Доступність посилання

ТОП новини

Менше посередників і керівників – експерт про перетворення міліції на поліцію


970 колишніх міліціонерів Київської області вже отримали негативні рекомендації – Троян

Національна поліція змінюється структурно і функціонально, повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ України. Тепер у регіонах поліція діятиме за «кущовим» принципом, а також зміниться і кількість обов’язків, які виконуватимуть поліцейські. Експерти натомість зазначають: ефективність буде залежати від проведення кадрових змін, особливо у керівному складі.

ЗАВАНТАЖИТИ
Арсен Аваков
Арсен Аваков

Найбільш важлива роль у стосунках поліції з громадянами відведена територіальним органам поліції на місцях, вважає міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Задля підвищення ефективності буде змінюватися структура і функціональність цих підрозділів, написав міністр на своїй сторінці у facebook.

«З цією метою система місцевих органів поліції у структурі Головних управлінь національної поліції в регіонах буде формуватися за «кущовим» принципом, який передбачає створення відділів поліції, через які буде здійснюватися управління та організація діяльності відділеннями поліції (базових органів) у складі «куща», – йдеться у повідомленні.

У той же час ключовими елементами територіальних органів поліції на місцях будуть також і поліцейські ділянки, через які, в основному, і здійснюватиметься безпосередня комунікація з суспільством і населенням. Крім того, зменшиться кількість функцій поліції на місцях, які мали лише імітаційний характер або здійснювалися неякісно. Ці функції будуть або усунені, або передані в «кущові» відділи поліції. Мова йде, насамперед, про розслідування складних злочинів, юридичне, кадрове та матеріально-технічне забезпечення, забезпечення і дотримання прав осіб, що перебувають в ізоляторах тимчасового тримання.

«Відділ поліції («кущовий» орган) утворюється з розрахунку один на 3-6 відділення поліції і, крім виконання завдань, характерних для базових органів поліції, здійснює функції з розслідування складних злочинів, діяльності дорожньої поліції, ізолятора тимчасового утримання, а також організаційно-аналітичного, кадрового, матеріально-технічного забезпечення та контролю за роботою відділень поліції», – пише Аваков.

Колишніх міліціонерів переатестовуватимуть на поліцейських

Після набуття чинності закону «Про Національну поліцію» 7 листопада було створено обласні органи управління національної поліції. Першим завданням таких органів є переатестація особового складу. Зокрема, в Київській області Головне управління Національної поліції має намір провести переатестацію усіх (понад 6 тисяч) співробітників до січня 2016 року, про це заявив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Вадим Троян

Троян: понад 6 тисяч міліціонерів пройдуть переатестацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Усі наші співробітники були звільнені, але згідно із законодавством, вони мають право і можливість перейти в Національну поліцію
Вадим Троян

«8 тисяч 990 співробітників обласного управління написали заяви на звільнення і про готовність пройти переатестацію. Усі наші співробітники були звільнені, але згідно із законодавством, вони мають право і можливість перейти в Національну поліцію. Перед цим, однак, треба пройти письмовий конкурс, професійний тест, співбесіду і отримати три позитивні рекомендації з департаменту внутрішньої безпеки МВС, кадрової комісії та податкової інспекції», – говорить Троян.

Він також додав, що «1 тисяча 889 співробітників будуть переведені в апарат Міністерства внутрішніх справ». Разом з тим 970 співробітників обласного управління, з яких 7 – начальники райвідділів, вже отримали негативні рекомендації. Троян також зазначив, що змінюється і структура обласного управління поліції – 25 райвідділів об'єднуються в 12 «кущів».

Окрім того, для оптимізації роботи поліції від лютого 2016 року планується запустити єдиний call-центр, який прийматиме виклики з усієї області на екстрену телефонну лінію «102».

«Буде мапа величезна. Ми будемо бачити онлайн, де перебувають усі патрулі. Це значно покращить зв'язок. І це вже є у Василькові, в Обухові, наприклад», – зазначає Троян.

«Головне – це кадрові зміни»

Зміна системи упорядкування роботи поліції – дуже важлива складова, але ще важливіше те, які люди будуть виконувати ці функції нової Національної поліції, вважає колишній речник МВС Володимир Поліщук. Особливо це стосується керівництва, де недостатньо просто набрати патріотично налаштованих людей, які прагнуть навести лад на вулицях. Тут треба знаходити професіоналів, а це вже значно складніше, зауважує Поліщук.

Володимир Поліщук
Володимир Поліщук

«В принципі, великої різниці між «кущовою» системою і тією, що була раніше, я не бачу. Були в містах великих головні управління, у кожному районі були районні управління, у невеликих містечках були відділення міста – це майже те саме, що «кущова» система. Єдине – можливо, в деяких випадках прибираються посередники і зменшується кількість керівного апарату», – говорить Поліщук.

7 листопада в Україні почав працювати закон «Про Національну поліцію». З набуттям чинності документа українські міліціонери втратили свої повноваження і стали «виконувачами обов’язків» на своїх попередніх посадах. Очікується, що процес переходу з міліції до поліції триватиме, щонайменше, півроку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG