Доступність посилання

ТОП новини

Рада визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. За ухвалення відповідної постанови за основу і в цілому проголосували 245 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

При цьому депутати підтримали і доповнення голови комітету з питань культури та духовності Миколи Княжицького про те, що «органи Російської Федерації, починаючи з дати тимчасової окупації Криму ведуть свідому політику етноциду кримськотатарського народу».

«Для відновлення історичної справедливості і недопущення у майбутньому вчинення подібних дій щодо кримськотатарського та/або будь-якого іншого народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, депортація кримських татар з Криму 1944 року повинна бути визнана геноцидом кримськотатарського народу та отримати належну реакцію зі сторони України та міжнародної спільноти», – йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий зачитав звернення кримськотатарською.

Кримськотатарське населення примусово виселили з півострова 18 травня 1944 року. Радянська влада пояснила це «співпрацею деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни». Тоді понад 180 тисяч етнічних кримських татар були змушені покинути свою історичну батьківщину. За різними історичними джерелами, виселення проводилось в грубий спосіб, з конфіскацією належного їм майна та з запровадженням дискримінації за національною приналежністю. За різними оцінками, більше 46% переселенців загинули внаслідок здійсненої радянськими державними органами депортації, точна кількість жертв невідома.

У 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

4-та сесія четвертого Курултаю кримськотатарського народу визнала депортацію 18 травня 1944 року й наступні десятиріччя насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання актом геноциду корінного народу Криму.

XS
SM
MD
LG