Доступність посилання

ТОП новини

Суверенність і право вибору України – червона лінія, яку не можна переступити – євродепутат


Едвард Лукас: зранку в Кремлі – пропаганда, в обід – секретні служби, пополудні – енергетика, а ввечері – корупція

Брюссель – Кремль успішно реалізує стратегію дестабілізації Європи, розробивши непередбачувані та новітні підходи для досягнення своїх політичних цілей. Натомість, нині триває послаблення уваги до війни в Україні, Захід продовжує дрімати, а мав би прислухатися до тих країн, що вже пережили російсько-радянське панування. Так застерігають у Європарламенті політики та експерти. Радіо Свобода з’ясовувало, що нині думають у Брюсселі про стратегію Москви.

ЗАВАНТАЖИТИ
Аудронюс Ажубаліс
Аудронюс Ажубаліс

Події останніх тижнів свідчать: своїх намірів Росія змінювати не збирається. Нестихання конфлікту й нова хвиля обстрілів на сході України, російська кампанія в Сирії, яка збільшує потік біженців до ЄС – ці та інші приклади демонструють: режим Путіна готовий іти далі. Так вважає депутат Сейму Литви, колишній міністр закордонних справ Аудронюс Ажубаліс. На його думку, російська стратегія, що має на меті політичними, економічними та військовими засобами дестабілізувати Європу й внести розкол серед держав ЄС має ще більше мобілізувати європейських лідерів. І найкращою відповіддю має бути продовження, або й посилення санкцій щодо Кремля, адже вони діють.

Слід боротися з політичною корупцією, забезпечити прозорість, щоб не допустити фінансування Москвою європейських політичних партій
Аудронюс Ажубаліс

«Наслідки санкцій та загроза впровадження нових стали тим фактором, що зупинив продовження путінської агресії, – каже політик. – Тож кожен із нас у себе в державі має діяти, далі дотримуватися розроблених правил»

«Слід боротися з політичною корупцією, забезпечити прозорість, щоб не допустити фінансування Москвою європейських політичних партій», – закликає Ажубаліс, звертаючи увагу на факти грошової підтримки Кремлем ультрарадикалів та націоналістів ЄС.

Росіяни використовують брехню, щоб загнати нас у глухий кут – євродепутат

Петрас Ауштрявичус
Петрас Ауштрявичус

Все це ще й підсилює потужна пропагандистська кампанія Кремля. На те, що об’єднана Європа програє у пошуку й донесенні правди реальних подій та намірів, звертає увагу інший литовець, євродепутат-ліберал Петрас Ауштрявичус.

«Якщо у західних журналістів є визначені інстинкти, почуття етики та дозволених рамок, то в Росії таких рамок дотримуються не всі, – зауважує європарламентар. – Вони використовують кожен спосіб, кожну брехню для того, щоб загнати нас до кута. І досі ми цьому наростаючому тиску з боку Росії протистоїмо доволі обмежено».

Ауштрявичус з огляду на це пропонує розширити доволі невелику групу з питань дезінформації, створену при європейській дипломатичній службі.

Європейцям для протистояння путінській стратегії бракує винахідливості, кажуть європейські та американські експерти. Катерина Вольчук, професор міжнародної політики університету Бірмінгема, звертає увагу на новітнє військове мислення Москви, дає свою пораду.

Я раджу: зосереджуйтесь не лише на тактичних діях, а й на ширших цілях, які переслідує цей окупаційний режим
Катерина Вольчук

«Поруч зі звичайними військовими методами росіяни використовують способи неочікуваності, розчарувань та стратегію двозначності. Саме це їх робить такими непередбачуваними. За їхніми тактичними діями ховаються ширші політичні цілі. Саме тому я раджу: зосереджуйтесь не лише на тактичних діях, а й на ширших цілях, які переслідує цей окупаційний режим», – закликає аналітик.

Путін поки що у виграші – Лукас

На жаль, увага міжнародної спільноти до українсько-російської війни недостатня – так само, як і зусилля Заходу для її врегулювання, каже євродепутат від Угорщини Золт Неймет. Він звертається до столиць держав Західної Європи: уважніше прислухайтеся до своїх партнерів у Східній Європі, тобто держав, що мають гіркий досвід радянського й російського панування.

Ми повинні дотримуватися червоної лінії: окупована Україна ні в якому разі не має опинитися у ситуації, коли у неї не буде можливості зберегти свою суверенність та спроможність самій вирішувати своє майбутнє
Золт Неймет

«Яким би не було політичне розв’язання українського конфлікту, ми повинні дотримуватися принципу, червоної лінії: окупована Україна ні в якому разі не має опинитися у ситуації, коли у неї не буде можливості зберегти свою суверенність та спроможність самій вирішувати своє майбутнє», – вважає член Європарламенту.

На думку деяких оглядачів, зокрема автора книги «Нова Холодна війна» та віце-президента Центру аналізу європейської політики Едварда Лукаса, Захід міркує окремими категоріями: це – справа секретних служб, це – армії, це – енергетичні компанії, це – питання торгівлі, це – інституційні питання.

«Але ми маємо супротивника, який все об’єднав: зранку він займається пропагандою, в обід – секретними службами, пополудні – енергетичні питання, а ввечері – корупція. Все це в руках однієї групи», – каже аналітик.

Він закликає швидше прокидатися, бо поки Захід спить, Росія створила модернізовану армію, потужну пропагандистську машину та економічну залежність навколишніх держав, включно із Європейською співдружністю. І поки що, переконаний Лукас, Путін знову і знову у виграші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG