ціною, проте де Гліб Франк взяв кошти на укладення угоди, джерело не уточнює.

P.S. Прес-служба «Газпромбанку» поширила заяву, в якій спростувала, що Андрій Акимов підтвердив агентству Reuters інформацію про те, що Катерина Тихонова є дочкою Путіна. «Таких заяв пан Акимов не робив. Акимов був дуже здивований, що журналісти такого солідного видання не просто спотворили сказане, а прямо підтасували», – зазначає у своєму повідомленні прес-служба банку.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, як повідомляє РІА Новости, заявив наступне: «Я можу спростувати інформацію, яка була викладена в Reuters, ось її я можу спростувати, причому вже з достовірною заявою Акимова. Тому що в Reuters було зазначено, що Акимов сказав, що якась громадянка є дочкою Путіна. Ось це я можу спростувати, ґрунтуючись на його ж спростуванні». «А що стосується дочок? Хто є дочками Путіна, я вам сказати не можу, бо не маю такої інформації і не повинен її мати, тому що це не входить до моїх службових обов'язків», – заявив Пєсков.

Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

Як заявила агентству РБК представник Reuters, агентство виключає помилку у своїй публікації. Воно має запис розмови з Акимовим, який підтвердив, що Катерина Тихонова є молодшою дочкою президента Росії.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG