Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» – без Яроша: що провідник не поділив із Проводом?


Дмитро Ярош
Дмитро Ярош

Лідер і засновник «Правого сектору» Дмитро Ярош написав у соцмережах, що відмовляється від керівництва організацією, не бажаючи бути «весільним генералом»

Київ – Дмитро Ярош відмовляється очолювати створене ним об’єднання «Правий сектор» через розбіжності у поглядах із частиною керівництва організації, що провела з’їзд без його участі. Водночас на сайті «Правого сектору» йдеться про те, що Яроша дезінформували про з’їзд і що керівництво організації вже найближчим часом виробить спільну позицію щодо свого розвитку. Між тим, частина політологів пояснює відхід Яроша його небажанням брати на себе відповідальність за можливу радикалізацію «Правого сектору». Дехто ж каже, що він бере паузу перед початком більш масштабного політичного проекту.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дмитро Ярош складає з себе повноваження очільника «Правого сектору». За його словами, він вирішив це для себе після того, як 8 листопада у Києві відбулась конференція керівного складу «Правого сектору», на якій, вважає Ярош, ініціатори та деякі учасники зібрання взяли на себе «нелегітимні функції» – «визначення стратегічного напряму розвитку ПС та обрання ще одного Проводу», де Ярошеві, як і раніше, «пропонують посаду провідника».

«Отримавши поранення і потребуючи тривалого часу на лікування, я довірив деякі напрямки управління рухом своїм найближчим однодумцям, які мали і мають свій погляд на розгортання націоналістичного руху. Моя ж позиція далеко не у всьому збігається з устремліннями частини Проводу», – написав у соцмережах Дмитро Ярош. За його словами, він несе персональну відповідальність за все, що відбувається в організації, і не збирається перекладати її на інших, а відтак не може бути «весільним генералом».


«Правий сектор»: Яроша могли навмисно налаштувати проти

В оточенні лідера обʼєднання «Правий сектор» заяву Яроша не коментують, обіцяючи все пояснити 12 листопада. Про це каже, зокрема, Олена Білозерська, член Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», колишня речниця УНА-УНСО.

Олена Білозерська
Олена Білозерська

«Зараз ми не даємо коментарів. Я знаю лише те, що Дмитро Ярош написав у Facebook. Якщо він це заявив, то або вже написав заяву про те, що складає повноваження, або має намір її написати. Завтра будуть подробиці», – відповіла Радіо Свобода Білозерська.

Водночас на сайті «Правого сектору» з’явився коментар, в якому ідеться про те, що Дмитро Ярош не зміг узяти участі у з’їзді, який, на думку авторів коментаря, «не визнав режим Порошенка легітимною владою». А потім, ідеться на сайті, «окремі особи, керовані власними меркантильними інтересами, амбіціями і, можливо, звʼязками зі спецслужбами, зробили все, аби налаштувати Дмитра Яроша на невизнання рішень конференції і неприйняття революційної стратегії».


Крок із поглядом у більше політичне майбутнє?

Політолог Ігор Лосєв визнає, що наразі є дуже мало інформації, що дає змогу робити висновки щодо відмови Яроша від керівництва «Правим сектором»: «Напевно, це якісь внутрішні розбіжності щодо подальшої стратегії «Правого сектору» і його розвитку між Дмитром Ярошем та частиною керівництва організації».

Раніше з «Правого сектору» вийшов Борислав Береза, який обрався до парламенту від імені цього об’єднання, а нині змагається за посаду міського голови Києва з чинним очільником столиці Віталієм Кличком.

Це закрита структура орденського типу, вони не трусять своєю брудною білизною, як інші політсили. Можливо, вони в цьому мають рацію
Ігор Лосєв

Утім, Лосєв відкидає можливість того, що Ярош відходить від керівництва своїм дітищем тому, що готується долучитися до іншого політичного проекту чи навіть підтримати свого колишнього побратима на столичних виборах.

«Ми досі докладно не знаємо, чому з «Правого сектору» вийшов Береза. Сам він жодного разу прямо не відповів на мої запитання з цього приводу. Це закрита структура орденського типу, вони не трусять своєю брудною білизною, як інші політсили. Можливо, вони в цьому мають рацію», – констатує Ігор Лосєв.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Політолог Володимир Цибулько пояснює дії Дмитра Яроша саме бажанням взяти паузу перед створенням масштабнішого політичного руху.

«Є проблема, яка виявилася ще на етапі заяв про гіпотетичне об’єднання з ВО «Свобода» та спільну участь у місцевих виборах. «Правий сектор» напряму не бере участі у виборах, і його представники переважно не пройшли до місцевих рад від інших сил», – зазначає експерт.

Ярош, імовірно, мислить про масштабний політичний проект
Володимир Цибулько

«Доки об’єднавчі процеси серед правих не розпочалися, Ярош хоче зробити так, щоб партійні пертурбації його не засмоктали, і взяти паузу. Він, імовірно, мислить про масштабний політичний проект із більшою залученістю народу, як це свого часу було в «Народному русі України». Про подібні наміри він говорив раніше під час одного зі своїх інтерв’ю», – пояснює Цибулько.

Дмитро Ярош виступає під час Революції гідності
Дмитро Ярош виступає під час Революції гідності

Ярош не хоче нести відповідальність за радикалізацію прихильників – Палій

Відмова Яроша очолювати «Правий сектор» – це наслідок зміни позицій прихильників цієї організації, припускає політолог Олександр Палій: «Він відчуває відповідальність щодо дій «Правого сектору» і не може піти на ті дії, які очікують від руху найбільш радикальні його прихильники».

Олександр Палій
Олександр Палій

Відтак, на думку Палія, тепер не варто виключати спроб керівництва «Правого сектору» вдатися до радикальніших дій, зокрема й проти чинної влади. Однак, на думку оглядача, це не є найбільш імовірним сценарієм.

«Не всі, хто лишаються у керівництві «Правого сектору», схильні до радикалізації, там чимало тверезо мислячих. Тому вони чудово розуміють негативні наслідки тих чи інших дій у нинішній ситуації», – зазначає Олександр Палій.

Дмитро Ярош очолював «Правий сектор» із кінця 2013 року. Відомим загалу цей рух став під час подій Революції гідності.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG